NLLGG-bijeenkomst: Software Freedom Day

Datum: zaterdag 15 september, 2018

Wij <3 vrije software! En daarom houden we jaarlijks Software Freedom Day. Op 15 september is het weer zo ver. Op onze bijeenkomst is er aandacht voor verschillende open source software.

OPROEP: neem jouw laptop mee en laat aan anderen zien wat jouw favoriete open source software is en wat je er meer doet. Laat het ons weten als je dit wilt gaan doen, mail even naar progcie@nllgg.nl.

In de komende maanden zullen we updates plaatsen over het programma.

Linux-spreekuur

Standaard houden we het Linux-spreekuur in de aula. Het is bedoeld voor iedereen die een probleem heeft en daar graag iemand anders naar laat kijken. Wij zorgen voor toetsenborden, muizen en monitoren; andere zaken moet je zelf mee nemen. Er zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 15 september aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Pieter Suurmond
Workshop Linux installeren [deel 1]
Zaal 1
1330 Pieter Suurmond
Workshop Linux installeren [deel 2]
Zaal 1
1500 Cor Nouws
Beginnen met Libre Office
Zaal 1
1200 Gertjan Lettink
Beheren met Saltstack
Zaal 2
1330 Michael Boelen
Onder de microscoop: tools voor Linuxbeveiliging
Zaal 2
1500 Daniël Kropveld
Demo: Rocket.Chat at Linux020
Zaal 2
1200 Steven Gort
De overheid: Wat nou, open source?!
Zaal 3
1330 Jeroen Baten
Een mainframe op je laptop draaien (voor plezier en profit)
Zaal 3

Lezingen

Onderwerp: Workshop Linux installeren [deel 1]

Spreker:

Pieter Suurmond

Biografie:

Ik geef bij Muziek en Technologie van de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht les in het bouwen van soft- en hardware voor geluid, muziek en internet.

Samenvatting sessie:

Je wilt Linux leren installeren? Dan is dit je kans. Neem een oude laptop of desktop, of een Raspberry Pi mee. En een USB-stick om 'm te starten (of DVD-schijfjes voor heel oude machines).

Dan helpt Pieter Suurmond je in deze sessie op weg, met de installatie van Raspbian OS of een Ubuntu-variant (Ubuntu Studio, Xubuntu, Lubuntu, Mint, etc.).

PS Wij zoeken nog een aantal mensen met linux-(installatie-)ervaring die het leuk vinden om Pieter te helpen!

Onderwerp: Workshop Linux installeren [deel 2]

Spreker:

Pieter Suurmond

Biografie:

Ik geef bij Muziek en Technologie van de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht les in het bouwen van soft- en hardware voor geluid, muziek en internet.

Samenvatting sessie:

Je wilt Linux leren installeren? Dan is dit je kans. Neem een oude laptop of desktop, of een Raspberry Pi mee. En een USB-stick om 'm te starten (of DVD-schijfjes voor heel oude machines).

Dan helpt Pieter Suurmond je in deze sessie op weg, met de installatie van Raspbian OS of een Ubuntu-variant (Ubuntu Studio, Xubuntu, Lubuntu, Mint, etc.).

PS Wij zoeken nog een aantal mensen met linux-(installatie-)ervaring die het leuk vinden om Pieter te helpen!

Onderwerp: Beginnen met Libre Office

Spreker:

Cor Nouws

Biografie:

Cor Nouws is een zeer ervaren LibreOffice trainer en actief lid van de LibreOffice-gemeenschap. Met zijn bedrijf Nou&Off helpt sinds 2004 organisaties en ondernemingen om op een effectieve manier LibreOffice (voorheen OpneOffice) in te zetten. Dat met diverse producten en diensten, waaronder mijncloudoffice.nl en de LTS oplossing Collabora Office.

In de LibreOffice-gemeenschap draagt hij onder andere bij met QA, development, vertalen en marketing. Hij is tevens lid van de board van The Document Foundation.

