Landelijke bijeenkomst januari 2018

Datum: zaterdag 20 januari, 2018

Op 20 januari zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan. Hieronder vind je meer informatie en het programma.

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daar voor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, openSUSE en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. Vanaf dit jaar zal ook de koffie gratis zijn, net als de theet. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 20 januari aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Alexander Swen
Homeserver project update
Algemene zaal
1200 Bart-Jan Vrielink
Home automation
Zaal 1
1200 Rutger van Koert
OCR
Zaal 2
1330 Dennis Geurts
LoRa
Zaal 1
1500 Klaas van Gend
"Speculative Execution" - de achtergronden voor de recente hardware bugs
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Homeserver project update

Spreker:

Alexander Swen

Biografie:

Alexander is bestuurslid van de NLLGG en daarbinnen verantwoordelijk voor het programma.
In het dagelijks leven werkt hij als Linux beheerder bij Nedap in Groenlo.
Hij woont met zijn vrouw en 3 kinderen in Lochem.

In zijn huis staat een server die oud is, teveel geluid maakt en voor een vermogen aan stroom gebruikt. Al een tijd hoort hij steeds van allemaal mensen hoe zij thuis een mooie server hebben gebouwd. Maar steeds een beetje anders. Daarom begon hij bij de NLLGG het 'homeserver project' in de hoop al die kennis bij elkaar te brengen en zo de ultieme homeserver te ontwerpen.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Home automation

Spreker:

Bart-Jan Vrielink

Biografie:

Tijdens mijn studie elektrotechniek halverwege de jaren negentig heb ik het Internet ontdekt en heb met een paar andere studenten een webhosting bedrijfje gerund. Hierdoor ook met Linux begonnen, want onze enige server (een DEC Alpha XLT) draaide uiteraard Linux.

Inmiddels gebruik ik vrijwel uitsluitend Linux. Niet alleen thuis, maar het is ook mijn dagelijks werk. De laatste 10 jaar is dat in de detachering, in grote omgevingen, waar ik vooral met Red Hat en Puppet aan de slag ben.

Als hobby's doe ik af en toe aan fotografie, reis ik graag en pruts wat met elektronica. Sinds kort help ik ook mee met een Repaircafe in mijn wijk.

Ik ben niet geheel onbekend met de NLLGG. Sinds het ontstaan van de vereniging ben ik er al te vinden, online en op bijeenkomsten. Meestal gewoon als lid, maar een paar jaar ook als penningmeester.

Samenvatting sessie:

Ik geef het maar toe, het is begonnen uit gemakzucht. Een lichtschakelaar net buiten handbereik, daar moet ik toch een goede oplossing voor kunnen vinden? Eerste oplossing met Klik-Aan-Klik-Uit werkte, maar heeft zijn beperkingen.

Z-Wave is een draadloos netwerk wat erg energiezuinig is en makkelijk in gebruik. Er zijn vrij veel producten die Z-Wave ondersteunen, waaronder het Open Source programma Domoticz. Via een Web-interface en een USB adapter maakt Domoticz het mogelijk allerlei schakelaars, sensoren en andere controllers aan elkaar te koppelen, maar ook externe bronnen (bijvoorbeeld buienradar) te gebruiken, of events te scripten.

In deze sessie wil ik uitleggen hoe Z-Wave werkt en wat de argumenten voor mij waren om te kiezen voor Z-Wave, en voor Domoticz. Ik zal laten zien hoe eenvoudig het is om Domoticz op een Raspberry Pi te laten draaien en een demo geven. Ten slotte zal ik ingaan op wat ik thuis geautomatiseerd heb, en wat voor plannen en ideeën ik nog heb.

Onderwerp: OCR

Spreker:

Rutger van Koert

Biografie:

Rutger van Koert werkt sinds 1998 met Linux en na een aantal jaren commercieel software voor .NET te hebben ontwikkeld is hij nu weer terug bij open source ontwikkeling met zijn favoriete onder: image analysis.

Bij Huygens ING (een onderzoeksinstituut van de KNAW) houdt hij zich nu elke dag bezig met het analyseren van images. Deze images varieren van middeleeuwse handschriften tot getype proces-verbalen over “foute” Nederlanders.

Samenvatting sessie:

Wat kun je doen als je grotere hoeveelheden informatie wilt ontsluiten die alleen nog maar op papier staan? Wat is OCR en waarom werkt dat zo slecht op handgeschreven teksten? Wat is HTR en welke informatie anders dan de tekst kun je eigenlijk nog meer uit een geschreven document halen. Kun je via het handschrift achterhalen wie een document heeft geschreven?

Onderwerp: LoRa

Spreker:

Dennis Geurts

Biografie:

Overdag is Dennis een software architect, 's nachts komt de IoT tinkerer in hem boven met als meest favoriete platformen Arduino en Android Things (ik sta open voor andere meningen, uiteraard).
Zodra het maar eventjes kan, zorgt hij ervoor dat hij zijn nachtelijk opgedane ervaring overdag in kan zetten, om zo van zijn hobby zijn werk te maken!

[Sinds kort (weer) in het trotse bezit van een Linux laptop...]

Werkt bij:
- Luminis Arnhem

Co-founder:
- Dutch Android User Group
- The Things Network Arnhem.

Ook:
- Google Developer Expert on IoT

Samenvatting sessie:

Presentatie kan hier gevonden worden.

- AELoRa - 3D geprinte vogels die via LoRaWAN de luchtkwaliteit in de omgeving bewaken

- uitleggen wat LoRa/ LoRaWAN is
- the Things Network - de missie en hoe het werkt
- proces beschrijven van de bouw van de vogels en waarom
- eindresultaat met uitleg over hoe we de data in firebase krijgen
- vragen

Onderwerp: "Speculative Execution" - de achtergronden voor de recente hardware bugs

Spreker:

Klaas van Gend

Biografie:

Klaas van Gend (44) is sinds 1983 bezig met computers (toen was 'ie 10) en programmeert vanaf het begin. Hij programmeert nu alweer 30 jaar in C en 20 jaar in C++.
Vanuit zijn werk heeft hij veel te maken met (embedded) processors en de keuzes die de ontwerpers gemaakt hebben. Klaas kan prima uitleggen waarom die keuzes allemaal goed waren en nu toch voor probleempjes zorgen.
Hij gelooft heilig in bugs: ze zijn niet uit te roeien.

Samenvatting sessie:

Sinds begin jaren 90 is er veel gebeurd op processordesign. Processoren zijn elk jaar complexer geworden, wat recent heeft geleid tot wat complexe security problemen.

In deze whiteboardsessie zal Klaas uitleggen hoe een computer in elkaar steekt, waarom men ooit met caches is begonnen en de belangrijkste truuks die daarna in processoren zijn ingebakken. Natuurlijk eindigen we met speculative execution en hardware virtualisatie.

Mocht je willen weten wat DDR is, waarom termen als CISC en RISC al twintig jaar onzin zijn, waarom hyperthreading goed is en waarom de lichtsnelheid sinds ruwweg 1980 systeemarchitectuur domineert?
Mocht hardware niet je ding zijn, dan is dit niet je sessie.

Geen slides, geen presentatie maar live tekenen.