Landelijke bijeenkomst januari 2024

Datum: zaterdag 20 januari, 2024

Op 20 januari starten we met een nieuw (open source) jaar! In 2024 jaar gaan we weer van alles op onze bijeenkomsten organiseren. De programmacommissie is druk bezig om ze allemaal goed te vullen. En staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers.

Uiteraard kun je ook met andere aanwezigen van gedachten wisselen over Linux en Open Source Software.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Free Software Foundation Europe

Deze keer zijn onder andere André Ockers en Nico Rikken met de infokraam van de FSFE aanwezig.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 20 januari aanstaande! En komt januari niet gelegen? Schrijf 16 maart dan alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer
BuurtLinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Oscar Koeroo
Mijn thuisnetwerk, in voor- en tegenspoed
Zaal 1
1330 Serge Gielkens
GIMP workshop deel IV
Zaal 1
1500 Alex Leering
Qubes OS: A reasonably secure operating system
Zaal 1
1200 André van Vlaanderen
Raspberry Pi 5
Zaal 2
1330 Nico Oosterwijk
Home Assistant via Docker op een Raspberry Pi
Zaal 2
1500 Nico Oosterwijk
Home Assistant via Docker op een Raspberry Pi deel 2
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: BuurtLinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: Mijn thuisnetwerk, in voor- en tegenspoed

Spreker:

Oscar Koeroo

Biografie:

Oscar Koeroo is in het dagelijksleven Chief Information Security officer voor het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Zijn Unix en Linux leven was al gestart in 1998 op de Haagse Hogeschool waar Sun Solaris systemen leuker waren dan Windows NT4. Al vanaf 2003 professioneel bezig met Linux tooling en creatie van security tools voor grid computing cluster en storage oplossingen voor een wetenschappelijke omgeving bij Nikhef. Nu hobbied Oscar met zijn homelab thuis en helpt het hem te ontdekken wat er professioneel allemaal nodig is aan goed beveiligingsbeleid te kunnen schrijven en een veilige inrichting te verzorgen

Samenvatting sessie:

In deze presentatie deel ik hoe mijn homelab is opgebouwd en wat ik doe om mijn thuisnetwerk veilig te houden. Ook de diensten in huis worden, zo veilig als het kan, in compartimenten op te delen. De tools worden, ook op het intranet, voorzien van HTTPS certificaten en ik deel met jullie wat ik gedaan heb met het netwerk en o.a. het DNS verkeer om security en privacy centrisch te werken. Uiteraard is mijn thuis netwerk kritische infrastructuur voor mijn vrouw en twee kinderen. Dat betekent ook dat ik soms het netwerk verbouw wanneer iedereen slaapt, of iedereen weg is. Ik heb Mikrotik switches thuis en het is ook wel eens misgegaan. Ik ben een fan van Ansible en daarnaast heb ik diverse scripts gemaakt om configuratie bestanden te genereren. Hoe ik het snel aan elkaar verbind deel ik graag om anderen te inspireren.

Onderwerp: GIMP workshop deel IV

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT.
De kennis over Linux heb ik vooral zelf opgedaan door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten. Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

Vervolg op de vorige workshops van 2023. We gaan door op de creatieve weg waaronder voor het eerst filters:

- gradiënten
- vervagen
- scherper maken

We gebruiken dit niet alleen voor een effect op de foto. Ook bij maskers is dit handig. Vanzelfsprekend komen de lagen uit eerdere sessies ook weer aan bod.

Zoals gewoonlijk ga je vooral zelf aan de slag. Daarom is de introductie kort en ga je meteen over op de praktijk. Voorbeeldfoto's zijn aanwezig, maar natuurlijk mag je ook eigen foto's gebruiken.

=> Laptop met GIMP erop meenemen dus!

Voor wie bedoeld?

Het is handig als je niet helemaal onbekend bent met het gebruik van GIMP. Als je al eens een foto wat bewerkt hebt, is dat voldoende. Twijfel je, kom dan gewoon!

Onderwerp: Qubes OS: A reasonably secure operating system

Spreker:

Alex Leering

Biografie:

Alex works as a software developer at a cybersecurity company. His years-long Linux experience mostly stems from personal interest and from experimenting with different systems and setups as his daily driver.

Samenvatting sessie:

Qubes OS is a security-focused desktop operating system. This security is mostly achieved by isolation, separating running applications from each other and from hardware devices. Software runs in separate 'domains', secure virtual machines that are orchestrated by the Xen hypervisor.

This setup also allows for running multiple operating systems (Fedora, Debian, Whonix, Microsoft) in parallel, specifying network access on an application level (clearnet, VPN, Tor, no network) and restricting hardware access (USB, webcam, microphone). Additional features are temporary disposable environments, automatic update checks and a secure way of sharing data between domains.

All the while having an (in my opinion) user-friendly daily driver, which I have been using for years.

The presentation is intended for people with Linux user experience and some basic cybersecurity experience. The presentation is aimed at the daily use of Qubes OS only.

Onderwerp: Raspberry Pi 5

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

André is officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Home Assistant via Docker op een Raspberry Pi

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft kubernetes graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

Doel van deze sessie:

• Boot Image voor RPi maken
• Docker installeren
• Home Assistant via docker compose
• Mosquitto MQTT via docker compose
• Node-RED via docker compose

Link naar de Gitlab repository.

https://gitlab.com/digital-domo/ha-docker

Onderwerp: Home Assistant via Docker op een Raspberry Pi deel 2

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft kubernetes graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

Uitleg werking Home Assistant met voorbeelden:

• Dashboards
• Integraties
• Koppelen Node-RED aan Home Assistant
• Koppelen MQTT aan Node-RED
• Voorbeeld automatisering met Node-RED

Link naar de Gitlab repository.

https://gitlab.com/digital-domo/ha-docker