Landelijke bijeenkomst mei 2023

Datum: zaterdag 20 mei, 2023

De derde en tevens laatste bijeenkomst voor de zomervakantie! Op 20 mei zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan. En heb je een leuk idee? Stap je zelf op de zeepkist? Stuur anders even een e-mail naar progcie@nllgg.nl

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de grote zaal; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur ook daarvoor een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 20 mei aanstaande! Kan je niet, zet dan in ieder geval 16 september in je agenda voor de volgende. ;-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Nico Oosterwijk
USB opstartmedium aansluiten op de Raspberry Pi 3B of 4
Zaal 1
1330 André van Vlaanderen
Starten met de Linux commando's op de Raspberry Pi
Zaal 1
1200 Azem Somer
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1130 Bestuur NLLGG
Mini Algemene Leden Vergadering
Zaal 1
1500 André Fondse
Pi-VPN
Zaal 1
1200 Serge Gielkens
Gimp deel II
Zaal 2
1330 Henk van de Kamer
IPv6
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: USB opstartmedium aansluiten op de Raspberry Pi 3B of 4

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft computerkunde graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

In deze praktische workshop laat Nico zien hoe je op een Raspberry Pi 3B of 4 een USB opstartmedium configureert. Als je dit eenmaal aan de gang hebt, heb je een grote snelheidswinst bereikt t.o.v. de sd kaart waarmee de Pi standaard boot.

Onderwerp: Starten met de Linux commando's op de Raspberry Pi

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

André is officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox.

Samenvatting sessie:

In deze sessie maakt André een begin met de Linux commando's om je Raspberry Pi te kunnen bedienen zonder grafische interface.

In de september bijeenkomst gaat André verder met dit onderwerp. Bijvoorbeeld een backupscript.

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Je kunt er terecht met vragen over elke Linux distributie en gangbare Open Source programma’s voor desktop PC's, laptops, Chromebooks en Macs. Het Buurtlinux spreekuur is vanaf 11:00 tot over het algemeen aan het einde van de dag en vindt in de algemene zaal plaats.

Iedere vraag wordt zo goed mogelijk beantwoord.Het is fijn als je vooraf van te voren via https://buurtlinux.nl/vraag je vraag meldt. Zet bij je vraag dat je op de landelijke bijeenkomst wilt langskomen. Dan kunnen wij alvast op zoek naar iemand die je kan helpen met je vraag.

Waar we niet voor zijn, is defecte apparaten repareren of Internet storingen verhelpen.

Onderwerp: Mini Algemene Leden Vergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

We organiseren een Mini Algemene Leden Vergadering met maar één agendapunt. André Fondse heeft zich opgeworpen om ons bestuur te versterken. Om niet negen maanden te wachten om dit officieel te maken, vragen wij de leden daar aanstaande zaterdag mee in te stemmen. Overigens kunnen wij nog versterking van het bestuur gebruiken, dus als je jezelf geroepen voelt, meld je aan!

Onderwerp: Pi-VPN

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 15 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 10 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het door er onder andere op mijn eigen website (https://www.hetnetwerk.rog) over te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. Ik ben lid van de programmacommissie van de NLLGG. Daarnaast ben ik betrokken bij de Raspberry Pi activiteiten bij de NLLGG.

Samenvatting sessie:

In deze workshop ga je Pi-VPN installeren en configureren. Met behulp van Pi-VPN installeer je of OpenVPN of Wireguard en beheer je deze VPN's eenvoudig. Met het vakantieseizoen in aantocht kun je een van deze VPN's gebruiken om toch je Nederlandse TV programma's te kunnen kijken als je bijvoorbeeld buiten de EU op vakantie bent.
Deze workshop kun je zowel met een Raspberry Pi doen als een laptop waarop Debian of een afgeleide Linux distributie geïnstalleerd is. Neem een USB kabel mee om je telefoon aan te sluiten op je Raspberry Pi of Laptop.

Onderwerp: Gimp deel II

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT. Mijn eerste ervaringen in dit vakgebied waren als Cobol-programmeur op het mainframe. In diezelfde periode hoorde ik voor het eerst over Linux en ben daar toen zelf mee aan de slag gegaan.

Ik heb de kennis daarover zelf opgedaan en veel geleerd door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten.

Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine. Mede hierdoor leer ik nog steeds over Linux en blijf ik zelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zoals IoT en de Raspberry Pi.

Samenvatting sessie:

Vervolg op de workshop "Starten met GIMP" van 18 maart j.l. We gaan eerst wat verder in op selecties en vervolgens maak je kennis met lagen en maskers.

Deze sessie is vooral bedoeld om zelf aan de slag te gaan. Daarom houden we de introductie kort en gaan we meteen over op de praktijk. Voorbeeldfoto's zijn aanwezig, maar natuurlijk mag je ook eigen foto's gebruiken.

=> Laptop met GIMP erop meenemen dus!

Voor wie bedoeld? Er is geen basiskennis nodig. Het is wel handig als je niet helemaal onbekend bent met het gebruik van GIMP. Weet je bijvoorbeeld iets van:

• eenvoudige bewerkingen zoals contrast of belichting aanpassen
• basis selecties zoals een rechthoek of cirkel
• een foto roteren of spiegelen

Dan is dat meer dan voldoende.

Twijfel je, kom dan gewoon!

Onderwerp: IPv6

Spreker:

Henk van de Kamer

Biografie:

Henk van de Kamer schrijft sinds april 1998 een Het Lab aflevering voor het computertijdschrift PC-Active.

Samenvatting sessie:

In juni 1992 werd het opraken van IPv4 adressen reeds beschreven. Desondanks zijn er op dit moment nog steeds providers die geen IPv6 voor klanten beschikbaar hebben! Ten opzichte van omringende landen loopt Nederland (sterk) achter. In dit praatje een stukje geschiedenis, een overzicht van de huidige Nederlandse situatie, een serie argumenten waarom het achterlopen zorgwekkend is en als er tijd over is een oplossing voor wie nu ondanks tegenstribbelende providers IPv6 wil.