Wijzigingen website

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

De NLLGG is gebruik gaan maken van een ander content management systeem (CMS) voor de website. Dit gebeurt in 2 stappen.

De eerste stap heeft plaatsgevonden. Door middel van een databaseconversie is de inhoud die op oude website stond gemigreerd naar een tijdelijke site in het nieuwe CMS. Deze website is via https://nllgg.nl/vorigesite benaderbaar. Zolang er nog geen nieuwe website is, zal de inhoud van de website via deze url geactualiseerd worden.

De tweede stap bestaat uit het ontwikkelen van de nieuwe site. De URL voor de nieuwe site blijft https://nllgg.nl (dit was ook de URL voor de oude site). Zodra het ontwerp voor de nieuwe site af is, zal steeds meer via de nieuwe site beschikbaar komen. Pagina’s die op de nieuwe website komen, zullen qua inhoud geactualiseerd worden voordat ze online komen. Vanaf de nieuwe site wordt dan voor pagina’s die nog niet geactualiseerd zijn doorverwezen naar https://nllgg.nl/vorigesite. Op deze manier is vanaf dat het moment dat de nieuwe site online is er wel steeds actuele informatie via de nieuwe site te vinden. Zolang de nieuwe site nog niet in gebruik genomen is, zal deze doorverwezen worden naar https://nllgg.nl/vorigesite.

Neem in geval van vragen of opmerkingen contact met ons op via het contactformulier.

Bestuurs- en commissieleden gezocht

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Linux en open source zijn communities. Kenmerk van communities is dat iedereen bijdraagt wat mogelijk is. Binnen de NLLGG de bestuursfuncties en andere vrijwilligersfuncties zo ingericht.

Welke functies bestaan er?

    Lid beheerscommissie
  • Lid websitecommisie
  • Lid programmacommissie
  • Lid communicatiecommissie
  • Lid kascommissie

Op dit moment heeft de NLLGG diverse vacatures en komt de voortgang van de vereniging in gevaar als deze niet op korte termijn ingevuld worden.

Als we met elkaar voor elkaar krijgen om deze vacatures in te vullen, kunnen we de vereniging weer laten bloeien en als een echte community laten functioneren. Dat is toch iets waar het hart van een ware Linux en Opensource liefhebber harder van gaat kloppen?

Heb je vragen over of interesse in één van de vacatures, mail dan naar bestuur apenstaartje nllgg.nl. Bijgevoegd zijn de dia’s van de sessie die tijdens de landelijke bijeenkomst van 21 september 2024 is gehouden.

SLIM vanaf nu in gebruik

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

De NLLGG ontwikkelde een nieuwe chatdienst voor zijn leden, die vanaf nu gebruikt kan worden. Voorlopig heet deze dienst Simple Linux Instant Messaging De leden hebben een mail met een link gekregen, waarmee zij zich kunnen aanmelden voor deze dienst. De dienst is gerealiseerd met behulp van de open source toepassing Mattermost (https://mattermost.org).
SLIM draait secure op een eigen server van de NLLGG. Hieronder volgen nog de gebruiksvoorwaarden:

Gebruikersvoorwaarden S.L.I.M.
1. Simpel Linux Instant Messager (SLIM) is bestemd voor de communicatie tussen leden van
de NLLGG onderling en door het bestuur toegelaten externe deelnemers aan de chatdienst.
2. Gebruikers van SLIM gaan respectvol met elkaar om.
3. Uitingen die beledigend en kwetsend zijn jegens personen of groepen van personen zijn niet
toegestaan.
4. Grof taalgebruik is niet toegestaan.
5. Commercieel gebruik van SLIM is verboden. Uitingen met het doel diensten of producten
aan te prijzen, c.q. te verkopen anders dan als particulier en incidenteel is niet toegestaan.
6. Een door het bestuur aangewezen moderator heeft het recht bij een door hem of haar
geconstateerde overtreding het account van de overtreder voor twee weken te deactiveren
(schorsing).
7. Een geschorste deelnemer kan tegen deze schorsing in beroep gaan bij het bestuur van de
NLLGG door zijn bezwaar met onderbouwing per email aan te bieden aan de secretaris.
8. Bij zich herhalende of zeer ernstige overtredingen van de gebruikersvoorwaarden kan het
bestuur een langere schorsing dan twee weken opleggen, dan wel de deelnemer definitief het
gebruik van de dienst ontzeggen.

