Software Freedom Day

Datum: zaterdag 21 september, 2013

Op 21 september 2013 is het Software Freedom Day! Dit jaarlijkse evenement wordt wereldwijd gevierd en de NLLGG doet mee. We vieren de vrijheid die open source software geeft en willen deze ervaring graag doorgeven aan anderen. Iedereen is welkom om dit met ons mee te komen vieren, kom dus ook!

Wat kan je verwachten?

Diverse demonstraties en lezingen van/over open source software, zoals LibreOffice en Gimp. De hele dag zullen communities diverse stands bezetten, waar ze het een en ander zullen laten zien en je graag te woord staan over hun favoriete stukje software.

Ben je een Windows XP gebruiker, kom dan ook zeker naar deze bijeenkomst om kennis te maken met diverse Linux alternatieven.
Zo kun je eenvoudig je pc toch blijven gebruiken als Windows XP in 2014 niet meer door Microsoft geüpdatet wordt.

Wil je meer weten over het gebruik van open source software: hoe het werkt, wat het mogelijk maakt en waar ? Dan is dit het evenement om te bezoeken!

Het programma zal hier bekend gemaakt worden, we raden je aan om later deze pagina nog eens te bekijken.

Kan ik meehelpen?

Uiteraard! Allereerst kunnen we geen genoeg krijgen van publiciteit van dit evenement. Hoe meer volk, hoe meer vreugde. ;-) Verder zoeken we sprekers, communities en mensen die mee willen helpen met de op- en afbouw. Andere ideeën en suggesties nemen we ook altijd graag aan!

Denk jij dat je een leuk onderwerp hebt voor een sessie (een lezing of workshop), dien dan een voorstel bij ons in. We zoeken vooral sprekers, die mensen willen laten kennis maken met bepaalde open source software. Om te zorgen dat de sessies aansluiten bij deze dag, zullen we voorstellen moeten filteren. Mocht het zijn dat jouw onderwerp ons niet geschikt lijkt voor SFD, dan zullen we zeker kijken of het voor een gewone bijeenkomst van de NLLGG past.

Wij nodigen bij deze de communities uit om zich bij ons aan te sluiten en op deze dag een stand te bezetten. Laat zien welke software het vertegenwoordigt, hoe jouw communitie werkt - dat er meer is dan de software.

Wil jij bijdragen? Stuur dan een e-mailtje naar progcie@nllgg.nl.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Martijn Loth
Presentatie van Bits Of Freedom: "de rol van open source bij internetvrijheid"
Zaal 1
1130 Diverse vrijwilligers
Test zelf Linux alternatieven voor Windows XP
Algemene zaal
1500 Luc Castermans
LibreOffice: een open source project ?
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Presentatie van Bits Of Freedom: "de rol van open source bij internetvrijheid"

Spreker:

Martijn Loth

Biografie:

Martijn Loth werkt bij Bits of Freedom als systeembeheerder.
Bits of Freedom (ook vaak afgekort tot BOF) is een organisatie die zich inzet voor burgerrechten op internet.
Martijn beschrijft zichzelf als een linux-evangelist en is betrokken geweest als ontwikkelaar bij verscheidene GPL-ed forumsoftware.
Naast zijn werk bij Bits of Freedom, volgt Martijn de master Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.
Daar verdiept hij zich o.a. in het telecommunicatierecht, privacyrecht en intellectuele eigendom.

Samenvatting sessie:

De presentatie van Martijn zal gaan over "de rol van open source bij internetvrijheid".
Daarbij zal ingegaan worden op de operationele gang van zaken bij Bits of Freedom, hoe zij open open source software gebruiken om hun werk makkelijker en veiliger te maken.
Ook wordt er aandacht besteedt aan de koppeling tussen de recente ontwikkelingen sinds de onthullingen van Snowden.

Martijn verwacht ongeveer 30min nodig te hebben voor de presentatie.
Daarna is er gelegenheid voor vragen.

Onderwerp: Test zelf Linux alternatieven voor Windows XP

Spreker:

Diverse vrijwilligers

Biografie:

Mensen met enige Linux ervaring.

Samenvatting sessie:

In de algemene zaal zullen een aantal pc's opgesteld worden waar diverse Linux alternatieven voor Windows XP op geinstalleerd zijn.

Je kunt hier zelf naar hartelust testen of Linux een alternatief voor Windows XP voor je kan zijn.

Deze PC's zullen de gehele dag beschikbaar zijn.

Onderwerp: LibreOffice: een open source project ?

Spreker:

Luc Castermans

Biografie:

Luc Castermans woont in Tilburg, is getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij is afgestudeerd in de elektrotechniek aan de TU van Eindhoven. Al vroeg had hij interesse in software en computers. Zijn eerste computer was een Atari ST, die in C werd geprogrammeerd, hierna volgde nog een Atari TT. Deze werd afgelost door een PC, wel werd hier meteen Linux op geinstalleerd, aangezien de open source gedachte zich had genesteld. De behoefte aan een office suite die op meerdere platformen beschikbaar was, maakte Luc lid van de gemeenschap rond OpenOffice.org later LibreOffice. Van hier uit draagt hij bij aan verspreiding van het product en kennis van open source ontwikkelen.

Samenvatting sessie:

Wat hebben een Kathedraal, een Bazaar en LibreOffice met elkaar te maken?. Luc zal het verschil tussen een goed en een slecht open source project uitleggen. Hij zal uitleggen dat je aan het product zelf dit niet kunt zien. Tot slot legt hij uit wat The Document Foundation is en hoe je mee kunt helpen aan LibreOffice.