Landelijke bijeenkomst november 2022

Datum: zaterdag 19 november, 2022

Het einde van het jaar komt in zicht. Op 19 november is dan ook de laatste NLLGG bijeenkomst van 2022! De programmacommissie gaat haar best doen. Voor dat het programma van start gaat, is er tijd voor bij praten onder het genot van een lekker bakje koffie of thee. Zit je thuis met een open source probleem of project, dan heb je tijdens de bijeenkomst de kans om hier mee aan de slag te gaan. De andere aanwezigen kan je dan als vraagbaak of klankbord gebruiken.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula. De gehele dag is het mogelijk om hulp te krijgen bij een probleem of vraagstuk. Neem je eigen hardware mee om je situatie uit te kunnen leggen. Wij hebben wel een aantal snoeren, schermen, toetsenborden enzovoorts, dus die hoef je niet mee te nemen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, SavaPage en de FSFE aanwezig zijn. Wil jij met je community aanwezig zijn, dat kan!

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Nieuwe bijeenkomst locatie

Wij gaan onze oude locatie aan de Tamboersdijk definitief verlaten. De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 19 november aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer
BuurtLinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Patrick Jenner
Workshop Scribus
Zaal 1
1200 Nico Oosterwijk
K3s
Zaal 2
1200 André van Vlaanderen
Raspberry Pi - Multiroom audio workshop
Zaal 3
1330 Cor Nouws
LibreOffice 2 jaar later
Zaal 1
1330 Rinus Loof
Nextcloud
Zaal 2
1330 André van Vlaanderen
Raspberry Pi - Multiroom audio workshop
Zaal 3
1500 Loran Kloeze
Freedom Internet - Kijkje in development-keuken
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: BuurtLinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Je kunt er terecht met vragen over elke Linux distributie en gangbare Open Source programma’s voor desktop PC's, laptops, Chromebooks en Macs. Het Buurtlinux spreekuur is vanaf 11:00 tot over het algemeen aan het einde van de dag en vindt in de algemene zaal plaats.

Iedere vraag wordt zo goed mogelijk beantwoord.Het is fijn als je vooraf van te voren via https://buurtlinux.nl/vraag je vraag meldt. Zet bij je vraag dat je op de landelijke bijeenkomst wilt langskomen. Dan kunnen wij alvast op zoek naar iemand die je kan helpen met je vraag.

Waar we niet voor zijn, is defecte apparaten repareren of Internet storingen verhelpen.

Onderwerp: Workshop Scribus

Spreker:

Patrick Jenner

Biografie:

Patrick is zijn carrière 27 jaar geleden begonnen in de reclamewereld, waarin hij werkte met CorelDraw, Quark Xpress, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator om advertenties te creëren voor trams, bussen en winkeletalages.

Na een natuurlijke overgang richting de IT waarin hij als Solution Architect oplossingen bedenkt voor grote organisaties op basis van open source software en open standaarden werkt hij principieel ook alleen nog maar met software dat draait op Linux omgevingen.

Hobbymatig bedient Patrick zich nu dus grafisch met Scribus, GIMP en Inkscape. ;-)

Samenvatting sessie:

Scribus is een DTP applicatie, bedoeld dus voor Desktop Publishing. Wat dat inhoudt zal in deze sessie precies uitgelegd worden evenals de verschillen met schrijf of teken applicaties. Aan de hand van de NLLGG Vrijbrief wordt gedemonstreerd hoe deze eenvoudig in Scribus opgemaakt kan worden, wordt alles verteld over kleur management, lettertype vervangingen, tekst omloop, vrije vormen en wordt er getracht antwoord te geven op vragen die tijdens de sessie naar boven komen.

Onderwerp: K3s

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft kubernetes graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

Waar gaat Nico het tijdens de K3s presentatie over hebben?

  • Run een applicatie
  • Deploy een applicatie
  • Hoe connect je naar een K3s service?
  • Kan mijn database in K3s draaien?
  • Upgrade applicatie zonder down-time
  • Upgrade node (OS) zonder down-time
Onderwerp: Raspberry Pi - Multiroom audio workshop

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

André is officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox (er is net een nieuwe beta uit).

Tegenwoordig ook veel bezig met Arduino, ESP’s en HomeAssistant.

Samenvatting sessie:

Presentaties en workshops Raspberry PI

Welkom bij het Raspberry PI traject "From Zero to Hero" van de NLLGG !

Met ingang van de landelijke bijeenkomst op 19 november 2022 zullen we van start gaan met een aantal RPI workshops.

In 6 workshops (twee sessies per bijeenkomst) brengen we je theoretische en practische kennis bij over deze fantastische mini computer.

Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema en heeft de volgende opzet:
Een presentatie over een specifiek onderwerp (muziek, beveiliging, home server o.i.d.)
Een praktijk gedeelte
Een eind evaluatie van de sessie
Inspiratie voor volgende sessies
Het aantal workshops kan eventueel uitgebreidt worden als daar voldoende interesse voor is.

