Landelijke bijeenkomst januari 2025

Datum: zaterdag 18 januari, 2025

Op 18 januari starten we met een nieuw (open source) jaar! In 2025 jaar gaan we weer van alles op onze bijeenkomsten organiseren. De programmacommissie is druk bezig om ze allemaal goed te vullen. En staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers.

Uiteraard kun je ook met andere aanwezigen van gedachten wisselen over Linux en Open Source Software.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Free Software Foundation Europe

Deze keer is onder andere André Ockers met de infokraam van de FSFE aanwezig.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 18 januari aanstaande! En komt januari niet gelegen? Schrijf 16 maart dan alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer
Het BuurtLinux spreekuur
Algemene zaal
1100 Gerrit van Terwisga
NLLGG: Beleids- en Ontwikkelplan/Communicatieplan
Zaal 1
1200 Rinus Loof-van Ovemeeren
Het LaptopRevive initiatief
Zaal 1
1200 Henk van de Kamer
Bootstrappable builds
Zaal 2
1345 Nico Oosterwijk
Home Assistant
Zaal 1
1345 Sijmen Mulder
Introductie pkgsrc
Zaal 2
1530 Michael Boelen
Kijkje onder de motorkap: demonstratie website met Hugo
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Het BuurtLinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: NLLGG: Beleids- en Ontwikkelplan/Communicatieplan

Spreker:

Gerrit van Terwisga

Biografie:

Gerrit heeft naast de rol van voorzitter ook tijdelijk de rol voor communicatie op zich genomen. In die rol wil hij invulling geven aan groei en promotie van de NLLGG en is hij het gezicht naar buiten om de verenigingsdoelstellingen uit te dragen.

Samenvatting sessie:

Tijdens deze sessie zal door Gerrit het concept Beleids- en Ontwikkelplan en het concept Communicatieplan worden gepresenteerd. Hierin gaan we vastleggen hoe we de komende jaren invulling willen gaan geven aan de doelstellingen volgens de statuten met betrekking tot groei, ontwikkeling en presentatie in de media. Deze interactieve presentatie is bedoeld om kennis te nemen van de inhoud en daarover mee te denken.

Onderwerp: Het LaptopRevive initiatief

Spreker:

Rinus Loof-van Ovemeeren

Biografie:

Rinus Loof is bestuurslid Humanitas en betrokken bij de vereniging Esperanto Nederland. En was in het verleden bestuurslid bij de NLLGG, Ook moet hij veel studeren voor zijn werk als bedrijfsarchitect met focus op informatiebeveiliging. Als hobby leert hij daarbij nog vreemde talen en doet hij aan ultralopen.

Samenvatting sessie:

Tijdens de komende bijeenkomst van de Nederlandse Linux Gebruikersgroep (NLLGG) zal Rinus Loof, oprichter van Stichting Laptop Revive, een presentatie geven over het hergebruik van afgedankte laptops.
Stichting Laptop Revive zet zich in voor een duurzame samenleving door oude laptops nieuw leven in te blazen. De laptops worden voorzien van Linux en andere open-source software en worden vervolgens gedoneerd aan leerlingen en studenten die deze niet kunnen bekostigen. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op het werk van de stichting, de impact op duurzaamheid en digitalisering, en hoe open-source software hierbij een cruciale rol speelt.
Wat kun je verwachten?
Een introductie tot de missie en werkwijze van Laptop Revive.
Inspirerende verhalen over de maatschappelijke impact van het project.
Informatie over hoe jij als lid van de NLLGG kunt bijdragen, bijvoorbeeld door als vrijwilliger mee te helpen of de naam van de NLLGG te verbinden aan dit initiatief.
Mis deze kans niet om te ontdekken hoe jouw kennis en passie voor Linux en open-source software kunnen bijdragen aan een duurzamere en socialere samenleving!
Doe mee!
Of je nu nieuwsgierig bent naar duurzame technologie of direct betrokken wilt raken: deze presentatie biedt een unieke kans om meer te leren en samen in actie te komen.
We zien je graag op 18 januari!

Onderwerp: Bootstrappable builds

Spreker:

Henk van de Kamer

Biografie:

Henk van de Kamer schrijft sinds april 1998 een Het Lab aflevering voor het computertijdschrift PC-Active.

Samenvatting sessie:

Tijdens de eerste oorlog tegen cryptografie werd duidelijk dat overheden erg ver gaan om alles over ons te willen weten. In die tijd gingen er geruchten dat Microsoft in opdracht van de NSA een achterdeurtje in Windows heeft ingebouwd. Alhoewel dit nooit is bewezen, zou het mij ook niet verbazen.

De broncode van Linux is openbaar en laten we voor dit praatje aannemen dat deze door vele gebruikers goed is bestudeerd en dus geen achterdeurtjes bevat. Nogmaals dit is een aanname, geen bewijs! Zijn we nu veilig als we met deze broncode een eigen Linux distributie compileren? Het beantwoorden van die vraag is het onderwerp van dit praatje.

Onderwerp: Home Assistant

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is een specialist op domotica gebied en helemaal los op de open source variant Home Assistant. Hij geeft regelmatig lezingen en workshops over Home Assistant en wil hiermee zijn kennis en kunde over domotica graag delen met andere domotica enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

* Domotica protocollen
* Wat is Home Assistant?
* Installatie Home Assistant
* Integraties en add-ons
* Dashboards
* Automatiseringen

Onderwerp: Introductie pkgsrc

Spreker:

Sijmen Mulder

Biografie:

Sijmen is sinds 2019 betrokken als ontwikkelaar bij NetBSD, waar hij werkt aan pkgsrc, de portable packagemanager. Als dagelijks werk is hij ontwikkelaar in de IT-beveiligingssector.

Samenvatting sessie:

NetBSD's portable packagemanager "pkgsrc" is ook beschikbaar voor Linux. Hiermee kun je software installeren parallel aan de mogelijkheden geboden door de distributie. Dit kan een uitkomst zijn voor verschillende scenario's:

* distributies die stabiele, goed geteste software leverten, maar niet altijd de meeste recente;
* distributies die niet meer officieel ondersteund worden;
* obscure of retrocomputing-platformen;
* wanneer je geen rootrechten hebt; of
* wanneer je wat meer controle wilt over de buildopties.

Sijmen laat zien hoe je aan de slag kunt met kant-en-klare packages (op ondersteunde distributies), het installeren vanaf source, en geeft wat tips voor het dagelijks gebruik.

Onderwerp: Kijkje onder de motorkap: demonstratie website met Hugo

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen werkt op het snijvlak van Unix/Linux en informatiebeveiliging. Hij is de auteur van tools zoals Rootkit Hunter (rkhunter) en Lynis, respectievelijk tooling om malware en beveiligingsrisico's op te sporen.

Na meerdere vaste banen en consultancyklussen, heeft Michael het bedrijf CISOfy opgericht. Hierbij richt hij zich op bedrijven en een bijbehorende softwareoplossing voor auditing en compliance van Linux-systemen.

Hij deelt graag zijn kennis in de vorm van presentaties of op zijn blogs: en verduurzaming, klussen, home automation.

Michael is te vinden op Mastodon als @mboelen.

Samenvatting sessie:

De vorige sessie die Michael bij ons gaf ging over hoe je een supersnelle website kan opzetten met Hugo [1]. We keken hoe Hugo is toegepast bij de NLUUG, evenals zijn blog Linux Audit. Vanwege de interesse voor een vervolgsessie, laat hij deze keer zien hoe een dergelijke website is opgebouwd. Dat doen we in een demonstratie, dus we gaan de diepte in! Uiteraard is er ruimte voor het stellen van vragen tijdens de demonstratie, zodat we samen meer uit deze sessie kunnen halen.

https://nluug.nl/
https://linux-audit.com

Verwachte kennis voor deelnemers:
* Basis van HTML en CSS
* Indien vorige sessie gemist, dan advies om slides te bekijken

Zaken die aan bod kunnen komen:

* Directory-structuur van Hugo
* Configuratiebestand
* Templates / partials
* Shortcodes
* Frontmatter en content (Markdown)
* Gebruik van Store
* Development en testen
* Slimme trucs
* Deployment

Belangrijk: deze (eenmalige) demonstratie zal op verzoek van de spreker niet worden opgenomen. Hierdoor kan Michael net wat meer laten zien qua code en hoe bepaalde zaken werken. In de sessie geeft Michael een aanvulling hierop. Vragen kunnen tijdens de demonstratie en ook nog achteraf gesteld worden aan Michael. Contactgegevens zijn te vinden op zijn persoonlijke website.

https://michaelboelen.com/

[1] https://downloads.cisofy.com/files/public/presentation-nllgg-faster-webs...