Wij zijn op zoek naar een redactielid

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Sinds kort hebben we een ledenblad en komt deze maand alweer het derde nummer uit. Het ledenblad verschijnt vijf keer per jaar en biedt interessante artikelen over zaken die te maken hebben met Open Source en Open Standaarden en met het wel en wee van onze vereniging. Het ledenblad wordt opgemaakt in het Open Source pakket Scribus en als PDF per email verspreid onder al onze leden en andere stakeholders.

Op dit moment houden drie man zich actief en met veel plezier bezig met het verzamelen van kopij en het opmaken van het blad. Het blijkt dat het net iets teveel is voor drie man. Daarom zijn wij op zoek naar versterking van onze redactiecommissie.

Het werk bestaat uit redigeren van stukken, het nabellen van kopij, en het inbrengen van goede ideeën om ons ledenblad naar een hoger niveau te tillen.

Heb je affiniteit met communicatie, Nederlands en/of opmaak, meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek met de redactiecommissie op redactie@nllgg.nl.

Omslag zoekt Open Source specialist (vrijwilliger)

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

De ideële organisatie Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling uit Eindhoven benaderde de NLLGG met het verzoek aandacht te geven aan het feit dat zij op zoek zijn naar iemand voor het onderhoud van websites en ICT-bestanden in LINUX: Perl, Gnome, Scribus, … Ook: WordPress en Malchimp. Hiervoor is gedegen kennis en ervaring vereist. Kortom: men zoekt een Open Source specialist.
Wil jij jouw idealen met jouw kennis ondersteunen? Kijk dan even de site van Omslag:
http://www.omslag.nl/werk.htm

Bijeenkomst 21 maart afgelast!

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Op zaterdag 21 maart stond een bijeenkomst van de NLLGG in de planning. Door de bekend gemaakte maatregelen rondom het corona-virus, heeft het bestuur besloten om de bijeenkomst af te gelasten. Dat vinden we natuurlijk hartstikke jammer, want we hadden een fantastisch programma. De programmacommissie zal met de sprekers af gaan stemmen, wanneer deze sessies alsnog aan bod gaan komen.

Voor de bijeenkomst in mei staat het programma al barstens vol, dus daar kan je je alvast op verheugen!

NLLGG start met Raspberry PI workshops

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Met ingang van de landelijke bijeenkomst op 19 september 2020 zullen we van start gaan met een aantal RPI workshops.

In 6 workshops (twee sessies per bijeenkomst) brengen we je theoretische en praktische kennis bij over deze fantastische mini computer. Iedere sessie heeft een eigen thema, en is dus eenvoudig herkenbaar. Het aantal workshops kan eventueel uitgebreidt worden als daar voldoende interesse voor is.

We beginnen op het niveau van iemand die nog geen (Zero) ervaring met de Raspberry Pi heeft. De workshops zullen veel afwisseling hebben in theorie en praktijk, er is dus voldoende gelegenheid om de behandelde stof uit te proberen en om vragen te stellen.

We starten de eerste sessie met wat een Raspberry Pi is, hoe je deze veilig installeert en wat je er mee kunt (en vooral ook wat niet). In de tweede sessie gaan we de desktop van de RPI (Raspbian) ontdekken.

