Landelijke Bijeenkomst

Datum: zaterdag 16 januari, 2016

Op de eerste Landelijke Bijeenkomst van ons 20-jarig bestaan, duikt Henk van de Kamer in ADSL-modems met Linux, zoals OpenWRT en Freetz. Verder verwachten we een presentatie van Louis de Lagh van Linux Amsterdam over de Raspberry PI, en laat Mark Verboom het verschil tussen virtuele machines en containers zien. Michael Boelen zal vertellen over het beveiligen van Linux-systemen. In de algemene zaal zit Alexander Nowée (5 jaar) om doorlopende demonstraties te geven van Linux games en level editors.

Zoals gewoonlijk hebben we in de algemene zaal community's, de mogelijkheid om samen kennis te delen en de leestafel. Heb je vragen of heb je hulp nodig met een installatie? Er zijn altijd mensen aanwezig die je willen helpen!

Voor de dorst en honger hebben we thee (gratis), koffie (€0,20) en om 13:00 broodjes met divers beleg (€1,50).

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Alexander Nowée
Gaming op Linux
Algemene zaal
1200 Mark Verboom
Linux containers managen met Proxmox
Zaal 1
1200 Louis de Lagh
Raspberry Pi: Root FS op externe SSD zetten
Zaal 2
1330 Michael Boelen
Linux-beveiliging: van concept naar tooling
Zaal 2
1500 Henk van de Kamer
Open Source firmware voor de router
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Gaming op Linux

Spreker:

Alexander Nowée

Biografie:

Met vijf jaar oud is Alexander de jongste presentator in twintig jaar NLLGG.

Samenvatting sessie:

Alexander zal in de centrale hal een doorlopende demonstratie geven van Linux games en level editors.

Zijn favorieten:

- SuperTux Milestone 2 + Level editor (gloednieuwe versie!)
- SuperTux + Level editor
- SuperTuxKart
- Neverball + Level editor
- KBreakout
- LBreakout2 + Level editor
- WINE met Chess Tutor

Onderwerp: Linux containers managen met Proxmox

Spreker:

Mark Verboom

Biografie:

Mark Verboom is opgeleid in datacommunicatie en software engineering.

Sinds 1997 werkt Mark in de IT, gespecialiseerd in Unix, netwerk en security. Momenteel werkt hij als Unix systeem- en netwerkbeheerder en heeft daarnaast een eigen adviesbureau op het gebied van IT en autotechniek.

Samenvatting sessie:

Bij virtualisatie wordt vaak gebruik gemaakt van "full hardware" virtualisatie. In bepaalde situatie kan ook een meer lichtgewicht alternatief worden ingezet: containers. Mark zal een korte introductie geven over containers en hoe ze in te zetten zijn. Daarbij zal Proxmox (een op Debian gebaseerde virtualisatie omgeving) worden gebruikt als referentie. Aan de hand van een aantal demonstraties wordt getoond hoe dit in de praktijk werkt.

Onderwerp: Raspberry Pi: Root FS op externe SSD zetten

Spreker:

Louis de Lagh

Biografie:

Louis heeft na het kandidaatsexamen wis- en natuurkunde een opleiding tot programmeur COBOL gevolgd en een café diploma behaald.

Hij heeft o.a. 5 jaar gewerkt als Linux systeembeheerder bij de vereniging Noppes en is mede-oprichter van Linux Amsterdam.

Samenvatting sessie:

Louis heeft ervaren dat de SD-card van de Raspberry Pi niet stabiel genoeg is om 24 * 7 uur te draaien en heeft een procedure ontwikkeld om het root filesystem over te zetten op een externe SSD disc. Hij legt uit welk verschil een SATA- of USB-schijf uitmaakt.

Er is een howto-text beschikbaar en geinteresseerden kunnen bij de door Louis georganiseerde Linux Inloop langskomen. Om met zijn (en anderen) hulp, een en ander zelf uit te voeren (klik op ACC-West): http://www.noppes.nl/npps/index.php?pag=6#1555

Onderwerp: Linux-beveiliging: van concept naar tooling

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen is gespecialiseerd in de beveiliging van Linux- en UNIX-systemen. Hij is ontwikkelaar van diverse open source tools, waaronder Lynis en Rootkit Hunter. Beide tools worden nog steeds veel gebruikt door beheerders en beveiligingsspecialisten.

Michael heeft gewerkt als consultant voor internationale bedrijven, waaronder T-Systems, Philips en ASML. In 2013 heeft hij CISOfy opgericht, waardoor bedrijven zelfstandig en eenvoudig de beveiliging van hun systemen kunnen meten. Aanvullend werk omvat bijdragen aan de CIS-benchmarks en als programmacommissielid voor de NLUUG-conferentie.

Zijn kennis deelt hij op de Linux Audit blog en Twitter: @mboelen.

Samenvatting sessie:

De Raspberry Pi en het "Internet of Things" (IoT) trokken het afgelopen jaar de nodige aandacht. Steeds meer kleine hardwarecomponenten worden ingezet, voor thuis of zakelijk gebruik.

Naast de hardware zelf is er uiteraard ook software nodig om deze aan te sturen. Deze rol wordt dan weer vaak ingevuld door lichtgewicht Linux-distributies, zoals Raspbian and UBOS. Met een soms hoog knutselgehalte is de kans groot om de beveiliging van deze systemen te vergeten.

Michael vertelt wat er komt kijken om onze Linux-systemen te controleren qua beveiliging en de digitale verdedigingslinies te versterken.

Onderwerp: Open Source firmware voor de router

Spreker:

Henk van de Kamer

Biografie:

Henk van de Kamer is sinds 1995 werkzaam als technisch redacteur bij het computertijdschrift PC-Active.

Samenvatting sessie:

Met de komst van IPv6 verdwijnt de schijnveiligheid van NAT. In plaats
daarvan wordt een echte firewall noodzakelijk, maar veel routerfabrikanten vinden dat te moeilijk. Op zoek naar een oplossing als eerste gekeken naar de Freetz firmware aanpassing voor de Fritz!Box.

Vervolgens op zoek naar een router waarop OpenWRT geïnstalleerd kan worden. De uiteindelijke conclusie is dat voor succes zowel soft- als hardware 100% open moet zijn.