Laatste nieuws

Buff How To

afbeelding van rinus.loof

De leden ontvingen een buff van de NLLGG. Als je lid bent en je hebt geen buff ontvangen, meld dit dan aan de secretaris via secretaris@nllgg.nl.

Met deze link kom je op een youtube-filmpje waar enkele van de mogelijkheden van onze NLLGG-buff worden uitgelegd

Wij zijn op zoek naar een redactielid

afbeelding van rinus.loof

Sinds kort hebben we een ledenblad en komt deze maand alweer het derde nummer uit. Het ledenblad verschijnt vijf keer per jaar en biedt interessante artikelen over zaken die te maken hebben met Open Source en Open Standaarden en met het wel en wee van onze vereniging. Het ledenblad wordt opgemaakt in het Open Source pakket Scribus en als PDF per email verspreid onder al onze leden en andere stakeholders.

Op dit moment houden drie man zich actief en met veel plezier bezig met het verzamelen van kopij en het opmaken van het blad. Het blijkt dat het net iets teveel is voor drie man. Daarom zijn wij op zoek naar versterking van onze redactiecommissie.

Het werk bestaat uit redigeren van stukken, het nabellen van kopij, en het inbrengen van goede ideeën om ons ledenblad naar een hoger niveau te tillen.

Heb je affiniteit met communicatie, Nederlands en/of opmaak, meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek met de redactiecommissie op redactie@nllgg.nl.

Tags: 

Omslag zoekt Open Source specialist (vrijwilliger)

afbeelding van rinus.loof

De ideële organisatie Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling uit Eindhoven benaderde de NLLGG met het verzoek aandacht te geven aan het feit dat zij op zoek zijn naar iemand voor het onderhoud van websites en ICT-bestanden in LINUX: Perl, Gnome, Scribus, ... Ook: Wordpress en Malchimp. Hiervoor is gedegen kennis en ervaring vereist. Kortom: men zoekt een Open Source specialist.
Wil jij jouw idealen met jouw kennis ondersteunen? Kijk dan even de site van Omslag:
http://www.omslag.nl/werk.htm

Bijeenkomst 21 maart afgelast!

Op zaterdag 21 maart stond een bijeenkomst van de NLLGG in de planning. Door de bekend gemaakte maatregelen rondom het corona-virus, heeft het bestuur besloten om de bijeenkomst af te gelasten. Dat vinden we natuurlijk hartstikke jammer, want we hadden een fantastisch programma. De programmacommissie zal met de sprekers af gaan stemmen, wanneer deze sessies alsnog aan bod gaan komen.

Voor de bijeenkomst in mei staat het programma al barstens vol, dus daar kan je je alvast op verheugen!

Tags: 

NLLGG start met Raspberry PI workshops

Met ingang van de landelijke bijeenkomst op 19 september 2020 zullen we van start gaan met een aantal RPI workshops.

In 6 workshops (twee sessies per bijeenkomst) brengen we je theoretische en praktische kennis bij over deze fantastische mini computer. Iedere sessie heeft een eigen thema, en is dus eenvoudig herkenbaar. Het aantal workshops kan eventueel uitgebreidt worden als daar voldoende interesse voor is.

We beginnen op het niveau van iemand die nog geen (Zero) ervaring met de Raspberry Pi heeft. De workshops zullen veel afwisseling hebben in theorie en praktijk, er is dus voldoende gelegenheid om de behandelde stof uit te proberen en om vragen te stellen.

We starten de eerste sessie met wat een Raspberry Pi is, hoe je deze veilig installeert en wat je er mee kunt (en vooral ook wat niet). In de tweede sessie gaan we de desktop van de RPI (Raspbian) ontdekken.

In vervolg sessies zullen in ieder geval de volgende onderwerpen behandeld worden:
* Beheer en onderhoud van de RPI
* Het werken met de Linux commando prompt
* Het inrichten van een muziek systeem
* Het inrichten van een beveiligingscamera (op verzoek)
* Het inrichten van een centrale add-blocker voor je hele (thuis)netwerk
* Het werken met buttons, led's, weerstanden en het werken met de GPIO aansluitingen

Afhankelijk van de interesse kunnen in latere sessies de volgende onderwerpen behandeld worden:
* Fotolijst met familie agenda
* Een NAS bouwen voor centrale opslag
* Het inrichten van een Mediaspeler om films, foto's en muziek via je tv af te spelen.
* Het bouwen van een Retro game machine

Dus heb je al een Raspberry PI maar doe je er (te) weinig mee. Of overweeg je om een RPI aan te schaffen, en weet je nog niet welk model je het best kunt nemen? Dan is dit het moment om samen met de andere deelnemers te ervaren wat je met dit kleine wondertje kunt. Wacht niet langer en wordt een echte Raspberry PI Hero !

Nieuw bestuurslid en nieuw lid Kas Controle Commissie

afbeelding van rinus.loof

Op de bijzondere Algemene Ledenvergadering van 18 januari 2020 is Rinus Loof gekozen tot bestuurslid. Rinus vervulde al enige tijd de rol van secretaris en zal als gekozen bestuurslid deze rol voortzetten.

