Landelijke bijeenkomst - maart 2017

Datum: zaterdag 18 maart, 2017

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene ledenvergadering
Zaal 1
1200 Ed Schouten
Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Algemene ledenvergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

meer info volgt

Samenvatting sessie:

meer info volgt

Onderwerp: Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem

Spreker:

Ed Schouten

Biografie:

Ed Schouten is sinds ca. 2003 gebruiker en ontwikkelaar van Open Source Software. Zo is hij sinds ca. 2008 ontwikkelaar bij het FreeBSD-project en het LLVM-project. Vanaf eind 2014 werkt Ed aan CloudABI, een systeem waarmee eenvoudig zeer sterk gesandboxte software geschreven in C, C++ en Python geschreven kan worden.

Doordeweeks werkt Ed voor het bedrijf Kumina, gevestigd in het centrum van Eindhoven. Hier is hij bezig met het uitrollen van Kubernetes en Prometheus als vervanging voor bestaande infrastructuur in een Linux-cluster. Hij heeft tussen 2012 en 2014 voor Google als Site Reliability Engineer gewerkt, waar hij uitgebreide ervaring opgedaan heeft met Borg en Borgmon, de closed-source systemen waarop de open-source systemen Kubernetes en Prometheus gebaseerd zijn.

Samenvatting sessie:

Prometheus is een monitoringsysteem dat sinds 2012 in ontwikkeling is.
Het project is gestart door een stel ex-Googlers die bij hun nieuwe werkgever, SoundCloud, zochten naar een vervanger voor Google's Borgmon. Waar Prometheus verschilt van traditionele monitoringsystemen zoals Icinga/Nagios is dat het een duidelijke scheiding heeft tussen gegevens en alerting-beleid. Dit maakt Prometheus ook een vervanger voor Munin, RRDTool, etc.

In hoofdlijnen ga ik in deze presentatie twee onderwerpen bespreken. Ten eerste zal ik uitleggen wat de gedachtegang achter Prometheus is. Hierbij zullen de volgende vragen beantwoord worden:

  • Wat is het datamodel van Prometheus?
  • Hoe komt Prometheus aan zijn data?
  • Hoe raadpleeg ik de data (lees: hoe werkt de querytaal)?
  • Hoe genereert Prometheus alerts?

Ten tweede zal ik bespreken hoe wij binnen Kumina Prometheus gebruiken voor ons Linux-cluster. Het laatste halfjaar hebben wij een groot aantal modules voor Prometheus ontwikkeld, waarvan het overgrote deel óf geïntegreerd is in de Prometheus-code, óf beschikbaar is op onze eigen GitHub-pagina. Het gebruik en de implementatie hiervan zal uitgebreid aan bod komen.