Landelijke bijeenkomst september 2022

Datum: zaterdag 17 september, 2022

September is de maand; dat betekent dat het tijd is voor een NLLGG bijeenkomst! Op 17 september is het zo ver, met een vol programma ben je deze dag goed onder de pannen.

Software Freedom Day

Internationaal wordt op 17 september Software Freedom Day georganiseerd. Een dag waarop vrije software nog net even meer in het zonnetje gezet wordt.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula. De gehele dag is het mogelijk om hulp te krijgen bij een probleem of vraagstuk. Neem je eigen hardware mee om je situatie uit te kunnen leggen. Wij hebben wel een aantal snoeren, schermen, toetsenborden enzovoorts, dus die hoef je niet mee te nemen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Koffie, thee en broodjes

De koffie en thee is de hele dag beschikbaar. Na de eerste sessie hebben we broodjes klaar staan. Alleen voor de broodjes vragen we €1,50.

Nieuwe bijeenkomst locatie

Wij gaan onze oude locatie aan de Tamboersdijk definitief verlaten. De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 17 september aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer en Ubel Jan van Wijhe
BuurtLinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Alex de Haan
Waarom zou ik overwegen Linux te gaan gebruiken?
Zaal 1
1200 Nico Rikken
Installeren van open-source custom ROM
Zaal 2
1330 André Fondse
Firefox profielen en privacy bestendig surfen met Firefox
Zaal 1
1330 Bart-Jan Vrielink
Terraform
Zaal 2
1500 Matto Fransen
Syncthing
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: BuurtLinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer en Ubel Jan van Wijhe

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Je kunt er terecht met vragen over elke Linux distributie en gangbare Open Source programma’s voor desktop PC's, laptops, Chromebooks en Macs. Het Buurtlinux spreekuur is vanaf 11:00 tot over het algemeen aan het einde van de dag en vindt in de algemene zaal plaats.

Iedere vraag wordt zo goed mogelijk beantwoord.Het is fijn als je vooraf van te voren via https://buurtlinux.nl/vraag je vraag meldt. Zet bij je vraag dat je op de landelijke bijeenkomst wilt langskomen. Dan kunnen wij alvast op zoek naar iemand die je kan helpen met je vraag.

Waar we niet voor zijn, is defecte apparaten repareren of Internet storingen verhelpen.

Onderwerp: Waarom zou ik overwegen Linux te gaan gebruiken?

Spreker:

Alex de Haan

Biografie:

Alex de Haan is al meer dan 20 jaar bezig met Open Source Software, eerst als een gebruiker/tester en daarna de medeoprichter geworden van de Stichting SoftwareConsulent.nl. Deze stichting bestaat al meer dan 14 jaar en gaat in 2020 15 jarig jubileum vieren. Als eigenaar van Computer Texel en werkzaam op de lokale scholengemeenschap is hij elke dag wel bezig met software.

Samenvatting sessie:

In deze sessie gaat Alex met de aanwezige in gesprek.
- Waarom overweeg je Linux te gebruiken?
- Wat betekent dat voor je?
- Voor welke keuzes sta je.
- Waar moet je rekening mee houden?
- Wat is je plan van aanpak?

Onderwerp: Installeren van open-source custom ROM

Spreker:

Nico Rikken

Biografie:

Nico is coordinator Nederland voor de Free Software Foundation Europe (FSFE). Samen met andere vrijwilligers vraagt hij aandacht voor het belang van vrije software. Hij heeft ervaring met het vrij maken van hardware zoals het flashen van Coreboot op computers, het flashen van OpenWRT op routers. Op mobiel gebied gebruikt hij voornamelijk apps via F-Droid en heeft hij daarnaast een Pinephone met Mobian voor een volledige Linux-ervaring. Deze ervaring, gecombineerd met informatiemateriaal van de FSFE is de basis voor deze workshop.

Samenvatting sessie:

In het kader van de 'Android Opwaarderen' campagne van de FSFE neemt Nico Rikken jullie mee in de mogelijkheden om een custom ROM met vrije software te installeren op je smartphone.

Na een praatje dat een overzicht geeft is er de tijd om ervaringen uit te wisselen en te kijken welke stappen nodig zijn om jouw Android apparaat vrijer te krijgen.

Onderwerp: Firefox profielen en privacy bestendig surfen met Firefox

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 15 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 10 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het publiceren / actualiseren van wiki's. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. In 2017 ben ik gaan bijdragen aan de 2fa authenticatie voor Nextcloud met behulp van Telegram.

Samenvatting sessie:

Deze sessie bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is een presentatie hoe je Firefox profielen instelt, gegevens uit profielen overzet en hoe je Firefox zo instelt dat je zo privacy bestendig mogelijk surft. In het tweede deel ga je op je eigen laptop aan de slag met een nieuw Firefox profiel dat je zo privacy bestendig inricht. Omdat je dit in een nieuw profiel doet raak je geen instellingen kwijt.

Onderwerp: Terraform

Spreker:

Bart-Jan Vrielink

Biografie:

Tijdens mijn studie elektrotechniek halverwege de jaren negentig heb ik het Internet ontdekt en heb met een paar andere studenten een webhosting bedrijfje gerund. Hierdoor ook met Linux begonnen, want onze enige server (een DEC Alpha XLT) draaide uiteraard Linux.

Inmiddels gebruik ik vrijwel uitsluitend Linux. Niet alleen thuis, maar het is ook mijn dagelijks werk. De laatste 10 jaar is dat in de detachering, in grote omgevingen, waar ik vooral met Red Hat en Puppet aan de slag ben.

Als hobby's doe ik af en toe aan fotografie, reis ik graag en pruts wat met elektronica. Sinds kort help ik ook mee met een Repaircafe in mijn wijk.

Ik ben niet geheel onbekend met de NLLGG. Sinds het ontstaan van de vereniging ben ik er al te vinden, online en op bijeenkomsten. Meestal gewoon als lid, maar een paar jaar ook als penningmeester.

Samenvatting sessie:

Terraform is een Open Source programma waarmee je Infrastructuur als Code kunt bouwen.
Wat je aan infrastructuur wilt hebben schrijf je in HCL (Hashicorp Configuration Language). Terraform zorgt er daarna voor dat wat je hebt omschreven en de realiteit met elkaar overeenkomen door resources aan te maken, te wijzigen of te verwijderen.
Terraform ondersteunt natuurlijk de bekende Cloud Providers, maar er zijn ook meer dan 1500 andere providers, zoals voor VPS'en, diverse *aaS oplossingen, maar ook virtuele machines op je eigen server (VMWare, Proxmox, KVM).
In deze sessie wil ik een korte introductie geven van Terraform, een demo geven waarin in AWS een simpele webserver uitgerold wordt, en laten zien hoe ik Terraform voor mijn thuis netwerk gebruik.

Bart-Jan heeft de git repo voor de talk al aangemaakt :)
- https://gitlab.dontpanic.nl/pub/terraform-talk

Onderwerp: Syncthing

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 20 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 20 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

Syncthing is een gebruikersvriendelijke applicatie waarmee
je continue synchronisatie van bestanden tussen twee of
meer computers op veilige manier realiseert.

Syncthing draait op diverse besturinSyncthing draait op Android,
FreeBSD, Linux, Mac OS X, NetBSD, OpenBSD, Solaris en Windows en is
makkelijk te installeren. Een iOS-versie van Syncthing bestaat helaas
niet.

In deze sessie kijken we naar het gebruik van Syncthing op een
Raspberry Pi, op een Lubuntu systeem en op Android.

Deze sessie richt zich op beginnende Linux gebruikers