Landelijke bijeenkomst maart 2024

Datum: zaterdag 16 maart, 2024

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Free Software Foundation Europe

Deze keer zijn onder andere André Ockers en Nico Rikken met de infokraam van de FSFE aanwezig.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 16 maart aanstaande! En komt maart niet gelegen? Schrijf 18 mei dan alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene Leden Vergadering
Zaal 1
1200 Azem Somer
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Matto Fransen
GNU recutils
Zaal 1
1200 Jeroen Baten
Burn-out preventie voor ICT-ers
Zaal 2
1430 Henk van de Kamer
Open source op je NAS deel 2
Zaal 1
1430 Soham Dasgupta
Git, Github & CI workflow
Zaal 2
1500 Bart-Jan Vrielink
Prometheus
Zaal 1
1500 Michael Boelen
Oo, maar dat is goed fout
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Algemene Leden Vergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: GNU recutils

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 20 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 20 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Burn-out preventie voor ICT-ers

Spreker:

Jeroen Baten

Biografie:

Jeroen Baten werkt al heel lang in de wereld van ICT. Je zou kunnen zeggen dat ik (bijna) alles weet over Linux en Open Source-software! Misschien is dat een gewaagde verklaring, maar na het schrijven van 7 boeken over dit onderwerp en meer dan 15 jaar ervaring, denk ik dat ik dat mag zeggen. Ik heb de volgende boeken geschreven: Linux in het bedrijf, Open Source binnen bedrijf en overheid, LPI niveau 1 studieboeken (101 en 102), LPI niveau 2 studieboeken (201 en 202). Mede-initiatiefnemer en voormalig voorzitter van de stichting T-DOSE die elk jaar een Open Source-conferentie organiseerde. Bestuurslid van de stichting l'Accolade, een camping voor gezinnen met gehandicapte kinderen. Bestuurslid van de Open Source Business Club OSBC. Vrijwillige brandweerman van Son & Breugel en Culemborg (8 jaar in totaal).

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Open source op je NAS deel 2

Spreker:

Henk van de Kamer

Biografie:

Henk van de Kamer schrijft sinds april 1998 een Het Lab aflevering voor het computertijdschrift PC-Active.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Git, Github & CI workflow

Spreker:

Soham Dasgupta

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Prometheus

Spreker:

Bart-Jan Vrielink

Biografie:

Tijdens mijn studie elektrotechniek halverwege de jaren negentig heb ik het Internet ontdekt en heb met een paar andere studenten een webhosting bedrijfje gerund. Hierdoor ook met Linux begonnen, want onze enige server (een DEC Alpha XLT) draaide uiteraard Linux.

Inmiddels gebruik ik vrijwel uitsluitend Linux. Niet alleen thuis, maar het is ook mijn dagelijks werk. De laatste 10 jaar is dat in de detachering, in grote omgevingen, waar ik vooral met Red Hat en Puppet aan de slag ben.

Als hobby's doe ik af en toe aan fotografie, reis ik graag en pruts wat met elektronica. Sinds kort help ik ook mee met een Repaircafe in mijn wijk.

Ik ben niet geheel onbekend met de NLLGG. Sinds het ontstaan van de vereniging ben ik er al te vinden, online en op bijeenkomsten. Meestal gewoon als lid, maar een paar jaar ook als penningmeester.

Samenvatting sessie:

Prometheus is een Time Series Database dat draait op Linux en wat gebruikt wordt voor Observability. Het verzamelt metrics van diverse bronnen en maakt het mogelijk om dit over een tijdsperiode te analyseren (grafieken) of om bijvoorbeeld alerts te genereren. Er is een grote synergie met Kubernetes, want zowat alles in Kubernetes kan metrics genereren voor Prometheus, maar Bart-Jan wil het in zijn talk vooral toespitsen op Linux.

Onderwerp: Oo, maar dat is goed fout

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Samenvatting sessie: