Ubuntu

Ubuntu is een distributie die zeer geschikt is voor beginners door de gebruiksvriendelijkheid en de vele soorten van ondersteuning. Installeren is een een peulenschilletje, er worden geen technische vragen gesteld bij de standaardinstallatie. Daarna kunt u zo aan de slag, u heeft nauwelijks een introductie nodig en het netwerk wordt automatisch herkend (zie de tips onderaan). Elk half jaar kunt u desgewenst met drie muisklikken een nieuwe versie bekomen waardoor uw Ubuntu up-to-date blijft. Software kan met enkele "OK"-muisklikken worden toegevoegd of weer verwijderd.

Ubuntu is er in een aantal smaken:

  • Het gewone Ubuntu (Unity of Gnome-werkomgeving). Om allerlei redenen de beste keus voor beginners.
  • Kubuntu,(KDE-werkomgeving; wordt door veel gevorderden meer gewaardeerd dan Gnome).
  • Edubuntu, voor scholen en scholieren.
  • Xubuntu, (Xfce-werkomgeving). voor oude pc's met maar 128 MB, of als u videostreams wilt bekijken met een processor in uw pc met minder dan 500 MHz. Zo werkt het.
    Als u in Ubuntu goed de weg hebt leren vinden kunt u overwegen om kubuntu-desktop of xubuntu-desktop naast de al aanwezige gnome-desktop te installeren. Bij het inloggen kunt u dan desgewenst een andere desktop (werkomgeving) kiezen.

De volgende projecten zijn geen officiële, related partner van Ubuntu:

  • Fluxbuntu. Ook voor oude pc's
  • Lubuntu Met LXDE desktop. Ook voor oude pc's.
  • Ubuntustudio Voor audio, grafisch, video. "Let your creativity fly ..". (U kunt ook zelf uw Ubuntustudio maken door in uw Ubuntu de gewenste pakketten te installeren; deze afgeleide distro is handig als u zeker een "studio" wilt. Zie ook deze pagina over multimedia).
  • Mythbuntu TV opnemen en kijken; dvd opnemen, kijken en branden; fotoalbum, muziek, enz.

Het succes van Ubuntu steunt op drie peilers:

  • De focus op gebruikersvriendelijkheid.
  • De investering van vele miljoenen van Mark Shuttleworth in Ubuntu.
  • De halfjaarlijkse upgrades waardoor u steeds de nieuwste software krijgt.

Er zijn Belgische en Nederlandse Ubuntu-teams die op hun sites zoals http://www.ubuntu-nl.org/documentatie/ veel Nederlandstalige informatie bieden, ook hoe u gemakkelijk en gratis of goedkoop aan Ubuntu komt en snel aan de slag kunt in Vlaanderen of Nederland . De internationale site is www.ubuntulinux.org. Hier vindt u de meest actuele informatie. Bezoek bij voorkeur deze officïele sites en de sites die men vanaf die sites kan bereiken. Er zijn ook veel sites waar u adviezen en handige programma's kunt halen maar u doet dat op eigen risico.
Nederlandse- en Engelstalige video's en screenshots zijn ook een manier om met Ubuntu kennis te maken. Nixie Pixel heeft een aantal leuke youtube-filmpjes gemaakt. Er bestaan vele sites met clips of screenshots (zie de laatste pagina).

Je kunt ook lid worden van de Ubuntu Holland pagina op Facebook. Het doel is om alle Ubuntu fans in Nederland bij elkaar te krijgen. http://on.fb.me/mCSEVs

Ubuntu biedt veel ondersteuning en gratis handleidingen. Ook als u al vragen of bedenkingen heeft nog voordat u iets heeft ondernomen. Kijk daarom eerst op onze eigen officiële sites, bijvoorbeeld het Engelstalige Launchpad, Nederlandstalige documentatie of het Nederlandse forum. Of geef je op bij de mailinglijst. Vermeld altijd het versienummer dat je gebruikt. De versies hebben ook een dierennaam: Dapper Drake (6.06; = 2006, maand 06), Edgy Eft (6.10), Feisty Fawn (7.04), Gutsy Gibbon (7.10), Hardy Heron (8.04, april 2008), Intrepid Ibex (8.10, oktober 2008), Jaunty Jackalope (9.04, april 2009), Karmic Koala (9.10, oktober 2009), Lucid Lynx 10.04, Maverick Meerkat 10.10, Natty Narwhal 11.04, Oneiric Ocelot 11.10, Precise Pangolin 12.04, Q Q? 12.10, Raring Ringtale 13.04, Saucy Salamander 13.10, Trusty Tahr 14.04, Utopic Unicorn 14.10

Er zijn tientallen boeken over Ubuntu geschreven, ook in het nederlands. Te verkrijgen bij de betere boekhandel. Voorbeelden van gratis te downloaden boeken zijn Ubuntupocketguide en Ubuntu Manual. Ubuntu geeft een eigen blad uit wat u als pdf of epub kunt downloaden.

Ubuntu maakt ook gesloten, commerciële software gemakkelijk installeerbaar. Bent u daar niet principieel tegen dan kunt gemakkelijk Windows en Windowstoepassingen gebruiken. Engelstalige informatie kunt u hier vinden. De Nederlandse site loopt wat achter.

Links:
askubuntu.com
Stichting Softwareconsulent
http://ubuntu.startpagina.nl/
Test: Ubuntu en Vista. Aanvullingen: Veel Windowsprogramma's werken dank zij Wine, etc. ook onder Linux; intussen is er al weer een nieuwe versie van Ubuntu met nog meer leuks.
Computertips
Leo Cardinaals schrijft duidelijke handleidingen, o.a. over ingebruikname Ubuntu na installatie, virtualisatie, etc.
Tips en duidelijke uitleg voor beginners, in het Engels

Tips:

  • Start Firefox en volg de links op de welkomspagina. Selecteer "Multimedia" om uit te komen bij de manier om codecs etc. te installeren voor het bekijken van films op internet en op dvd. Of installeer direct ?ubuntu restricted extra's (? is niks K of X).
  • Hier staat hoe u Ubuntu naast Windows kunt installeren. Hier staan meer Engelstalige tips.
  • Ubuntu onder Windows installeren kan o.a. via wubi-installer.org Zie o.a dit filmpje
  • Filmpje over Ubuntu virtueel.
  • Door rechtsklikken op "Toepassingen" kunt u de menu's aanpassen, bijvoorbeeld programma's verbergen en vise versa.
  • Bij Beheer > Aanmeldvenster kunt u bij Beveiliging aangeven dat u automatisch wilt inloggen.
  • Bij Beheer > UpdateManager kunt u aangeven dat veiligheidsupdates "smart" (automatisch) moeten gebeuren en op de achtergrond (zonder meldingen). Andere updates worden wel eerst gemeld.