Vanzelfsprekend beginnen op het niveau van iemand die nog geen (Zero) ervaring met de Raspberry Pi heeft.

Daarom is er voor de eerste sessie op 19 november een en luchtig onderwerp gekozen, tijdens deze presentatie maken we kennis met diverse muziek oplossingen voor de RPI. We gaan dieper in op de pCP multiroom audio oplossing welke volledig via een webbrowser te beheren is. Voor deze sessie is er dus geen kennis van Linux of de commandline noodzakelijk.

Tijdens de tweede sessie op 19 november gaan we in ieder geval inventariseren op welk kennis nivo we kunnen starten, en welke onderwerpen jullie het liefst behandeld zien tijdens de volgende bijeenkomsten.
Om dat de Raspberry PI gebruik maakt van Linux als besturingssysteem zal er ook de mogelijkheid zijn om een opstartbare USB stick te maken zodat je ook op die manier met Linux kunt oeffenen.
Wil je hier gebruik van maken, neem dan een USB stick van minimaal 16Gb mee (en liefst ook je laptop).

Mocht er tijdens deze 2e sessie tijd over zijn, dan besteden we die tijd aan het delen van diverse bronnen om informatie over de RPI te vergaren..
Vanzelfsprekend is er ook tijd om vragen te beantwoorden.

Ter voorbereiding op het gebruik van de Raspberry PI hier 2 links naar gratis PDF's om alvast kennis op te doen:

- Getting started with Raspberry Pi
- Raspberry Pi Beginner's Guide 4th Edition

Voor de bijeenkomst van 19 november is de agenda dus als volgt:

Sessie 01 - RPI inzetten als MultiRoom Audio speler

Sessie 02 - Inventarisatie kennis nivo, interesses en behoeften voor de volgende sessies.
Sessie 02 - Delen van diverse resources voor de komende sessies
Sessie 02 - Voorbereiden Linux installatie op een US stick voor de komende sessies

Tijdens sessie 03 (de volgende bijeenkomst in 2023 dus) zullen we dieper ingaan op de installatie en het beheer van de RPI.

Voor de volgende bijeenkomsten kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende onderwerpen:

Beheer en onderhoud van de RPI
Het werken met de Linux commando prompt (CLI)
Het inrichten van een beveiligingscamera
Het inrichten van een centrale add-blocker voor je hele (thuis)netwerk
Het werken met buttons, led's, weerstanden en het werken met de GPIO aansluitingen

Eventuele wensen kunnen tijdens de sessies kenbaargemaakt worden.

Dus heb je al een RPI maar doe je er (te) weinig mee, of overweeg je om een RPI aan te schaffen, en weet je nog niet welk model je het best kunt nemen.
Dan is dit het moment om samen met de andere deelnemers te ervaren wat je met dit kleine wondertje kunt. Wacht niet langer en wordt een echte Raspberry PI Hero !

Onderwerp: LibreOffice 2 jaar later

Spreker:

Cor Nouws

Biografie:

Cor Nouws is een zeer ervaren LibreOffice trainer en actief lid van de LibreOffice-gemeenschap. Met zijn bedrijf Nou&Off helpt sinds 2004 organisaties en ondernemingen om op een effectieve manier LibreOffice (voorheen OpneOffice) in te zetten. Dat met diverse producten en diensten, waaronder mijncloudoffice.nl en de LTS oplossing Collabora Office.

In de LibreOffice-gemeenschap draagt hij onder andere bij met QA, development, vertalen en marketing. Hij is tevens lid van de board van The Document Foundation.

Opleidingen onder andere bedrijfskunde, software-ontwikkeling en scheepsbouw, is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij houdt van goed veganistisch eten, natuur, zeilen, wind, mensen, muziek, zingen, fietsen, lopen, skaten, .. en vinden van oplossingen in organisaties en software.

Samenvatting sessie:

Veel lag er stil door de coronamaatregelen. Maar de ontwikkeling van LibreOffice ging gestaag door. Cor Nouws vertelt over belangrijke
vernieuwingen en ontwikkelingen de afgelopen jaren.

Onderwerp: Nextcloud

Spreker:

Rinus Loof

Biografie:

Sinds 1979 (voor de PC) werkzaam op het grensvlak van Organisatie en ICT, zowel in de industrie als bij de overheid. Momenteel werkzaam als Bedrijfsarchitect binnen de sector Informatiebeveiliging van de nationale politie.

Samenvatting sessie:

Als fervent voorvechter voor Open Source, open standaarden en privacy, run ik mijn eigen private cloud, op een eigen server, om op die manier geen informatie te hoeven delen met Apple of Microsoft. Ik gebruik daarvoor Nextcloud.
Mijn sessie is met name bedoeld om de praktijk van het gebruik van Nextcloud te laten zien. Het is dus niet een technische sessie. Natuurlijk komen zaken als beveiliging en back-up wel aan de orde in de sessie, maar dat gaat meer over wat je moet regelen, en niet hoe je dat moet doen.