Opleidingen onder andere bedrijfskunde, software-ontwikkeling en scheepsbouw, is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij houdt van goed veganistisch eten, natuur, zeilen, wind, mensen, muziek, zingen, fietsen, lopen, skaten, .. en vinden van oplossingen in organisaties en software.

Samenvatting sessie:

LibreOffice is het best beschikbare officepakket, met zeer veel mogelijkheden, die gebouwd zijn op een stevige basis. Het leren kennen van die basis, ervaren van hoe het echt zit, helpt enorm met het prettig en effectief werken in je office-pakket. Basis van documenten en opmaak, samenwerking tussen diverse modules. Must-knows van veelgebruikte functies. Ik streef naar een interactieve talk. Dus publiek met laptops en vragen hoort absoluut bij deze lezing.

Onderwerp: Beheren met Saltstack

Spreker:

Gertjan Lettink

Biografie:

Man, geboren in 1960, woont in Groningen. Ik heb mezelf vaak omschreven als "linux gitarist". Muziek is mijn passie, openSUSE is liefde geworden.

Achtergrond:
In een ver verleden heb ik geschiedenis gestudeerd, als verpleegkundige gewerkt en allerlei baantjes gehad. Eind jaren tachtig ben ik omgeschoold tot COBOL programmeur, heb daar nooit een baan in gevonden, en ook nooit meer een regel COBOL gemaakt. Maar 't heeft me wel wat basisvaardigheden op programmeergebied bijgebracht. In de jaren '90 heb ik gewerkt met en onder UNIX System V, in die tijd ontmoette ik ook studenten die met linux bezig waren. Ook hoorde ik toen voor het eerst van "open source", en liep voor het eerst aan tegen de nadelen van "closed source". Na jaren hier en daar wat ondersteuning te bieden, te helpen met het bouwen van websites Nz., ben ik in 2007 mijn eigen eenmansbedrijf begonnen in het leveren van open source oplossingen.

Linux en ik:
Ik zelf begon rond 1997 / 1998 met linuces te spelen. Eerst met RedHat, daarna SuSE vanaf versie 6.(?) als ik het me goed herinner. Vanaf 2001 vertrouwen mijn gezin en ik bij al onze computeractiviteiten op SuSE, openSUSE, zowel werk- als hobbymatig. Alle versies zijn de revue gepasseerd. Er waren wat mindere, goeie en uitstekende, andere distro's ernaast, maar SuSE/openSUSE is altijd gebleven. Ik ben dankbaar dat ik dit alles heb mogen zien voorbijkomen, en zich ontwikkelen, bijna als het opgroeien van kinderen.

Samenvatting sessie:

Saltstack is een beheerssysteem om meerder machines / besturingssystemen / softwarestacks te beheren en controleren. In deze presentatie wordt een eerste introductie gegeven omtrent het opzetten van zoiets en een aantal basismogelijkheden om met eenvoudige opdrachten op één plek inzicht te krijgen in de status van meerder machines, of bijv. om die allemaal in één slag te updaten, ongeacht waar die machines precies voor zijn.

Onderwerp: Onder de microscoop: tools voor Linuxbeveiliging

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen specialiseert zich in de beveiliging van systemen met Linux, macOS en andere Unix-varianten. Voorheen werkte hij als consultant bij multinationals, met focus op beheer, beveiliging en processen. In 2013 startte hij beveiligingsbedrijf CISOfy met fulltime ontwikkeling van de open source tool Lynis en de Lynis Enterprise suite. Michael is secretaris bij de NLUUG, een Nederlandse vereniging voor professionele gebruikers van Unix en Linux. Michael blogt op linux-audit.com en is te vinden op Twitter (@mboelen) en LinkedIn. Zijn persoonlijke pagina is michaelboelen.com, waarop eerdere presentaties zijn gepubliceerd.

