Landelijke bijeenkomst september 2023

Datum: zaterdag 16 september, 2023

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Tijdens de september bijeenkomst besteden we traditioneel aandacht aan de software freedom day. Heb je suggesties voor de invulling ervan, laat het de programma commissie weten.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 André van Vlaanderen
Vervolg Linux commando's op de Raspberry Pi
Zaal 1
1200 Arjan ten Hoopen
Paperless
Zaal 2
1330 Nico Oosterwijk
Workshop Home Assistant op de Raspberry Pi
Zaal 1
1330 Serge Gielkens
GIMP workshop deel III
Zaal 2
1500 Nico Oosterwijk
Workshop Home Assistant op de Raspberry Pi - vervolg
Zaal 1
1500 Henk van de Kamer
Open source op je NAS
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Vervolg Linux commando's op de Raspberry Pi

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

André is officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox.

Samenvatting sessie:

In deze workshop gaat André verder met de Linux commando's om je Raspberry Pi te kunnen bedienen zonder grafische interface. Denk bijvoorbeeld aan een backupscript.

Voor deze workshop is het uitgangspunt dat je een Raspberry Pi geïnstalleerd met Raspberry Pi OS en voorzien van SSH toegang meeneemt. Laat via rpi (apenstaartje) nllgg.nl weten als het je niet lukt om Raspberry Pi OS op je Raspberry Pi te krijgen. Dan kan je tegen kostprijs een geheugenkaartje overnemen met daarop Raspberry PI OS geïnstalleerd en voorzien van SSH toegang.

Onderwerp: Paperless

Spreker:

Arjan ten Hoopen

Biografie:

Arjan ten Hoopen heeft Computer Techniek gestudeerd in Enschede en is vervolgens in Unix gerold via de mainframe (Yep, Unix op mainframes). Hij is altijd bezig geweest met *nix. Tegenwoordig houd hij zich onder anderen bezig met Blockchain maar in zijn vrije tijd is hij o.a. schrijver voor Linux Magazine, website beheerder voor het DS Technisch Team en probeert hij zijn eigen server in de lucht te houden.

Samenvatting sessie:

Hoe hou je overzicht in je digitale en papieren administratie van/met verzekeraars, banken, facturen, pensioenen, jaaropgaves etc. zonder met één naar een zwaar Document Management Systeem te hoeven grijpen? Waar moet het aan voldoen?

Ten eerste moet je het eenvoudig digitaal kunnen maken (met een App), ten tweede moet het niet een overvloed aan opties hebben, want dat maakt het gebruik er niet leuker op. En ten derde moet er wat Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) in zodat het systeem het zelf de metadata kan toevoegen. Dit alles komt samen in Paperless!

Onderwerp: Workshop Home Assistant op de Raspberry Pi

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft computerkunde graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

In deze en de volgende sessie gaat Nico starten met de workshop Home Assistant op de Raspberry Pi. Nico begint bij het installeren van Home Assistant en breidt daarna de configuratie steeds verder uit.

In deze sessie gaan we HA in docker installeren. De nadruk ligt op de configuratie in docker.

Voor deze workshop is het uitgangspunt dat je een Raspberry Pi 3 of 4 meeneemt en een leeg opslagmedium geschikt voor de Raspberry Pi van tenminste 32 gb.

Onderwerp: GIMP workshop deel III

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT.

De kennis over Linux heb ik vooral zelf opgedaan door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten.

Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

Vervolg op de vorige workshops van 18 maart en 20 mei. Die waren vooral toegespitst op het verbeteren van je foto. Deze keer maken we het wat creatiever: objecten uit en foto snijden om ze bijvoorbeeld op een andere achtergrond te zetten.

Ook nu ga je vooral zelf aan de slag. Daarom houden we de introductie kort en gaan we meteen over op de praktijk. Voorbeeldfoto's zijn aanwezig, maar natuurlijk mag je ook eigen foto's gebruiken.

! Laptop met GIMP erop meenemen dus. !

Voor wie bedoeld?

Het is handig als je niet helemaal onbekend bent met het gebruik van GIMP. Als je al eens een foto wat bewerkt hebt, is dat voldoende. Twijfel je, kom dan gewoon!

Onderwerp: Workshop Home Assistant op de Raspberry Pi - vervolg

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft computerkunde graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

Vervolg van de vorige sessie.

In deze sessie gaan we verder HA configureren en de applicaties samen laten werken.

Onderwerp: Open source op je NAS

Spreker:

Henk van de Kamer

Biografie:

Henk van de Kamer schrijft sinds april 1998 een Het Lab aflevering voor het computertijdschrift PC-Active.

Samenvatting sessie:

Op 14 december 2011 lanceerde Cloud Engines de Pogoplug series 4 (V4-A3-01). Deze heeft USB 3.0 en een SATA aansluiting ofwel van alle moderne gemakken voorzien. Het bedrijf sloot haar deuren op 28 september 2016 en de in het verleden beloofde vrijgave van de broncode is nooit gebeurd. In dit praatje laat ik zien hoe we firmware kunnen vervangen door een moderne Linux distributie en zo het geheel nog jaren nuttig kunnen gebruiken. Onderwerpen die behandeld worden zijn de zoektocht naar een seriële verbinding, U-Boot, .dts bestand en (veel) meer...