Mei bijeenkomst

Datum: zaterdag 16 mei, 2015

Op zaterdag 16 mei 2015 is het al weer de laatste bijeenkomst voor de zomermaanden. Het belooft ook dit keer weer een afwisselende dag te worden.

Het centrale thema van deze dag is "Linux in het klein". Dus open source op embedded systemen en kernels op verschillende processor-architecturen. Je kunt hierbij o.a. denken aan de populaire Raspberry Pi, maar ook aan de diverse alternatieven welke er voor de Pi zijn.

Er zullen op deze bijeenkomst verschillende leveranciers aanwezig zijn: Gadgetpark, embeddedcomputer.nl, V.O.C.-Electronics, freshbook en natuurlijk RaspberryStore. Kijk op de betreffende website welke producten en/of diensten er geleverd worden.

Hier pakken we de draad weer op waar we met het Raspberry Pi event in 2013 gestopt zijn. Dit is dus de ultieme dag om ervaring op te doen en je kennis uit te breiden!

Hierbij een greep uit de lezingen en workshops:

Martijn van Leeuwen daagt je uit om deel te nemen aan de programmeer workshops op de Raspberry Pi. Hij gaat ons via korte sessies onder andere introduceren in Scratch, Python, de PiBrella, en het aansturen van luchtvochtigheid sensoren.

Enige basiskennis voor de workshops is niet verplicht, maar wel handig. Ook is het handig om je eigen RPI of in ieder geval een beeldscherm met HDMI mee te brengen. Voor deelname aan de RPI workshops had je je van tevoren moeten inschrijven.
Kijk ook op de website van Martijn voor de aanbieding van de speciale NLLGG Meeting Kit.

Verder is er een lezing over het Yocto Project en OpenEmbedded. En gaan de medewerkers van embeddedcomputer.nl een lezing geven over praktische iot/m2m toepassingen en de inpasbaarheid van sbc/sensoren. Khalid el Khouani en Davey Kropf van het Utrechtse Rhinofly komen vertellen over hun inventieve projecten waarbij ze onder andere Arduino inzetten.

Om wat tegenwicht aan het kleine computer geweld te geven zijn er natuurlijk ook weer "gewone" sessies met onder andere Inkscape, Diaspora* en ook gaan we met Martijn Wargers testen op FirefoxOS.

Kortom, het wordt weer een interessante bijeenkomst! :-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1000 Diverse leveranciers & community's
Linux in het klein en embedded
Algemene zaal
1200 Leon Woestenberg
OpenEmbedded en Yocto project
Zaal 1
1200 Martijn van Leeuwen
Eerste workshop programmeren op de Raspberry Pi
Zaal 2
1200 Cor Nouws
Introductie bugs-filen
Zaal 3
1330 Martijn Wargers
Testen op FirefoxOS
Zaal 1
1330 Martijn van Leeuwen
Tweede workshop programmeren op de Raspberry Pi
Zaal 2
1330 André Koot
Diaspora*
Zaal 3
1500 Sabine Beilfuss
Workshop Inkscape
Zaal 1
1500 Jacob Ritzema
Praktische iot/m2m toepassingen en de inpasbaarheid van sbc/sensoren.
Zaal 2
1500 Khalid el Khouani & Davey Kropf
Arduino projecten
Zaal 3

Lezingen

Onderwerp: Linux in het klein en embedded

Spreker:

Diverse leveranciers & community's

Biografie:

Samenvatting sessie:

In de algemene zaal zullen diverse leveranciers en community's aanwezig zijn met producten ter demonstratie en/of verkoop.

Onderwerp: OpenEmbedded en Yocto project

Spreker:

Leon Woestenberg

Biografie:

Leon Woestenberg is een embedded Linux en FPGA expert. Als zelfstandig freelancer zet hij de hardware en/of software architectuur op van nieuwe System-On-Chip en FPGA gebaseerde producten voor kleinere en grote bedrijven.

De volgende uitdaging is om samen met anderen een nieuw product van scratch te ontwikkelen.

Behalve met computers en electronica speelt Leon met de natuur; zo nu en dan vliegeren, zeilen, duiken en hopelijk weer een keer paragliden.

Samenvatting sessie:

OpenEmbedded automatiseert het samenstellen van Linux firmware voor embedded devices. Het implementeert de build-from-scratch methode en automatiseert deze volledig, zonder in te leveren op de mogelijkheid om zaken te kunnen aanpassen.

Het is een belangrijk stuk gereedschap geworden om de hedendaagse complexiteit van een embedded Linux software stack de baas te blijven.