Samenvatting sessie:

Het afgelopen jaar heeft Michael meer dan 500 open source tools bekeken die helpen bij het beveiligen van Linux-systemen, websites en applicaties. De tools worden opgeslagen in een database en voorzien van een introductie, categorie, auteur, en andere relevante eigenschappen. Dit met het doel om tools beter vindbaar te maken. Een mooi bijproduct van de reviews is dat we kunnen leren wat een open source project succesvol kan maken. In deze presentatie zal Michael meer vertellen over zijn project Linux Security Expert (LSE) en de geleerde lessen tot nu toe.

Inhoud:
- Introductie van het LSE-project (wat, waarom, hoe)
- Waarom tools reviewen?
- Methodes om nieuwe tools te ontdekken
- Het proces van een open source software reviewen
- Wat maakt een tool goed, minder goed, of ronduit slecht?
- Conclusie na 500+ tools te hebben bekeken

Onderwerp: Demo: Rocket.Chat at Linux020

Spreker:

Daniël Kropveld

Biografie:

Daniël Kropveld (1952) is een Linux gebruiker sinds 2000. Inmiddels gepensioneerd ICT-er met specialisatie in Beveiliging, Backups en Netwerken. Betrokken geraakt bij een Computer Repairshop van Noppes (een winkel met een alternatief geldcircuit), in Amsterdam. En omdat Linux vaak de enige oplossing bij oudere computers bleek, hebben wij ons daarop gespecialiseerd en vervolgens Linux020 opgericht. Nu hebben wij de veel bezochte maandelijkse Linux Inloop, waar mensen kunnen aanlopen met Linux problemen. Omdat Linux toch heel anders aanvoelt dan Microsoft Windows, hebben wij inmiddels meerdere Linux Desktop Cursussen gegeven voor beginners. In oktober beginnen wij een Linux Vervolgcursus waar de CLI uitgelegd wordt (nog 5 plaatsen vrij). Sinds kort hebben wij ook een maandelijkse Linux Lab, speciaal voor degenen die dieper in dit OS willen duiken. Linux020 heeft ook een Privacy Café georganiseerd voor mensen die zich onzeker voelen over hun digitale veiligheid.

https://linux020.nl/

Samenvatting sessie:

Linux020 presenteert vandaag Rocket.Chat, wat wij gebruiken voor communicatie tussen alle leden. Rocket.Chat is een Open source kloon van het befaamde Slack. Het leent zich uitstekend voor een direct contact onderling; openbaar of besloten; over verschillende kanalen per onderwerp; spraak- en videoverbinding mogelijk. En natuurlijk een prachtige UI. Daarbij is het makkelijk geïnstalleerd op bijvoorbeeld een Raspberry Pi.

Met onderstaande link kunt u zelf deelnemen aan deze demo. Let op dat kan vanaf vrijdag, enkele dagen lang. Daarna zal alles op deze instance worden gewist.

http://kropveld.xs4all.nl:8888

Onderwerp: De overheid: Wat nou, open source?!

Spreker:

Steven Gort

Biografie:

Steven is oorspronkelijk opgeleid als Analytisch Chemicus. Daarna Oracle consultant i.c.m. spaarzame verkenningen ondernemerschap toen eenmanszaak nog geen zzp heette. Tien jaar Belastingdienst, waarvan zeven jaar Management verantwoordelijk voor Informatiehuishouding volgde. In de zomer van 2014 is Steven manager af. Sindsdien gaat hij als @datafluisteraar door het leven. Autodidact. Dát is wie hij is. Een kritisch en eigenzinnig mens. Iemand die zich de theorie niet zo maar aan laat leunen. Rumoerig en energiek. Met een extreme behoefte aan autonomie c.q. onafhankelijkheid. Het levert hem energie op om in brede zin iedere dag bezig te zijn met onderwerpen die te maken hebben met publieke dienstverlening.

Stichting ICTU:
M.i.v. juni 2016 is Steven werkzaam bij Stichting ICTU (https://www.ictu.nl/). De stichting ICTU is in april 2001 opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het ICTU-bestuur zijn alle overheidslagen vertegenwoordigd: rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.