Rinus Loof is naast bestuurslid van de NLLGG ook bestuurslid bij Humanitas. In het verleden heeft hij een bestuursfunctie bekleed bij een grote nationale sportbond. In het dagelijks leven vervult Rinus een beleidsmatige functie bij de Nationale Politie op het gebied van Cyber Security. Hij is 11 jaar lid van de NLLGG.

In dezelfde vergadering werd John van Grinsven gekozen tot lid van de Kas Controle Commissie. Hij vervangt de in oktober vorig jaar plotseling overleden Kees Theunissen.

De bijeenkomsten in 2020

afbeelding van rinus.loof

Het is de derde week van januari en dus gaan we zaterdag weer los! Op 18 januari is de eerste bijeenkomst van 2020 een feit. Een gevarieerd programma staat voor je klaar. Vanaf 10:00 ben je welkom op onze vaste stek aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht.

Mocht je aanstaande zaterdag nou niet kunnen, niet getreurd. Er komen er dit jaar nog vier en wel op 21 maart 16 mei, 19 september en 21 november. Elke bijeenkomst is gratis te bezoeken, ook als je geen lid bent.

Wat kan je verwachten op een bijeenkomst?

We zijn een zeer informele club en we delen graag met elkaar informatie en ervaringen. Er is een "spreekuur", waar je terecht kan als je een probleem of vraagstuk hebt met/over het een of ander (zo lang het maar over open source gaat, we zijn geen belastingadviseurs😉). In het programma vind je meerdere sessies. In die sessies worden presentaties of workshops gehouden. De een is heel technisch, een ander juist voor iemand die net met Linux begonnen is of soms een stukje theorie. Voor ieder wat wils dus. Je kan er ook voor kiezen om een sessie over te slaan, dan is er in de algemene zaal ruimte om ergens mee te knutselen of gewoon even te netwerken met anderen. Ook zijn daar meestal verschillende community's aanwezig, die maar al te graag vertellen of brainstormen over hun project.

Ik wil zelf een keertje spreken of met mijn community komen

Dat kan! We verwelkomen iedereen die een bijdrage wil doen aan het leuk maken van onze bijeenkomsten. We hebben speciale pagina's opgetuigd voor sprekers en community's.

Tags: 

BuurtLinux: de kaart is offline, nieuwe enthousiastelingen gezocht!

Een kaart, mensen met ervaring in het gebruik van Linux, mensen die hulp zoeken bij het gebruik van Linux en die bij elkaar brengen. Dat was waar BuurtLinux om ging. Helaas hebben we besloten om voorlopig de stekker er uit te trekken.

Al sinds de overname door de NLLGG van de oprichter Ruud Beukema, hebben we gezocht naar mensen die hun tijd en energie wilden stoppen in de doorontwikkeling van het project. Dat is tot nu toe niet gelukt. Terwijl
de webtechniek niet stil staat en er ook nog best veel aan gedaan moest worden. En zolang de site met de kaart online zou blijven, wordt er wel van verwacht dat het functioneel is. Dat konden we simpelweg niet waarborgen.

De site en kaart zijn vervangen door een stukje tekst. Een tekst die hopelijk enthousiastelingen oproept om zich met het project bezig te houden. Want vanuit de NLLGG zouden we dolgraag weer een functionerende
site hebben. Om een voorzet te doen, is er voor nu een ticket in onze GitLab aangemaakt. Kom mee doen!

Tags: 

Komende bijeenkomsten en T-DOSE

Op 15 september vieren we het jaarlijkse Software Freedom Day. De progcie heeft haar best gedaan om het programma zo breed mogelijk te maken. Zo doet onze eigen Marco een sessie over beginnen met de desktop en komt Jeroen Baten praten over (het draaien van eigen) mainframes. Verder nog sessies over onder andere Saltstack en LibreOffice.

En als je Linux wilt leren installeren? Neem dan de computer mee. En een USB-stick om 'm te starten. Dan helpt Pieter Suurmond je op weg.

Voor deze dag zouden we het erg leuk vinden als leden zelf demonstraties komen geven van een stukje vrije software dat je veel gebruikt. We vragen je daarvoor even een e-mail te sturen naar progcie@nllgg.nl.

Landelijke bijeenkomst 17 november

Dit jaar houden we onze november-bijeenkomst gewoon op onze eigen locatie op de Tamboersdijk in Utrecht. Deze bijeenkomst heeft de programmacommissie een DevOps workshop in de planning.

T-DOSE 11 mei, 2019

T-DOSE zal dit jaar op 1 dag plaats vinden, namelijk 24 november. Het zal gehouden worden op de gebruikelijke locatie aan de Rachelsmolen in Eindhoven. De NLLGG zal er aanwezig zijn met een stand.

Ben jij of ken jij iemand die een interessante presentatie kan & wil houden, op dit moment loopt de 'Call-for-Papers' nog.

Update:

het evenement is verplaatst naar 11 mei 2019

Tags: 

Pagina's

Subscribe to Laatste nieuws