In vervolg sessies zullen in ieder geval de volgende onderwerpen behandeld worden:
* Beheer en onderhoud van de RPI
* Het werken met de Linux commando prompt
* Het inrichten van een muziek systeem
* Het inrichten van een beveiligingscamera (op verzoek)
* Het inrichten van een centrale add-blocker voor je hele (thuis)netwerk
* Het werken met buttons, led’s, weerstanden en het werken met de GPIO aansluitingen

Afhankelijk van de interesse kunnen in latere sessies de volgende onderwerpen behandeld worden:
* Fotolijst met familie agenda
* Een NAS bouwen voor centrale opslag
* Het inrichten van een Mediaspeler om films, foto’s en muziek via je tv af te spelen.
* Het bouwen van een Retro game machine

Dus heb je al een Raspberry PI maar doe je er (te) weinig mee. Of overweeg je om een RPI aan te schaffen, en weet je nog niet welk model je het best kunt nemen? Dan is dit het moment om samen met de andere deelnemers te ervaren wat je met dit kleine wondertje kunt. Wacht niet langer en wordt een echte Raspberry PI Hero !

Nieuw bestuurslid en nieuw lid Kas Controle Commissie

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Op de bijzondere Algemene Ledenvergadering van 18 januari 2020 is Rinus Loof gekozen tot bestuurslid. Rinus vervulde al enige tijd de rol van secretaris en zal als gekozen bestuurslid deze rol voortzetten.

Rinus Loof is naast bestuurslid van de NLLGG ook bestuurslid bij Humanitas. In het verleden heeft hij een bestuursfunctie bekleed bij een grote nationale sportbond. In het dagelijks leven vervult Rinus een beleidsmatige functie bij de Nationale Politie op het gebied van Cyber Security. Hij is 11 jaar lid van de NLLGG.

In dezelfde vergadering werd John van Grinsven gekozen tot lid van de Kas Controle Commissie. Hij vervangt de in oktober vorig jaar plotseling overleden Kees Theunissen.

De bijeenkomsten in 2020

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Het is de derde week van januari en dus gaan we zaterdag weer los! Op 18 januari is de eerste bijeenkomst van 2020 een feit. Een gevarieerd programma staat voor je klaar. Vanaf 10:00 ben je welkom op onze vaste stek aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht.

Mocht je aanstaande zaterdag nou niet kunnen, niet getreurd. Er komen er dit jaar nog vier en wel op 21 maart 16 mei, 19 september en 21 november. Elke bijeenkomst is gratis te bezoeken, ook als je geen lid bent.

Wat kan je verwachten op een bijeenkomst?

We zijn een zeer informele club en we delen graag met elkaar informatie en ervaringen. Er is een “spreekuur”, waar je terecht kan als je een probleem of vraagstuk hebt met/over het een of ander (zo lang het maar over open source gaat, we zijn geen belastingadviseurs?). In het programma vind je meerdere sessies. In die sessies worden presentaties of workshops gehouden. De een is heel technisch, een ander juist voor iemand die net met Linux begonnen is of soms een stukje theorie. Voor ieder wat wils dus. Je kan er ook voor kiezen om een sessie over te slaan, dan is er in de algemene zaal ruimte om ergens mee te knutselen of gewoon even te netwerken met anderen. Ook zijn daar meestal verschillende community’s aanwezig, die maar al te graag vertellen of brainstormen over hun project.

Ik wil zelf een keertje spreken of met mijn community komen

Dat kan! We verwelkomen iedereen die een bijdrage wil doen aan het leuk maken van onze bijeenkomsten. We hebben speciale pagina’s opgetuigd voor sprekers en community’s.

BuurtLinux: de kaart is offline, nieuwe enthousiastelingen gezocht!

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Een kaart, mensen met ervaring in het gebruik van Linux, mensen die hulp zoeken bij het gebruik van Linux en die bij elkaar brengen. Dat was waar BuurtLinux om ging. Helaas hebben we besloten om voorlopig de stekker er uit te trekken.

Al sinds de overname door de NLLGG van de oprichter Ruud Beukema, hebben we gezocht naar mensen die hun tijd en energie wilden stoppen in de doorontwikkeling van het project. Dat is tot nu toe niet gelukt. Terwijl
de webtechniek niet stil staat en er ook nog best veel aan gedaan moest worden. En zolang de site met de kaart online zou blijven, wordt er wel van verwacht dat het functioneel is. Dat konden we simpelweg niet waarborgen.