In de presentatie geeft Leon een kennismaking met de beide projecten, met de nadruk op OpenEmbedded Core. Het biedt wellicht enkele handige opstapjes voor de steile leercurve.

Onderwerp: Eerste workshop programmeren op de Raspberry Pi

Spreker:

Martijn van Leeuwen

Biografie:

Martijn is al flink wat jaartjes actief als Linux beheerder en ontwikkelaar (DevOps). Sinds jaren ook actief met de Mini en Microcomputers en alles wat daar mee in aanraking komt. Van Robotica tot Domotica.

Samenvatting sessie:

Tijdens deze workshop gaan we kijken naar Scratch samen met de PiBrella. In deze eerste workshop is het de bedoeling om een indruk te geven wat je met Scratch kan en hoe je spelenderwijs kan leren programmeren.

Enige basiskennis voor de workshop is niet verplicht, maar wel handig.

De inschrijving voor deze workshops is inmiddels gesloten. .

Ook is het handig om je eigen RPI of in ieder geval een beeldscherm met HDMI mee te brengen.

Alle onderdelen die voor de workshop benodigd zijn, kunnen bij VOC Electronics besteld worden.

NLLGG Meeting Kit

Onderwerp: Introductie bugs-filen

Spreker:

Cor Nouws

Biografie:

Cor Nouws, oprichter en eigenaar van Nou&Off, heeft een achtergrond als ingenieur, bedrijfskundige en software-engineer. Na een periode als senior consultant bij een bedrijf dat Lotus Notes en Microsoft Office ondersteunt, start hij in 2004 een eigen bedrijf. Vanaf het begin zijn de speerpunten zowel technische uitbreidingen als de ondersteuning van gebruikers middels trainingen en de directe behandeling van vragen.

Samenvatting sessie:

Er komen weer wat actieve LibreOffice gebruikers!

Recentelijk bleek dat er behoefte is aan een introductie bugs-filen bij LibreOffice.

Onderwerp: Testen op FirefoxOS

Spreker:

Martijn Wargers

Biografie:

Martijn Wargers is afgestudeerd op het HBO in de Analytische Chemie en heeft enkele jaren gewerkt in dat vakgebied. Rond 2000 maakte hij een website voor de plaatselijke badmintonvereniging en daardoor raakte hij betrokken bij het Mozilla project.

In het begin was hij vooral actief op de Mozillazine forums en gaandeweg werd hij steeds actiever als vrijwilliger in Bugzilla en begon developers actief te helpen. Eerst hielp hij vooral met maken van 'minimized testcases', later ging hij zich toeleggen op 'browser-fuzzing' (moedwillig laten crashen van de browser).

In 2006 werd hij aangenomen als werknemer en hielp hij mee met het schrijven van reftests/mochitests. Momenteel werkt hij in FirefoxOS automation QA mee aan het schrijven van Gaia UI tests (tests die uitgevoerd worden op telefoons met FirefoxOS om de interactie met gebruikers te testen).

Samenvatting sessie:

De lezing gaat over de uiteenlopende automatische tests die worden uitgevoerd bij het Mozilla project, zoals reftests/mochitests en Gaia UI tests en hoe die werken. Verder komen de automatische tests aan bod, die op de telefoon worden uitgevoerd. Martijn zal ook deze tests ook demonstreren op een Flame telefoon.

Verder komen de opbouw van het FirefoxOS aan de orde en hoe je eenvoudig dingen kunt aanpassen met WebIDE. Tenslotte zal Martijn vertellen hoe je als vrijwilliger aan het project kunt bijdragen.

Onderwerp: Tweede workshop programmeren op de Raspberry Pi

Spreker:

Martijn van Leeuwen

Biografie:

Martijn is al flink wat jaartjes actief als Linux beheerder en ontwikkelaar (DevOps). Sinds jaren ook actief met de Mini en Microcomputers en alles wat daar mee in aanraking komt. Van Robotica tot Domotica.

Samenvatting sessie:

In deze tweede workshop zullen we de Pi aansluiten op een breadboard en hier wat electronica componenten op aansluiten die we gaan uitlezen met behulp van Python.

In deze workshop komt de BananaPi aan bod.
Dit is voornamelijk een doe workshop met een klein introductie gesprek. Nadruk ligt op zelf dingen doen, zie ook:
http://wiki.voc-electronics.com/index.php/Mixing_BMP085

Enige basiskennis voor de workshop is niet verplicht, maar wel handig.

