Landelijke bijeenkomst maart 2019

Datum: zaterdag 16 maart, 2019

Maart, de lente komt er eindelijk aan! De winter schudden we van ons af en komen daarom op 16 maart samen. Met wat we nu in de pijplijn hebben zitten, verwachten we weer volle zalen te trekken. En daar kan jij bij zijn!

De jaarlijkse ALV staat vandaag te gebeuren, we nemen met jullie het jaarverslag door en hebben het over een aantal andere zaken. We zijn bezig met een plan voor de toekomst. Proberen samen een visie te formuleren. De koers die we uitzetten.

Na deze officiële aangelegenheid, hebben we natuurlijk een aantal sessies voor jou in petto, check het schema hieronder voor meer details.

Linux spreekuur

Het Linux-spreekuur zal plaatsvinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Wij zorgen voor randapparatuur, die hoef je dus niet zelf mee te nemen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daarvoor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Community's zijn groepen mensen die gezamenlijk bezig zijn met een bepaald softwarepakket of Linux-distributie. De NLLGG geeft deze groepen graag een plek om te verbinden, anderen te helpen of te introduceren met waar ze mee bezig zijn. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, Debian en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 16 maart aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur
NLLGG - Algemene Leden Vergadering
Zaal 1
1200 Steven Gort‏
De overheid - Opzet en implementatie ICTU build straat
Zaal 1
1200 Monique Dubbelman
Gutenberg - De nieuwe WordPress blokken editor (en meer)
Zaal 2
1330 Martin Simons
CFengine - Creëren van een framework en development workflow
Zaal 1
1330 Mariella Wassing
GIMP - Beginners workshop
Zaal 2
1500 Arjan ten Hoopen
KDE Connect - Integreer Desktop & Mobiel way beyond Android
Zaal 1
1500 Alexander Swen & Rutger van Sleen (ism Hans de Goede)
(Goed) BUGS rapporteren is óók contribueren!
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: NLLGG - Algemene Leden Vergadering

Spreker:

Bestuur

Biografie:

Samenvatting sessie:

De agenda voor de ALV is als volgt:
1) Opening & agenda
2) Korte samenvatting jaarverslag
3) Financieel jaarverslag
4) Verslag KCC
5) Benoeming KCC
6) (Her)verkiezing bestuursleden
7) Thema's van de bijeenkomsten 2019
8) Rondvraag
9) Sluiting

Onderwerp: De overheid - Opzet en implementatie ICTU build straat

Spreker:

Steven Gort‏

Biografie:

Steven is oorspronkelijk opgeleid als Analytisch Chemicus. Daarna Oracle consultant i.c.m. spaarzame verkenningen ondernemerschap toen eenmanszaak nog geen zzp heette. Tien jaar Belastingdienst, waarvan zeven jaar Management verantwoordelijk voor Informatiehuishouding volgde. In de zomer van 2014 is Steven manager af. Sindsdien gaat hij als @datafluisteraar door het leven. Autodidact. Dát is wie hij is. Een kritisch en eigenzinnig mens. Iemand die zich de theorie niet zo maar aan laat leunen. Rumoerig en energiek. Met een extreme behoefte aan autonomie c.q. onafhankelijkheid. Het levert hem energie op om in brede zin iedere dag bezig te zijn met onderwerpen die te maken hebben met publieke dienstverlening.

Stichting ICTU:
Met ingang van juni 2016 is Steven werkzaam bij Stichting ICTU. De stichting ICTU is in april 2001 opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het ICTU-bestuur zijn alle overheidslagen vertegenwoordigd: het rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen.

Discipl:
ICTU heeft een concept ontwikkeld dat aan de realisatie van een self sovereign identity kan bijdragen. Zij noemen deze omgeving het DIStributed Collaborative Information PLatform. Discipl is een open source platform voor geautomatiseerde informatieservices voor en door de samenleving. Discipl maakt een nieuwe sociaal-economische omgeving mogelijk met nieuwe business modellen die allerlei soorten samenwerking ondersteunen. Het werkt toe naar een digitale infrastructuur die klaar is voor de toekomst en waarin real time informatie eenvoudig wordt verwerkt, gedeeld en opgeslagen via één virtuele bron.

