Landelijke bijeenkomst - maart 2017

Datum: zaterdag 18 maart, 2017

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene ledenvergadering
Zaal 3
1200 NLLGG
Linux spreekuur
Algemene zaal
1200 Ed Schouten
Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem
Zaal 1
1200 Sander van Vugt
Workshop Firewalling met Firewalld
Zaal 3
1330 Loran Kloeze
Cybersecurity
Zaal 3
1500 Jos Poortvliet
Nextcloud & doosjes
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Algemene ledenvergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

meer info volgt

Samenvatting sessie:

meer info volgt

Onderwerp: Linux spreekuur

Spreker:

NLLGG

Biografie:

Het NLLGG bestuur organiseert het spreekuur. We zoeken vrijwilligers onder onze leden die andere leden willen helpen.

Samenvatting sessie:

Wegens succes herhaald:
Ongetwijfeld heb je wel van die probleempjes die je "nog een keertje wil oplossen, wanneer je er tijd voor hebt"... Maar dat komt er natuurlijk nooit van. Op internet zoeken levert ook niks op.
Tijd om je laptop/pc mee te nemen naar de NLLGG. Wij verzamelen een aantal slimme techneuten die je gaan helpen.
We zorgen dat er stekkerdozen, stroomkabels, en enkele beeldschermen, toetsenborden, muizen zijn dus je hoeft niet je halve bureau mee te nemen.

Onderwerp: Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem

Spreker:

Ed Schouten

Biografie:

Ed Schouten is sinds ca. 2003 gebruiker en ontwikkelaar van Open Source Software. Zo is hij sinds ca. 2008 ontwikkelaar bij het FreeBSD-project en het LLVM-project. Vanaf eind 2014 werkt Ed aan CloudABI, een systeem waarmee eenvoudig zeer sterk gesandboxte software geschreven in C, C++ en Python geschreven kan worden.

Doordeweeks werkt Ed voor het bedrijf Kumina, gevestigd in het centrum van Eindhoven. Hier is hij bezig met het uitrollen van Kubernetes en Prometheus als vervanging voor bestaande infrastructuur in een Linux-cluster. Hij heeft tussen 2012 en 2014 voor Google als Site Reliability Engineer gewerkt, waar hij uitgebreide ervaring opgedaan heeft met Borg en Borgmon, de closed-source systemen waarop de open-source systemen Kubernetes en Prometheus gebaseerd zijn.

Samenvatting sessie:

Prometheus is een monitoringsysteem dat sinds 2012 in ontwikkeling is.
Het project is gestart door een stel ex-Googlers die bij hun nieuwe werkgever, SoundCloud, zochten naar een vervanger voor Google's Borgmon. Waar Prometheus verschilt van traditionele monitoringsystemen zoals Icinga/Nagios is dat het een duidelijke scheiding heeft tussen gegevens en alerting-beleid. Dit maakt Prometheus ook een vervanger voor Munin, RRDTool, etc.

In hoofdlijnen ga ik in deze presentatie twee onderwerpen bespreken. Ten eerste zal ik uitleggen wat de gedachtegang achter Prometheus is. Hierbij zullen de volgende vragen beantwoord worden:

  • Wat is het datamodel van Prometheus?
  • Hoe komt Prometheus aan zijn data?
  • Hoe raadpleeg ik de data (lees: hoe werkt de querytaal)?
  • Hoe genereert Prometheus alerts?

Ten tweede zal ik bespreken hoe wij binnen Kumina Prometheus gebruiken voor ons Linux-cluster. Het laatste halfjaar hebben wij een groot aantal modules voor Prometheus ontwikkeld, waarvan het overgrote deel óf geïntegreerd is in de Prometheus-code, óf beschikbaar is op onze eigen GitHub-pagina. Het gebruik en de implementatie hiervan zal uitgebreid aan bod komen.

Onderwerp: Workshop Firewalling met Firewalld

Spreker:

Sander van Vugt

Biografie:

Sander van Vugt is de auteur van 63 boeken op het gebied van Linux, waaronder de best selling RHCSA/RHCE 7 Cert Guide. Sander is partner van ITGilde en werkt als trainer voor diverse klanten in Nederland en ver daar buiten. Daarnaast is hij als consultant gespecialiseerd in SELinux, High Availability en Linux performance.

