Landelijke bijeenkomst maart 2024

Datum: zaterdag 16 maart, 2024

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Free Software Foundation Europe

Deze keer is onder andere André Ockers met de infokraam van de FSFE aanwezig.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 16 maart aanstaande! En komt maart niet gelegen? Schrijf 18 mei dan alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene Ledenvergadering
Zaal 1
1145 Rinus Loof
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1145 Matto Fransen
GNU recutils
Zaal 1
1145 Jeroen Baten
Burn-out preventie voor ICT-ers
Zaal 2
1330 Soham Dasgupta
Supercharging DevOps with GitHub Actions
Zaal 1
1330 Henk van de Kamer
Open source op je NAS deel 2
Zaal 2
1500 Bart-Jan Vrielink
Prometheus
Zaal 1
1500 Michael Boelen
Oo, maar dat is goed fout
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Algemene Ledenvergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

Rinus Loof

Biografie:

Rinus is sinds 1979 (voor de PC) werkzaam op het grensvlak van Organisatie en ICT, zowel in de industrie als bij de overheid. Momenteel werkzaam als Bedrijfsarchitect binnen de sector Informatiebeveiliging van de nationale politie

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: GNU recutils

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 20 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 20 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

GNU Recutils bestaat uit een aantal tools voor het werken met
recfiles.Een recfile is een platte tekst database die door mensen te
lezen en te schrijven is. GNU Recutils is door iedereen te gebruiken
en is vooral interessant voor mensen die graag scriptjes maken.

De sessie geeft een introductie in de GNU Recutils. Waar bestaat het
uit en hoe gebruik je het.

Onderwerp: Burn-out preventie voor ICT-ers

Spreker:

Jeroen Baten

Biografie:

Jeroen Baten is al ruim 30 jaar bedrijfsconsultant en specialiseert zich binnen de informatietechniek in Linux en open source software. Daarnaast was hij 10 jaar brandweerman waar hij de nodige dingen meemaakte. Hij is tevens opgeleid tot TCO-er (Team Collegiale Opvang) voor het ondersteunen van getraumatiseerde brandweercollega's.

Na 10 jaar van zeer intensief leven werd hij in 2017 geconfronteerd met een burn-out. Na zijn herstel deelt hij graag de door hem geleerde levenslessen om anderen te behoeden voor vergelijkbare problemen.

Jeroen is soms actief als JeroenBaten op Mastodon en Kwootman op X, maar eigenlijk probeert hij social media zoveel mogelijk te vermijden. Zijn professionele carrière is te vinden op LinkedIn, waar hij soms ook berichten plaatst over relevante onderwerpen uit zijn vakgebied. Zijn persoonlijke blog is te vinden op https://www.jeroenbaten.nl.

Als hobby leest hij graag, verzamelt hij AS/400 systemen en speelt hij graag met synthesizers en computers.

Samenvatting sessie:

Tegenwoordig heeft 1 op de 7 mensen die werken beginnende of gevorderde burn-out klachten. In 2017 werd het bij mij geconstateerd en de weg naar (bijna volledig) herstel was behoorlijk lang. Toch had ik het kunnen voorkomen, mits ik had geweten waar ik op moest letten. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld 279 werkdagen ziek. Tijdens het herstel leerde ik veel over wat een burn-out is, hoe je het krijgt, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen. Maar ook wat het verschil is met overspannen zijn.

In mijn presentatie laat ik al deze genoemde punten aan bod komen, en ook waarom gemotiveerde mensen het kwetsbaarst zijn. Ik hoop dat mensen na deze presentatie bij zichzelf kunnen nagaan in hoeverre ze zelf in de gevarenzone zitten. Voor deze presentatie is geen technische- of andere voorkennis nodig. Gezien het persoonlijke verhaal wordt deze presentatie niet opgenomen. De presentatie heeft een voorlichtend karakter en is niet "zwaar".

Onderwerp: Supercharging DevOps with GitHub Actions

Spreker:

Soham Dasgupta

Biografie:

I am a technology enthusiast working at Microsoft as a Solution Architect, with over 17 years of experience in software programming, designing, and architecture which includes on-prem, cloud-native applications, and web-based conversational application design.