Publieke dienstverlening:
Als ambtenaar die werkt aan gewaardeerde publieke dienstverlening, zijn Steven’s kennis, bijdrage en ambitie erop gericht om de typische rechtsverhouding van burger & bedrijf met de overheid (die is nl. niet vrij!) in het juiste rechtsstatelijk perspectief te plaatsen. Daarnaast legt hij bestuursrechtelijke logica op tafel die helpt bij de noodzakelijke fundamentele heroriëntatie van de politiek-bestuurlijke cultuur, met name het vragen en geven van verantwoording.

Samenvatting sessie:

Digitalisering brengt veranderingen met zich mee, ook voor de overheid. Een organisatie alleen kan dit niet meer bijbenen, en burgers hebben hoge verwachtingen van dienstverlening, zowel van bedrijven als van overheden. De fundamentele waarden van onze samenleving en daarmee van onze overheid zijn echter nog steeds actueel. Door te kiezen voor samenwerking in een ecosysteem vanuit vertrouwen, op basis van gedeelde fundamentele waarden, zijn we in staat om samen te innoveren. Burgers, bedrijven en overheden slaan de handen ineen voor een veilig en leefbaar digitaal Nederland voor iedereen.

Discipl, en een aantal partners, is al langere tijd bezig met concrete stappen op weg naar die dienstverlening. Die visie willen wij graag delen en verder uitdragen aan de hand van praktijkvoorbeelden en verkenningen. Een van die concrete producten is zijn de Waardepapieren voor gemeenten, die het mogelijk maken om de privacy van burgers impliciet te borgen, waardoor meer ruimte ontstaat voor vernieuwing in beleid en dienstverlening. Privacy by Design en Security by Design liggen aan de basis van de architectuur van Discipl.

Discipl doet dit niet alleen, maar met een aantal coalitiepartners die dezelfde betrokkenheid en passie delen met betrekking tot een innovatie ecosysteem voor een betere overheid. Innovatie is daarbij niet beperkt tot techniek, maar techniek is een belangrijke factor die innovatie mogelijk maakt. Bijdragen aan dit ecosysteem kan met software, agile en/of technologie expertise. Het doel is om daarbij bij te dragen aan publieke waarde, met de vrijheid om relevante (eigen) opdrachten te blijven doen.

Daarom willen we jullie van harte uitnodigen om samen met ons de volgende stap te zetten naar een innovatie ecosysteem, waarin we werken aan een optimalisatie van publiek-private samenwerking, die het mogelijk maakt om ons op de inhoud en concrete resultaten te richten die bijdragen aan een betere overheid en aan de samenleving.

We willen daarin verder bouwen aan de instandhouding en doorontwikkeling van FOSS, zoals deze nu in de opdracht Waardepapieren onderweg is. Daarbij zal een dynamische aanbesteding service, waarin opdrachten verkregen worden via het samen innoveren ecosysteem, het werken optimaal ondersteunen. In de community zullen we daartoe het veldwerk met elkaar delen. Deelname houdt in dat we met elkaar afspraken maken over vorm, proces en/of inhoud van de samenwerking. Zodat de FOSS de vorm krijgt die het voor de community mogelijk maakt om samen te bouwen aan de overheid van de toekomst.

Community website: https://github.com/discipl/

Onderwerp: Gutenberg - De nieuwe WordPress blokken editor (en meer)

Spreker:

Monique Dubbelman

Biografie:

Monique (1971) is ergens in de Jaren 80 van de vorige eeuw opgeleid als grafica. In de jaren 90 ontdekte zijn het web en sindsdien is ze niet meer offline geweest, altijd op ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden. In de loop der jaren is haar expertise verschoven richting marketing en communicatie en uiteindelijk naar contentstrategie en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke websites.

Sinds 2011 werkt ze als zelfstandig ondernemer onder de naam BOE!media. In deze rol adviseert en begeleidt ze zelfstandigen en het mkb bij hun digitale strategie. Het bouwen en ontwerpen van gebruiksvriendelijke WordPress websites is een belangrijk deel van haar werk. Daarnaast is ze een van de WordPress design team representatives, geeft ze als freelancer les op de Hogeschool van Amsterdam, was ze lid van de Automattic Design Award Jury en spreekt ze met regelmaat op internationale congressen.