De site en kaart zijn vervangen door een stukje tekst. Een tekst die hopelijk enthousiastelingen oproept om zich met het project bezig te houden. Want vanuit de NLLGG zouden we dolgraag weer een functionerende
site hebben. Om een voorzet te doen, is er voor nu een ticket in onze GitLab aangemaakt. Kom mee doen!

Komende bijeenkomsten en T-DOSE

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Op 15 september vieren we het jaarlijkse Software Freedom Day. De progcie heeft haar best gedaan om het programma zo breed mogelijk te maken. Zo doet onze eigen Marco een sessie over beginnen met de desktop en komt Jeroen Baten praten over (het draaien van eigen) mainframes. Verder nog sessies over onder andere Saltstack en LibreOffice.

En als je Linux wilt leren installeren? Neem dan de computer mee. En een USB-stick om ‘m te starten. Dan helpt Pieter Suurmond je op weg.

Voor deze dag zouden we het erg leuk vinden als leden zelf demonstraties komen geven van een stukje vrije software dat je veel gebruikt. We vragen je daarvoor even een e-mail te sturen naar progcie@nllgg.nl.

Landelijke bijeenkomst 17 november

Dit jaar houden we onze november-bijeenkomst gewoon op onze eigen locatie op de Tamboersdijk in Utrecht. Deze bijeenkomst heeft de programmacommissie een DevOps workshop in de planning.

T-DOSE 11 mei, 2019

T-DOSE zal dit jaar op 1 dag plaats vinden, namelijk 24 november. Het zal gehouden worden op de gebruikelijke locatie aan de Rachelsmolen in Eindhoven. De NLLGG zal er aanwezig zijn met een stand.

Ben jij of ken jij iemand die een interessante presentatie kan & wil houden, op dit moment loopt de ‘Call-for-Papers‘ nog.

Update:

het evenement is verplaatst naar 11 mei 2019

Yo NLLGG, zijn er nog updates?

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Euh ja, natuurlijk zijn er updates. We zijn alleen een beetje vergeten om die hier op de site te plaatsen. Foutje, bedankt! Onze focus voor externe communicatie heeft vooral bij social media gelegen. Dus als je ons op Twitter of Facebook gevolgd hebt, heb je nog wat mee gekregen. Wil je écht weten wat er zoal gebeurt bij de NLLGG, moet je gewoon lid worden. 😉 Leden krijgen (bijna) elke maand een nieuwsbrief in hun e-mail.

Tijdens de bijeenkomsten valt het meeste te beleven. Elke keer is het een gezellige aangelegenheid. Niet alleen door de sessies wordt er aan kennis-overdracht gedaan, ook in de algemene zaal doen mensen dat onderling. Sinds enige tijd hebben we een Linux-inloop, waar mensen met vragen of problemen geholpen worden door anderen. En wil je een demonstratie van het één of ander, is er altijd iemand die het je wil laten zien.

De volgende bijeenkomst is op 26 mei. Kom langs! We zitten in het schoolgebouw van Kranenburg Praktijkonderwijs, aan Tamboersdijk 9 in Utrecht. Proberen wij in het vervolg weer wat vaker een nieuwsberichtje te plaatsen.

Heb je vragen of opmerkingen, neem gerust contact op.

Een geslaagde zomerborrel

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Op 18 juni was het zo ver, de jaarlijkse zomerborrel en tevens het 20-jarig lustrum feest van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep. Voor deze feestelijke dag zijn een aantal vooraanstaande sprekers uit de open source wereld uitgenodigd. Deze sprekers zijn gevraagd om op de bijeenkomst inzicht te bieden in de uitdagingen en succesverhalen van open source bij de overheid.