De inschrijving voor deze workshops is inmiddels gesloten. .

Ook is het handig om je eigen RPI of in ieder geval een beeldscherm met HDMI mee te brengen.

Alle onderdelen die voor de workshop benodigd zijn, kunnen bij VOC Electronics besteld worden.

NLLGG Meeting Kit

Onderwerp: Diaspora*

Spreker:

André Koot

Biografie:

André Koot is al ruim 20 werkzaam als specialist op het gebied van informatiebeveiliging. Ook persoonsgegevens moeten worden beveiligd, privacybescherming is dan ook een belangrijk aandachtsaspect.
Ook buiten zijn beroepsmatige activiteiten is hij ook actief op dit gebied, onder meer als informatiedeler via artikelen, blogs en tweetss.
André heeft een ruime gebruikservaring als gebruiker van allerhande computerplatforms, van Sinclair Spectrum, CP/M en MVS-OS/390 tot Windows en Linux.
Programmeerervaring is geëndigd na Visual Basic en PHP, maar André levert als vertaler een actieve bijdrage aan meer dan 20 open source projecten, waaronder diaspora*.

Samenvatting sessie:

Diaspora* is een gedistribueerd, open source sociaal netwerk. Het diaspora* netwerk bestaat wereldwijd inmiddels uit enkele honderden servers die in een federatie met elkaar zijn gekoppeld. Niet alleen deze architectuur wijkt af van de bekende sociale netwerken, ook de visie en de inrichting wijken af. Belangrijk is bijvoorbeeld dat iedereen eigenaar is van zijn eigen gegevens. Als je je account verwijdert, dan wordt je informatie ook daadwerkelijk verwijderd.
Het doel van de presentatie is niet om de toehoorders afscheid te laten nemen van facebook. Maar wel om ze te laten nadenken over de mogelijkheden van distributie en decentralisatie om privacy te waarborgen en het delen van informatie in vijandige omgevingen mogelijk te maken. En overstappen zou wel mooie bijvangst zijn :)

Onderwerp: Workshop Inkscape

Spreker:

Sabine Beilfuss

Biografie:

Samenvatting sessie:

Deze sessie zal rond half vijf (i.p.v. vier uur) eindigen.

Inkscape is een opensource-vectorillustratieprogramma, dat gebruikmaakt van het SVG-formaat voor het opslaan van vectorafbeeldingen. Het is een afsplitsing (fork) van Sodipodi. De doelstellingen van Inkscape zijn volledige SVG-ondersteuning, en een gebruikersvriendelijke interface. Inkscape wordt voornamelijk ontwikkeld op Linux, maar er zijn ook versies voor Windows en Mac OS X beschikbaar. Alternatieven voor Inkscape zijn onder meer Adobe Illustrator en CorelDRAW Graphics Suite.

Onderwerp: Praktische iot/m2m toepassingen en de inpasbaarheid van sbc/sensoren.

Spreker:

Jacob Ritzema

Biografie:

Meer informatie volgt nog

Samenvatting sessie:

Meer informatie volgt nog (tijdstip kan veranderen)

Onderwerp: Arduino projecten

Spreker:

Khalid el Khouani & Davey Kropf

Biografie:

Khalid el Khouani is een creative bij Rhinofly waar die werkzaamheden verricht op video, animatie en front-end vlak. Daarnaast experimenteert hij graag met nieuwe technieken/trends.

Davey Kropf is een creative developer bij Rhinofly waar die grotendeels bezig is met Ramped, een project waar het fysieke element van skaten wordt gekoppeld aan het digitale van gamen. Verder programmeert hij erop los met Arduino's en is hij één van de initiatiefnemers van Clouduino.

Samenvatting sessie:

Khalid en Davey van Rhinofly zullen een lezing geven over het toepassen van Arduino's binnen projecten van Rhinofly. Er zal vertelt worden over de projectgroep The Inventors en hoe hier concepten uitgewerkt worden tot prototypes. Een aantal concepten vanuit The Inventors zullen besproken worden, waarna informatie gegeven wordt over het project Clouduino. Een concept waar op dit moment aan gewerkt wordt om Arduino's op een eenvoudige manier te kunnen laten communiceren en besturen via het web. Dit zal gedemonstreerd worden a.d.h.v. een korte demo.

Social:
Twitter: https://twitter.com/kelkhouani en https://twitter.com/DKMediaNL
Facebook: https://www.facebook.com/kelkhouani en https://www.facebook.com/daveykropf
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kelkhouani/nl en https://www.linkedin.com/in/daveyk/nl