Als ze niet achter haar computer zit, dan vind je haar als wormenfluisteraar op haar volkstuin.

Samenvatting sessie:

In december 2018 heeft er een grote verandering in WordPress plaatsgevonden. Met de lancering van versie 5.0, kreeg de teksteditor een volledig nieuw uiterlijk. In plaats van een groot tekstvlak waarin je alle beelden en teksten moest verwerken, werkt WordPress nu met een zogenaamde blokkeneditor. Deze is, met aardig wat controverse, de afgelopen 2 jaar ontwikkeld onder de naam Gutenberg. Maar Gutenberg omvat meer dan alleen de editor.

In deze presentatie legt Monique uit wat Gutenberg is, krijg je een live demonstratie van de nieuwe blokkeneditor en leer je meer over de toekomst van WordPress en de rol van Gutenberg daarbij.

Onderwerp: CFengine - Creëren van een framework en development workflow

Spreker:

Martin Simons

Biografie:

Martin is de eigenaar van Martin Simons Webhuis (opgericht in 1999). Sinds 1998 focust Martin zich op Linux en heeft zijn bedrijf rond linux gebaseerde oplossing gebouwd. Meer specifieke focus kwam in 2007 in de vorm van CFEngine.

Martin heeft in 2014 de CFEngine Champion award gewonnen. Deze award is bedoeld voor Recognition of Outstanding CFEngine Community Contributors.

Samenvatting sessie:

Het gaat over de noodzaak van een framework en een development workflow, wat altijd de grote obstakels zijn.

Onderwerp: GIMP - Beginners workshop

Spreker:

Mariella Wassing

Biografie:

Als kind was zij altijd te vinden aan een tafel met potloden en viltstiften, later werd dit uitgebreid met verf en kwasten. Tot ze een MS Dos computer kocht met het programma Paint, waarmee je destijds letterlijk alleen pixels kon tekenen in verschillende kleuren. De eerste stappen naar digitaal tekenen werden gezet. Er werden in de jaren daarna diverse grafische pakketten geprobeerd, waaronder Corel Draw en Corel Paint, Paint Shop pro, Windows Paint, één van de eerste versies van Gimp en diverse programma's voor het genereren van fractals. Totdat Mariëlla een baan kreeg in de reclame branche en verplicht werd om het Adobe programma te leren van A tot Z op een Mac.

Maar aan alles komt een eind, zo ook aan deze leuke baan, na 10 jaar grafische praktijkervaring te hebben opgedaan. Toch kon zij het digitale tekenen niet laten en daarom zocht zij naar een goed en betaalbaar alternatief, en die vond ze in het volledig vernieuwde Gimp 2.6. Om zelf goed vertrouwd te raken met het programma ging ze korte videotutorials maken welke nu nog steeds te vinden zijn op haar YouTube kanaal met inmiddels meer dan 2700 volgers.

Aangezien deze video's nu (4 jaar later) verouderd zijn omdat Gimp inmiddels ge-upgrade is naar Gimp 2.10.8, maakte Mariëlla recent een nieuwe uitgebreidere beginnerscursus op het leerplatform van Soofos.nl. En op dit moment werkt ze hard aan een vervolgcursus.

Daarnaast blijft Mariëlla ook nog steeds bezig met het handmatig schilderen en is ze aangesloten bij de fotoclub van Waddinxveen om ook op het vlak van fotografie een hoger niveau te bereiken.

Haar werk is te zien op de website: mariel.nl.
Meer info over Gimp en de cursus van Mariel vind je op haar website: Cursusgimp.nl

Samenvatting sessie:

In de workshop voor de beginnende Gimper laat Mariëlla zien waarvoor je Gimp zoal kunt gebruiken en waarvoor Gimp eigenlijk minder geschikt is. je zult dan o.a. zien hoe je met Gimp kunt knippen en plakken en foto's kunt verbeteren met een paar eenvoudige handelingen.

