NLLGG-bijeenkomst mei 2018

Datum: zaterdag 26 mei, 2018

Let op, deze bijeenkomst stond eerst in de planning op 19 mei. Maar aangezien dat in het pinksterweekend valt, hebben we besloten het een week op te schuiven. Zaterdag 26 mei is dus de nieuwe datum!

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daar voor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 26 mei aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Hans de Goede
Making Linux "just work", wat kan jij doen om te helpen?
Zaal 1
1330 Nico Oosterwijk
Ansible – deployment made easy
Zaal 1
1500 Alexander Swen en Michiel Karnebeek
Werken aan dustpuppy en demo/presentatie van een Nuk in aktie
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Making Linux "just work", wat kan jij doen om te helpen?

Spreker:

Hans de Goede

Biografie:

Hans is een FOSS enthusiast en kernel developer sinds 1996, sinds 2008 werkt hij voor Red Hat. Binnen Red Hat is Hans lid van het desktop hardware-enablement team.

Samenvatting sessie:

Binnen het Red Hat desktop team word enorm veel tijd besteed om er voor te zorgen dat alles direct na installatie op een laptop werkt. Zonder dat hiervoor verdere handmatige configuratie, zoals bijvoorbeeld magische kernel commando regel opties, nodig is.

Wij hechten groot belang aan de zgn out of the box experience (ootb) zodat mensen die voor het eerst bijv. Fedora Workstation proberen, dit ook blijven gebruiken en niet gelijk weer teruggaan naar Windows.

Deze lezing geeft een beschrijving van een aantal zaken die vaak bij een nieuw model laptop extra aandacht nodig hebben om goed te werken, zoals bijv. LCD paneel backlight brigthness control en diversen speciale hotkeys. Vervolgens gaan we in op hoe je als gebruiker kan helpen om de ootb van andere gebruikers met hetzelfde model laptop te verbeteren.

Vaak vinden gebruikers zelf een oplossing voor diverse kleine problemen in de vorm van (kernel) configuratie opties, speciale opstart scripts, etc. Vervolgens wordt de forum discussie omtrent
deze problemen gesloten als "solved", maar dit verbeterd de ootb experience van een volgende gebruiker met hetzelfde model laptop niet.

Deze lezing beschrijft wat je als gebruiker kan doen om van een snelle "forum" fix naar een upstream (kernel of ander component) fix te komen, waarvan iedereen plezier heeft.

Extra/huiswerk:
Heb je zelf een snelle "forum" fix in gebruik op een laptop? Zoek dan even op wat de fix ook al weer was en neem een bechrijving van de fix mee. Bonus punten als je ook de laptop zelf mee neemt.

Media

Onderwerp: Ansible – deployment made easy

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als DevOps engineer in Linux-omgevingen, met name in de gezondheidszorg. Ansible speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis v.w.b. Ansible graag delen met andere Linux enthousiastelingen. (zie ook zijn blog)

Samenvatting sessie:

Download hier de presentatie

Wat is Ansible en hoe kun je dit gebruiken voor jouw projecten. Wat heb je nodig om een server te voorzien van je laatste software-release en hoe kun je configuraties aanpassen. We starten met het opzetten van een Ansible lab-omgeving, we kijken naar het beheer van services en gebruikers via Ansible commando's en sluiten de presentatie af met het gebruik van ansible-playbook(s).

Onderwerp: Werken aan dustpuppy en demo/presentatie van een Nuk in aktie

Spreker:

Alexander Swen en Michiel Karnebeek

Biografie:

Samenvatting sessie:

Michiel geeft een demo/presentatie over hoe hij z'n zaken thuis heeft geregeld. Een mooi voorbeeld ter inspiratie.

Daarna gaan we met z'n allen aan de slag, in kleinere groepjes. We gaan daadwerkelijk schrijven aan het ontwerp.