Lennart HuizingHoe doorbreek je leveranciersafhankelijkheid?
Nadat de iedereen tussen 12:00 en 13:00 ontvangen was met een drankje, deed Lennart Huizing van Open Source & Overheid de aftrap. Hij benadrukt dat de grootste uitdaging het gebrek aan lange termijn visie is. Na een ambtstermijn van vier jaar wordt de verantwoordelijkheid overgedragen aan de opvolger die vervolgens een totaal andere richting in kan slaan! Aanbestedingstrajecten worden ingeslagen waarbij een korte termijn actie of noodzaak wordt vervuld. Wat hierbij over het hoofd gezien wordt is de vaak veel problematischer overdracht op lange termijn en leveranciers-afhankelijkheid die hiermee gecreëerd wordt.
Hierbij zou de open source gemeenschap veel meer kunnen en moeten helpen om samen met de overheid een lange termijn visie te ontwikkelen. Een visie die vanuit de open source gedachte opgesteld is en daarmee interoperabiliteit ondersteund. Het huidige, vaak toch wat nerdy en activistische imago helpt daarbij echter niet in de commerciële markt waar men tegen ‘concurreert’.

Brenno de WinterOpen source en overheid: van martelgang tot succesverhaal
Brenno opende met de opmerking dat hij eigenlijk een andere titel in gedachten had. Echter was in de gesprekken vooraf gevraagd om ook een beetje hoop te laten doorschemeren dus wil hij beginnen met een stukje optimisme. Hij presenteerde een kort stukje achtergrond over zijn boek “de rode hack” met het thema ‘wat als mensen wakker worden met opeens een paar miljoen euro op hun bankrekening’. Dit verhaal werd in eerste instantie door de banken ontkracht omdat het van geen kant zou kloppen. Echter geeft Brenno aan dat het, hoewel fictioneel, gebaseerd is op waar gebeurde hacks in de wereld. Het positieve, benadrukt hij, is dat de Nederlandse Bank zich inmiddels toch wel meer zorgen begint te maken over de toenemende digitalisering.
Na een stukje over de open source successen en weerstand gaat hij verder over de noodzaak om de overstap te maken van industrie naar informatie. Vanuit een informatiesamenleving gaan kijken naar de waardecreatie. Daarnaast valt het op dat langetermijn-investeringen in software ontwikkeling weinig wordt gedaan. Dit komt vooral omdat de klant er niet naar kijkt of niet in geïnteresseerd is. “Als het maar werkt, dan boeit de techniek niet” is vaak het statement. Daarbij gaat het echter volgens Brenno zo vaak mis omdat het niet in onze cultuur zit om een kritische houding aan te nemen en bijbehorende kritische vragen te stellen. Hij besluit zijn verhaal met enkele conclusies uit het rapport van de Commissie Elias en de nut en noodzaak van een bewerkersovereenkomst met (cloud) providers.

Hans de RaadHoe kunnen open source projecten zich laten “inkopen” door bedrijven en overheden?
Vervolgens was de beurt aan Hans de Raad van OpenNovations die een kijkje gaf in de inkoop en aanbestedingsprocessen bij de overheid. Aanbesteden richt zich nog altijd op het bouwen van producten, niet het leveren van diensten. Dit komt voornamelijk doordat diensten over het algemeen weinig tastbaar zijn.
Daarnaast is de uitdaging dat de aanbesteding en het via de aanbesteding geboden IT systeem als een homogeen systeem wordt neergezet. Dit IT systeem is vaak al achterhaald tegen de tijd dat men eindelijk klaar is met bouwen. Om dit tegen te gaan zou gebruik gemaakt kunnen worden van modulaire inkoopprocessen of zogenoemd Modular Procurement. Dit wordt door zowel de Engelse als Zweedse overheid al toegepast, waarbij individuele componenten vervangbaar zijn gedurende het traject. Hierdoor is de leveranciers afhankelijkheid uiteindelijk minder groot omdat ook gedurende een project voor een alternatief gekozen kan worden. Hans geeft inzicht in een aantal standaarden zoals deze in de markt gebruikt worden zoals OSTMM, de ENISA documenten en ook de Nederlandse ARBIT richtlijnen. Hierbij benadrukt hij, net als Lennart, dat de open source projecten te vaak informeel van aard zijn. De open source gemeenschap moet meer sluiten bij de strategieën zoals commerciële partijen deze hanteren om de kans van slagen groter te maken.