Discipl:
ICTU heeft een concept ontwikkeld dat aan de realisatie van een self sovereign identity kan bijdragen. Zij noemen deze omgeving het DIStributed Collaborative Information PLatform (http://discipl.org/). Discipl is een open source platform voor geautomatiseerde informatieservices voor en door de samenleving. Discipl maakt een nieuwe sociaal-economische omgeving mogelijk met nieuwe business modellen die allerlei soorten samenwerking ondersteunen. Het werkt toe naar een digitale infrastructuur die klaar is voor de toekomst en waarin real time informatie eenvoudig wordt verwerkt, gedeeld en opgeslagen via één virtuele bron.

Publieke dienstverlening:
Als ambtenaar die werkt aan gewaardeerde publieke dienstverlening, zijn Steven’s kennis, bijdrage en ambitie erop gericht om de typische rechtsverhouding van burger & bedrijf met de overheid (die is nl. niet vrij!) in het juiste rechtsstatelijk perspectief te plaatsen. Daarnaast legt hij bestuursrechtelijke logica op tafel die helpt bij de noodzakelijke fundamentele heroriëntatie van de politiek-bestuurlijke cultuur, met name het vragen en geven van verantwoording.

Samenvatting sessie:

De bijdrage van Steven gaat over samen innoveren voor publieke dienstverlening en de rol en positie van open source daarin. Welke visie op de overheid hoort daarbij? Wat zijn de vraagstukken én oplossingen daaromtrent? En hoe werkt dat dan? Last but zeker not least: hoe komen we daar?

Presentaties en andere bestanden:

Onze publicaties voor wat achtergrond staan hier
Het begin van vertaling naar code begint hier
Mijn slides van gisteren staan hier

Onderwerp: Een mainframe op je laptop draaien (voor plezier en profit)

Spreker:

Jeroen Baten

Biografie:

Jeroen Baten werkt al heel lang in de wereld van ICT. Je zou kunnen zeggen dat ik (bijna) alles weet over Linux en Open Source-software! Misschien is dat een gewaagde verklaring, maar na het schrijven van 7 boeken over dit onderwerp en meer dan 15 jaar ervaring, denk ik dat ik dat mag zeggen. Ik heb de volgende boeken geschreven: Linux in het bedrijf, Open Source binnen bedrijf en overheid, LPI niveau 1 studieboeken (101 en 102), LPI niveau 2 studieboeken (201 en 202). Mede-initiatiefnemer en voormalig voorzitter van de stichting T-DOSE die elk jaar een Open Source-conferentie organiseerde. Bestuurslid van de stichting l'Accolade, een camping voor gezinnen met gehandicapte kinderen. Bestuurslid van de Open Source Business Club OSBC. Vrijwillige brandweerman van Son & Breugel en Culemborg (8 jaar in totaal).

Samenvatting sessie:

Ja het klopt, deze presentatie gaat over het runnen van je eigen mainframe op je eigen hardware. Mainframes zijn oud, ja, maar ze zijn nog steeds springlevend. Nieuwe hardware wordt nog steeds ontwikkeld en er zijn ook veel nieuwe vacatures op dit gebied. Veel mainframes voeren COBOL-workloads uit. COBOL is verre van een dode taal. Het verwerkt naar schatting 85% van alle zakelijke transacties en er worden elk jaar 5 miljard regels nieuwe COBOL-code geschreven. In deze sessie helpt de spreker je bij het nemen van je eerste stappen in de richting van het runnen van je eigen mainframe. Als je het leuk vindt dan kun je na deze sessie doorgaan met het opbouwen van je kennis van mainframesystemen met behulp van de links die tijdens the talk worden gegeven. Kom binnen en leer de basis van een heel ander computersysteem! En het kost u minder dan een uur!

Alle bestanden en links van deze presentatie.