Onderwerp: Raspberry Pi - Multiroom audio workshop

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

André is officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox (er is net een nieuwe beta uit).

Tegenwoordig ook veel bezig met Arduino, ESP’s en HomeAssistant.

Samenvatting sessie:

Presentaties en workshops Raspberry PI

Welkom bij het Raspberry PI traject "From Zero to Hero" van de NLLGG !

Met ingang van de landelijke bijeenkomst op 19 november 2022 zullen we van start gaan met een aantal RPI workshops.

In 6 workshops (twee sessies per bijeenkomst) brengen we je theoretische en practische kennis bij over deze fantastische mini computer.

Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema en heeft de volgende opzet:
Een presentatie over een specifiek onderwerp (muziek, beveiliging, home server o.i.d.)
Een praktijk gedeelte
Een eind evaluatie van de sessie
Inspiratie voor volgende sessies
Het aantal workshops kan eventueel uitgebreidt worden als daar voldoende interesse voor is.

Vanzelfsprekend beginnen op het niveau van iemand die nog geen (Zero) ervaring met de Raspberry Pi heeft.

Daarom is er voor de eerste sessie op 19 november een en luchtig onderwerp gekozen, tijdens deze presentatie maken we kennis met diverse muziek oplossingen voor de RPI. We gaan dieper in op de pCP multiroom audio oplossing welke volledig via een webbrowser te beheren is. Voor deze sessie is er dus geen kennis van Linux of de commandline noodzakelijk.

Tijdens de tweede sessie op 19 november gaan we in ieder geval inventariseren op welk kennis nivo we kunnen starten, en welke onderwerpen jullie het liefst behandeld zien tijdens de volgende bijeenkomsten.
Om dat de Raspberry PI gebruik maakt van Linux als besturingssysteem zal er ook de mogelijkheid zijn om een opstartbare USB stick te maken zodat je ook op die manier met Linux kunt oeffenen.
Wil je hier gebruik van maken, neem dan een USB stick van minimaal 16Gb mee (en liefst ook je laptop).

Mocht er tijdens deze 2e sessie tijd over zijn, dan besteden we die tijd aan het delen van diverse bronnen om informatie over de RPI te vergaren..
Vanzelfsprekend is er ook tijd om vragen te beantwoorden.

Ter voorbereiding op het gebruik van de Raspberry PI hier 2 links naar gratis PDF's om alvast kennis op te doen:

- Getting started with Raspberry Pi
- Raspberry Pi Beginner's Guide 4th Edition

Voor de bijeenkomst van 19 november is de agenda dus als volgt:

Sessie 01 - RPI inzetten als MultiRoom Audio speler

Sessie 02 - Inventarisatie kennis nivo, interesses en behoeften voor de volgende sessies.
Sessie 02 - Delen van diverse resources voor de komende sessies
Sessie 02 - Voorbereiden Linux installatie op een US stick voor de komende sessies

Tijdens sessie 03 (de volgende bijeenkomst in 2023 dus) zullen we dieper ingaan op de installatie en het beheer van de RPI.

Voor de volgende bijeenkomsten kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende onderwerpen:

Beheer en onderhoud van de RPI
Het werken met de Linux commando prompt (CLI)
Het inrichten van een beveiligingscamera
Het inrichten van een centrale add-blocker voor je hele (thuis)netwerk
Het werken met buttons, led's, weerstanden en het werken met de GPIO aansluitingen

Eventuele wensen kunnen tijdens de sessies kenbaargemaakt worden.

Dus heb je al een RPI maar doe je er (te) weinig mee, of overweeg je om een RPI aan te schaffen, en weet je nog niet welk model je het best kunt nemen.
Dan is dit het moment om samen met de andere deelnemers te ervaren wat je met dit kleine wondertje kunt. Wacht niet langer en wordt een echte Raspberry PI Hero !

Onderwerp: Freedom Internet - Kijkje in development-keuken

Spreker:

Loran Kloeze

Biografie:

Loran is ruim 20 jaar actief in de IT. In het verleden heeft hij gewerkt als web pentester / ethical hacker in de cybersecuritysector.

Tegenwoordig houdt hij zich voornamelijk bezig met software engineering gericht op web applicaties / back ends. Bij Freedom Internet is hij samen met het development team verantwoordelijk voor het live houden van het order management systeem en de bijbehorende back end services.

Samenvatting sessie:

Freedom Internet heeft een eigen development team. Binnen dat team ontwikkelen ze software met behulp van veel open source software. In deze sessie gaat Loran daar wat dieper op in en legt ook wat uit over hun order management systeem dat ze volledig zelf ontwikkelen.

Je kunt daar alvast wat meer over lezen op: Een technisch kijkje in de development-keuken van Freedom Internet.