Met wat mooie voorbeelden laat ze ook zien waarom Gimp een goed alternatief is voor Adobe Photoshop.

Daarna is het mogelijk om vragen te stellen.

Onderwerp: KDE Connect - Integreer Desktop & Mobiel way beyond Android

Spreker:

Arjan ten Hoopen

Biografie:

Arjan ten Hoopen heeft Computer Techniek gestudeerd in Enschede en is
vervolgens in Unix gerold via de mainframe (Yep, Unix op mainframes).
Hij is altijd bezig geweest met *nix. Tegenwoordig houd hij zich bij
Oracle onder anderen bezig met Blockchain maar in zijn vrije tijd is hij o.a.
schrijver voor Linux Magazine, website beheerder voor het DS Technisch
Team
en probeert hij zijn eigen server in de lucht te houden.

Samenvatting sessie:

Integratie tussen desktop en Android mobiel is eigenlijk nog ver weg.
Maarrrrr KDE Connect doet een meer dan geslaagde poging deze twee met
elkaar te integreren. Benieuwd hoe je je desktop commando's kunt laat
uitvoeren vanaf je telefoon (uit de luie stoel) of hoe je kunt spreken tegen je desktop ... en dat hij ook nog luistert en nog meer, dan is deze sessie voor jou!

Deze sessie is interessant voor iedereen met een Linux Desktop / Notebook en een Android mobiel!

Onderwerp: (Goed) BUGS rapporteren is óók contribueren!

Spreker:

Alexander Swen & Rutger van Sleen (ism Hans de Goede)

Biografie:

Samenvatting sessie:

Je herkent het misschien wel: Je hebt een laptop gekocht, bloedmooi, nieuwste hardware. Tijdens
de installatie gaat het goed tot je de netwerkdrivers wil laden. Je had toch die ISO gedownload met
alle drivers er in? Toch niks gevonden door de installer. Je moet ergens een tekstbestand vandaan
halen en dat dan van een usb-stick kopieren, tijdens de installatie. De documentatie is een beetje
vaag, maar na zes keer proberen, net een beetje anders dan de handleiding, sorrie, het draadje op
een schimmig forum, voorschreef, lukt het je om de installatie te voltooien. Nou ja, maar hopen dat
het probleem upstream opgelost is tegen de tijd dat je deze laptop opnieuw moet installeren.
Maar, een half jaar later heb je je hele installatie verrommeld en wil je weer opnieuw beginnen...
En ja hoor: die verdraaide driver werkt nog steeds niet goed. Hoe zat het ook weer. Na een kort
gevecht met je historie en Google vindt het stukje op dat forum weer. Waarom hebben ze dat niet
opgelost in al die maanden?

Wij denken dat we weten hoe dat zit. Je vond de 'work-around' immers niet in de bug-tracker van
de driver of de distro die je wilde installeren, maar op dat schimmige forum. Dat hebben de
developers van jouw distro nooit gelezen natuurlijk. Dit probleem kan dus alleen worden opgelost
als we zorgen dat de helden die onze software maken goede bugrapporten krijgen.

Daarom willen we iedereen vragen om een bug waaraan hij/zij zich de afgelopen tijd heeft geergerd
mee te nemen naar de bijeenkomst. We gaan samen proberen uit te vinden waar we de bug moeten
rapporteren en dat dan ook doen.

Tijdens deze bijeenkomst besteden we aandacht aan het goed omschrijven wat er precies mis gaat, of wat je zou willen veranderen. Dat is de eerste stap op weg naar de oplossing van de bug.

Tijdens de volgende bijeenkomst gaan we uitzoeken waar jouw bug het beste kan worden gemeld. En dat doen we dan ook meteen. De daaropvolgende bijeenkomst kijken hoe het er mee staat. Zijn
er reacties gekomen, wedervragen. Wat vonden ze van je work-around als je die had? Moet je
misschien wat meer doen? Volgende keer tijdens Fosdem even langs het kraampje van die distro
lopen om te vragen of de mensen daar weten wie er wat aan jouw bug kan doen? Kortom: wij van
de Linux gebruikers groep moeten zorgen dat Linux- en OpenSource developers weten wat we willen.