Landelijke bijeenkomst - maart 2017

Datum: zaterdag 18 maart, 2017

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene ledenvergadering
Zaal 3
1200 Ed Schouten
Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem
Zaal 1
1200 Harmen de Ruiter (ANMD) en Martijn van Toor
Proxmox Workshop (deel 1)
Zaal 2
1200 Sander van Vugt
Workshop
Zaal 3
1330 Martijn van Leeuwen
WiFiDomo workshop
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Algemene ledenvergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

meer info volgt

Samenvatting sessie:

meer info volgt

Onderwerp: Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem

Spreker:

Ed Schouten

Biografie:

Ed Schouten is sinds ca. 2003 gebruiker en ontwikkelaar van Open Source Software. Zo is hij sinds ca. 2008 ontwikkelaar bij het FreeBSD-project en het LLVM-project. Vanaf eind 2014 werkt Ed aan CloudABI, een systeem waarmee eenvoudig zeer sterk gesandboxte software geschreven in C, C++ en Python geschreven kan worden.

Doordeweeks werkt Ed voor het bedrijf Kumina, gevestigd in het centrum van Eindhoven. Hier is hij bezig met het uitrollen van Kubernetes en Prometheus als vervanging voor bestaande infrastructuur in een Linux-cluster. Hij heeft tussen 2012 en 2014 voor Google als Site Reliability Engineer gewerkt, waar hij uitgebreide ervaring opgedaan heeft met Borg en Borgmon, de closed-source systemen waarop de open-source systemen Kubernetes en Prometheus gebaseerd zijn.

Samenvatting sessie:

Prometheus is een monitoringsysteem dat sinds 2012 in ontwikkeling is.
Het project is gestart door een stel ex-Googlers die bij hun nieuwe werkgever, SoundCloud, zochten naar een vervanger voor Google's Borgmon. Waar Prometheus verschilt van traditionele monitoringsystemen zoals Icinga/Nagios is dat het een duidelijke scheiding heeft tussen gegevens en alerting-beleid. Dit maakt Prometheus ook een vervanger voor Munin, RRDTool, etc.

In hoofdlijnen ga ik in deze presentatie twee onderwerpen bespreken. Ten eerste zal ik uitleggen wat de gedachtegang achter Prometheus is. Hierbij zullen de volgende vragen beantwoord worden:

  • Wat is het datamodel van Prometheus?
  • Hoe komt Prometheus aan zijn data?
  • Hoe raadpleeg ik de data (lees: hoe werkt de querytaal)?
  • Hoe genereert Prometheus alerts?

Ten tweede zal ik bespreken hoe wij binnen Kumina Prometheus gebruiken voor ons Linux-cluster. Het laatste halfjaar hebben wij een groot aantal modules voor Prometheus ontwikkeld, waarvan het overgrote deel óf geïntegreerd is in de Prometheus-code, óf beschikbaar is op onze eigen GitHub-pagina. Het gebruik en de implementatie hiervan zal uitgebreid aan bod komen.

Onderwerp: Proxmox Workshop (deel 1)

Spreker:

Harmen de Ruiter (ANMD) en Martijn van Toor

Biografie:

Namens de stichting ANMD. meer info volgt nog

Samenvatting sessie:

We geven een workshop hoe VM's te bouwen op een Proxmox virtualisatieserver.

Dat gaan we doen op een speciaal ingerichte machine, waar we de GUI van Proxmox behandelen.

Het workshop gedeelte bestaat uit het installeren van een VM (KVM en voor diegenen die willen: LXC) en daar wat voor virtualisatie specifieke dingen mee uithalen zoals het maken van snapshots, toevoegen en vergroten van disks, etc.

We ruimen aan het eind een half uur in voor het laten zien van de installatie van Proxmox op relatief bescheiden hardware maar dit gaat niet een heel interactief onderdeel worden.

De groepsgrootte is maximaal 15 personen die zelf hun eigen laptop mee moeten nemen met moderne browser. Bij voorkeur maken ze via WiFi verbinding met ons eigen netwerkje dat we mee nemen maar bedraad aansluiten kan ook. (We nemen een switch mee.)Deel 2: Later dit jaar willen we een vervolg geven, waar we mensen daadwerkelijk Proxmox laten installeren op hun eigen hardware met daarop een vm, firewalling, etc. We nemen dan zelf wat demo hardware mee.

Onderwerp: Workshop

Spreker:

Sander van Vugt

Biografie:

Sander van Vugt is de auteur van 63 boeken op het gebied van Linux, waaronder de best selling RHCSA/RHCE 7 Cert Guide. Sander is partner van ITGilde en werkt als trainer voor diverse klanten in Nederland en ver daar buiten. Daarnaast is hij als consultant gespecialiseerd in SELinux, High Availability en Linux performance.

Samenvatting sessie:

meer info volgt

Onderwerp: WiFiDomo workshop

Spreker:

Martijn van Leeuwen

Biografie:

Meer info volgt

Samenvatting sessie:

Meer info volgt