Samenvatting sessie:

Iptables is natuurlijk de beste tool om firewalls aan te maken, maar nu firewalld steeds meer de kop op steekt – zeker in de Fedora familie, wordt het tijd om je hier ook eens in te verdiepen. In deze sessie laat Sander van Vugt je kennis maken met basis en geavanceerde elementen uit firewalld. Je leert niet alleen hoe je een standaard firewall aanzet, maar ook hoe je werkt met de – best lastige – firewalld rich rules, en hoe je zaken zoals port forwarding en NAT configureert met firewalld.

Onderwerp: Cybersecurity

Spreker:

Loran Kloeze

Biografie:

Loran Kloeze is eigenaar van Ralon cybersecurity uit Meppel. In de dagelijkse praktijk houdt hij zich bezig met het adviseren en begeleiden van bedrijven bij het implementeren van cybersecurity. Dat betekent onder meer dat hij bij bedrijven op bezoek gaat om werknemers uit te leggen hoe zij een rol kunnen spelen bij de digitale beveiliging van hun organisatie. Daarnaast is Loran een ethische hacker en test hij beveiligingen van websites en bedrijfsnetwerken, meestal in het kader van responsible disclosure. Bij dit alles komt hij regelmatig in aanraking met Linux en andere open-source software.
Loran is een relatief actieve Twitteraar op het gebied van IT en in het bijzonder (cyber)security dus wil je alvast een voorproefje: @lorankloeze

Samenvatting sessie:

Cybersecurity is een actueel onderwerp. Steeds vaker besteden de media er aandacht aan en dat is een goede ontwikkeling. Cybersecurity is niet langer meer een onderwerp voor alleen grote bedrijven en overheden maar raakt ook aan de situatie van personen en kleinere bedrijven.
Met deze lezing krijgen mensen een goede indruk van wat cybersecurity is en wat ze zelf kunnen doen om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Het is gericht op beginners en zal daarom laagdrempelig zijn en technisch vakjargon zal goed uitgelegd worden.
Tijdens de lezing is er alle gelegenheid om praktijksituaties voor te leggen of om vragen te stellen.

Verder wordt er nog even aandacht besteed aan de perikelen rondom de veiligheid en de privacy van de Stemwijzer waar Loran Kloeze begin februari de aandacht op vestigde in de media.

Behandelde onderwerpen.
- Wat is cybersecurity
- Cybersecurity in de actualiteit
- Ransomware
- Veilig omgaan met WiFi
- Databeveiliging en de meldplicht
- Privacy
- Cyberhygiene: wat kun je zelf doen?

Onderwerp: Nextcloud & doosjes

Spreker:

Jos Poortvliet

Biografie:

People person, technology enthusiast and all-things-open evangelist. I have managed and marketed communities for over a decade, getting started in the KDE community, followed by working as openSUSE Community Manager at SUSE and ownCloud. Currently I take care of communication and marketing at Nextcloud. I'm busy growing Nextcloud, speaking at and organizing conferences and writing about my passions ranging from psychology and people in communities to innovative technology. I take care of my dog together with my wife in beautiful Berlin and you can find me also on Twitter and Diaspora!

Samenvatting sessie:

Update: Artikel in Der Spiegel over lekke partijen en ministeries (Engelstalig)

Mei vorig jaar nam de oprichter van ownCloud ontslag. Een maand later bleek dat vrijwel alle ontwikkelaars hem gevolgd waren in een nieuw avontuur: Nextcloud. OwnCloud sloot vrijwel direct de deuren in de VS en de europese vestiging werd overgenomen door een vastgoed ontwikkelaar. Waarom zou je in hemelsnaam je eigen community 'forken'?

Niet gek veel later, tijdens de Nextcloud Conference bij de TU Berlijn, kwamen Canonical, WDLabs en Nextcloud met een product: de Nextcloud Box. Raspberry Pi+1TB schijf+doosje+Ubuntu+Snaps+Nextcloud - wat zit daar achter? Waarom, hoe, en wat moet ik er mee?

Jos Poortvliet, voormalig ownCloud community manager en nu hoofd van marketing bij Nextcloud en manager van het Nextcloud Box project geeft je de voor- en achtergrond.