Arjen KamphuisFree software, free society, ‘de andere IT van een ander Nederland’
Tot slot nam Arjen Kamphuis van Brunel de laatste sessie voor zijn rekening. Ook hij bevestigde het beeld dat zijn voorgangers al geschetst hebben. Veel IT organisaties zijn vaak goed in het op korte termijn oplossen van problemen, maar een lange termijn visie ontbreekt. Dit blijkt wel door de standaard aanpak waarin een organisatie een IT leverancier belt met de mededeling dat er een probleem is. De IT leverancier komt vervolgens met een oplossing die een ‘toevoeging’ op de huidig infrastructuur of processen is. Er wordt zelden iets geschrapt.
Daarnaast wordt veel toegeschreven aan de incompetentie van de medewerkers. Hieraan zitten echter grenzen en die zijn volgens Arjen vaak al bereikt. Lang niet alles wat tegenwoordig nog mis gaat kan aan incompetentie worden toegeschreven. Het primaire doel van veel (IT) beleid is het verplaatsen van geld uit de schatkist naar de grote private bedrijven. Niet om de dienstverlening zo efficiënt en goed mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten te doen. De partijen die veel belang bij dit soort beleid hebben, lobbyen veel om het huidige beleid in stand te houden.
In 2007 was er al een stuk beleid waarin rekening gehouden moest worden met de exit-strategie bij inkoop acties. Echter worden de exit-kosten vaak bij de opvolgende partij neergelegd. Hierdoor heeft Open Source veel minder kans omdat ze opdraaien voor kosten bij het doorbreken van de vendor lock-in die al lang geleden ingezet. Over deze, en andere pen ource vraagstukken moet de overheid, maar ook de burgers een keuze maken. Wil men hier vanaf of willen we het idee van een soevereine staat opgeven?

Diner
Nadat Arjen afgesloten had, was het tijd voor de afsluitende borrel en het aansluitend Indonesisch buffet. Iedereen had de gelegenheid om gezellig met elkaar na te praten over de besproken onderwerpen. Uiteindelijk werd om 20:00 de zaal afgesloten en kunnen we met elkaar terugkijken op een geslaagde zomerborrel.

Zomerborrel en 20-jarig lustrumfeest

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 1

18 Juni is het zo ver, tijdens de jaarlijkse zomerborrel viert de Nederlandse Linux Gebruikers Groep haar 20-jarig lustrum! Om dit te vieren hebben we een aantal toonaangevende sprekers uitgenodigd zoals Brenno de Winter (IT-Journalist) en Astrid Oosenbrug (PVDA-politica en voorvechter van open-source gebruik bij de overheid).

Het programma begint om 12:00 met algemene inloop. Tijdens het programma hebben we hapjes en drankjes. Vanaf 17:30 staat er een uitgebreid Indonesisch buffet klaar. Rond 19:30 willen we opruimen, om tegen 20:00 af te sluiten.

Om er voor te zorgen dat we voldoende eten en drinken kunnen voorzetten, is het wel verplicht om je even in te schrijven vóór 12 juni. Mocht je ook blijven eten dan vragen we een bijdrage van 10 euro per volwassene. Elk ingeschreven lid mag tot maximaal 4 introducees meenemen.

Graag zien we jullie op 18 juni aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht om samen ons 20-jarig bestaan te vieren!

Meer informatie en inschrijfpagina.

Nieuwe mail- en webservers met dank aan sponsoring CloudVPS en TransIP

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Begin 2016 hebben we een aantal technische uitdagingen gehad met onze mail en webservers. Om deze uitdagingen te lijf te gaan hebben onze sponsors twee nieuwe VPS’en ter beschikking gesteld.

CloudVPS heeft het mogelijk gemaakt om zonder down-time onze volledige website over te zetten naar een nieuwe VPS waarna de oude VPS uitgefaseerd kon worden.

Daarnaast was ook onze mail-server toe aan een upgrade. Met dank aan TransIP hebben we nu een PureSSD X4 VPS tot onze beschikking. Hierop kunnen we de ledenadministratie integreren met de mailserver voor verbeterde communicatie met onze leden.