Samenvatting sessie:

Discover how GitHub Actions accelerates your ops pipeline and application development by automating tasks, customizing workflows, and integrating seamlessly with your projects.

Onderwerp: Open source op je NAS deel 2

Spreker:

Henk van de Kamer

Biografie:

Henk van de Kamer schrijft sinds april 1998 een Het Lab aflevering voor het computertijdschrift PC-Active.

Samenvatting sessie:

In de sessie van 16 september j.l. gaf Henk een globaal overzicht wat er nodig is om de firmware van een fabrikant te vervangen door een moderne Linux distributie.

Voor dit praatje zijn de afgelopen maanden een tweetal NASsen via Marktplaats gekocht. Deze bevatten meestal geen harddisk omdat daarop persoonlijke informatie kan staan.

De eerste stap is zorgen dat het geheel in originele staat wordt hersteld. Waarom? Experimenteren is veel gemakkelijker vanuit een werkend systeem dan uit het niets tot iets werkends te komen. Wie denkt dat deze stap een fluitje van een cent is, zal ontdekken dat de praktijk een stuk weerbarstiger is.

Onderwerp: Prometheus

Spreker:

Bart-Jan Vrielink

Biografie:

Tijdens mijn studie elektrotechniek halverwege de jaren negentig heb ik het Internet ontdekt en heb met een paar andere studenten een webhosting bedrijfje gerund. Hierdoor ook met Linux begonnen, want onze enige server (een DEC Alpha XLT) draaide uiteraard Linux.

Inmiddels gebruik ik vrijwel uitsluitend Linux. Niet alleen thuis, maar het is ook mijn dagelijks werk. De laatste 10 jaar is dat in de detachering, in grote omgevingen, waar ik vooral met Red Hat en Puppet aan de slag ben.

Als hobby's doe ik af en toe aan fotografie, reis ik graag en pruts wat met elektronica. Sinds kort help ik ook mee met een Repaircafe in mijn wijk.

Ik ben niet geheel onbekend met de NLLGG. Sinds het ontstaan van de vereniging ben ik er al te vinden, online en op bijeenkomsten. Meestal gewoon als lid, maar een paar jaar ook als penningmeester.

Samenvatting sessie:

Prometheus is een Time Series Database dat draait op Linux en wat gebruikt wordt voor Observability. Het verzamelt metrics van diverse bronnen en maakt het mogelijk om dit over een tijdsperiode te analyseren (grafieken) of om bijvoorbeeld alerts te genereren. Er is een grote synergie met Kubernetes, want zowat alles in Kubernetes kan metrics genereren voor Prometheus, maar Bart-Jan wil het in zijn talk vooral toespitsen op Linux.

Onderwerp: Oo, maar dat is goed fout

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen werkt op het snijvlak van Unix/Linux en informatiebeveiliging. Hij is de auteur van tools zoals Rootkit Hunter (rkhunter) en Lynis, respectievelijk tooling om malware en beveiligingsrisico's op te sporen.

Na meerdere vaste banen en consultancyklussen, heeft Michael het bedrijf CISOfy opgericht. Hierbij richt hij zich op bedrijven en een bijbehorende softwareoplossing voor auditing en compliance van Linux-systemen.

Hij deelt graag zijn kennis in de vorm van presentaties of op zijn blogs: https://linux-audit.com (Linux security) en https://meereco.nl (verduurzaming, klussen, home automation).

Michael is te vinden op Mastodon als @mboelen.

Samenvatting sessie:

We hebben Michael Boelen gevraagd om samen met ons te kijken naar hoe het is gesteld met de beveiliging van Linux-systemen. Is Linux wel zo veilig als dat wij denken? In plaats van een presentatie, gaan we onder zijn leiding langs een reeks met stellingen.

Het doel is naast een gezonde discussie, meer inzicht te krijgen van de gevaren, maar ook de mogelijke maatregelen of oplossingen. Gebruik je Linux op de desktop of server? Doe dan mee in deze interactieve sessie!