Algemene Ledenvergadering 2016 – terugblik en vooruitkijken

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

19 maart was het weer zo ver, tijd voor de jaarlijkse algemene leden vergadering van de NLLGG. In een bewogen jaar hebben een aantal bestuursleden aangegeven niet langer verder te willen als bestuurslid. Daarnaast was het gelukkig mogelijk om voorafgaand aan de vergadering alvast vier nieuwe bestuursleden voor te stellen in de nieuwsbrief. Bovendien heeft de voorzitter aangegeven na zijn derde periode zichzelf opnieuw verkiesbaar te stellen. Alle vier aspiranten en de voorzitter zijn tijdens de ALV benoemd in het nieuwe bestuur.

Jaarverslag 2015
Ook is voorafgaand aan de vergadering het jaarverslag afgerond en ter goedkeuring aan alle leden gestuurd. Het jaarverslag is terug te vinden op https://nllgg.nl/jaarverslag/2015. Tijdens de vergadering zijn alle vragen beantwoord en is door de ALV goedkeuring gegeven over de cijfers van het afgelopen jaar. Ook is vast vooruit gekeken naar de plannen voor het komende jaar waarbij diverse initiatieven besproken zijn. Plannen met betrekking tot de bijeenkomsten, buurtlinux en de verdere verbetering van de ledenadministratie en communicatie zijn besproken en de wensen en eisen van de leden zijn aan bod gekomen.

Voor 2016 gaat het bestuur zorg dragen om deze wensen en eisen verder in kaart te brengen en mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de vereniging.

Nieuw jaar, nieuwe agenda!

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Het nieuwe jaar is begonnen! En dat betekent dat de Nederlandse Linux Gebruikers Groep 20 jaar bestaat! In dit lustrum-jaar zullen we op verschillende momenten stil staan bij dit heugelijke feit. Later daar meer over. 😉

Ook in 2016 gaan we weer voor een goede opkomst bij de bijeenkomsten. Deze zijn weer gepland op de derde zaterdag van de oneven maanden; 16 januari, 19 maart, 21 mei, 17 september (Software Freedom Day) en 19 november (deze is nog even onder voorbehoud). Vanwege de zomervakantie slaan we juli over, maar hebben we wel een zomerborrel voor de leden op 18 juni.

Zet deze dagen dus in je agenda en kijk op de website voor het programma. Via onze website houden we je zo veel mogelijk op de hoogte van de programma’s. De programmacommissie doet haar best om deze zo vaak en goed mogelijk bij te werken met de laatste ontwikkelingen.

Voor onze bijeenkomsten zijn we altijd op zoek naar (nieuwe) sprekers. Lees onze uitnodiging voor abstract maar eens door. Ook zijn de vele community’s van harte welkom om langs te komen.

NLLGG bijeenkomsten in 2015

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 2

De bijeenkomsten vallen dit jaar weer op de derde zaterdag van de oneven maanden. Dat zijn dus 17 januari, 21 maart,16 mei, 19 september (Software Freedom Day) en 21 november. Update: de bijeenkomst van 21 november verhuist naar 28 november, tijdens T-DOSE in Eindhoven. Zet deze dagen dus in je agenda en kijk op de website voor het programma.

Het belangrijkste punt voor informatie over de bijeenkomsten is de website. De programmacommissie doet haar best om deze zo vaak en goed mogelijk bij te werken met de laatste ontwikkelingen van de bijeenkomsten.

Voor deze bijeenkomsten zijn we altijd op zoek naar (nieuwe) sprekers. Lees onze uitnodiging voor abstract maar eens door. Ook zijn de vele community’s van harte welkom om langs te komen.

NLLGG levert bijdrage aan crowdfunding Linux Voice

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Het bestuur heeft besloten om het initiatief van drie voormalige redacteuren/auteurs van Linux Format te steunen. Zij willen nu een nieuw tijdschrift ‘Linux Voice’ beginnen, wat nog dichter bij de OS-community staat. Zo willen zij, onder andere, de helft van de winst die ze (gaan) maken teruggeven aan de OS-gemeenschap.

Via crowdfunding hebben ze het benodigde startkapitaal van 90.000 pond geworven. De NLLGG heeft de eer om ze over die grens getrokken te hebben! Zo werden we ook op Twitter vermeld.

De donatie werd mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de gereserveerde ‘Sponsoring’ pot uit de begroting. We hebben gekozen voor een donatie die ons voor het bestaan van het blad een exemplaar bezorgt voor de leestafel tijdens de bijeenkomsten.

Wil jij ook nog een donatie doen (en eventueel een eigen abonnement nemen), dan heb je daar nog maar enkele dagen de tijd voor. Meer informatie: http://linuxvoice.com/

Gezocht: aspirant bestuursleden, organisatoren en websitecommissieleden

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

In deze oproep vragen we aandacht van mensen die zich op de een of andere manier willen inzetten voor de vereniging. We hebben diverse leuke mogelijkheden, dus lees gauw of er wat voor jou bij zit! Je moet wel lid zijn, maar het maakt niet uit als je dat nog niet zo lang bent. Dus ben je nog geen lid, schrijf je dan nu in! Lees verder voor de uitgebreide omschrijvingen van de verschillende mogelijkheden.
Vervolgd

Uitnodiging voor abstracts

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Wij hebben in het verleden al heel wat mensen op onze bijeenkomsten gehad die interessante verhalen kwamen vertellen op het gebied van Linux, open source software en aanverwante dingen. De programmacommissie en het bestuur putten hier doorgaans vaak uit eigen bronnen. Maar niets is zo rijk aan informatie en kennis als onze leden en hun netwerk. Daarom brengen we de volgende uitnodiging onder jullie aandacht, lees het en verspreid het!

NLLGG steunt Bits of Freedom

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 2

Bij de Nederlandse Linux Gebruikers Groep hebben we altijd het beste voor met andere organisaties die zich inzetten voor dingen als internet- en software-vrijheid. Zo ook met Bits of Freedom, burgerrechtenbeweging voor jouw vrijheid en privacy op internet. Vaak proberen we vooral in natura iets voor anderen te betekenen. Maar nu hun donatiedag niet zo veel heeft opgeleverd, vinden we dat wij wel een duitje in het zakje moeten doen. Daarom heeft het bestuur besloten om een donatie van 500 euro over te maken.

Accounts en ledenadministratie

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 0

Op dit moment is het slechts voor een handjevol mensen mogelijk om in te loggen op deze website. Accounts van de oude website zijn niet langer geldig. Er wordt nog gewerkt aan een manier om leden van de vereniging automatisch een account toe te kennen. Zodra het zo ver is, wordt ieder lid daar van op de hoogte gesteld.

Ledenadministratie

De website en ledenadministratie zijn twee verschillende onderdelen en dat willen we graag zo houden. Dat maakt dat we niet afhankelijk zijn van onze website. Om in te kunnen loggen sturen wij in elke nieuwsbrief een url mee die een persoonlijk gegenereerde key heeft. Met deze key kan je inloggen zonder een wachtwoord in te hoeven vullen. Zorg er daarom voor dat jouw e-mailadres ten alle tijden in onze ledenadministratie klopt!

Eenmaal ingelogged kan je alsnog een wachtwoord invullen en kan je daarna met je lidmaatschapsnummer en dat wachtwoord inloggen om je gegevens uptodate te houden.

Certificaat

De ledenadministratie hebben we met SSL beveiligd, maar het certificaat dat wij daarvoor gebruiken is gesigneerd door CAcert. Deze instantie is compleet community aangedreven en is daarom niet overal erkend. Dit kan er voor zorgen dat je een waarschuwing in jouw browser krijgt over dit certificaat. Ditzelfde certificaat wordt overigens ook gebruikt op onze wiki.

Nieuwe website

geplaatst in: Niet gecategoriseerd | 1

Hier is het dan! De nieuwe website van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep is nu online. Het heeft wat tijd gekost om het zo ver te krijgen, maar het is ons gelukt. Met dank aan diverse leden die meegewerkt hebben in het meedenken, meeschrijven en bouwen!
Vervolgd