Landelijke Bijeenkomst 25 januari 2014

Datum: zaterdag 25 januari, 2014

Op 25 januari aanstaande barsten we los met de eerste bijeenkomst van de NLLGG van 2014! In 2013 hebben we al een aantal sessies gehad, die liet zien wat je zoal met een Raspberry Pi kan doen. Deze zaterdag gaan we daar nog even op door met twee sessies over muziek maken en luisteren met de Raspberry Pi. Hierna vertelt Arthur Viegers over de rol van MongoDB en andere open source technieken bij Big Data. Daarnaast hebben we op veler verzoek, de hele dag doorlopend, Alexander Swen die zijn VIM workshop geeft.

Verder zal ook de Nederlandse MODX community de gehele dag aanwezig zijn. Ben je een gevorderd of beginnend gebruiker van MODX ? Dan is dit een uitgelezen mogelijkheid om je vragen te stellen aan de experts.

Ook zal het weer mogelijk zijn om kennis te maken met diverse Linux distributies. Dus zowel voor beginners als gevorderden wordt het weer een interessante dag.

Wil je een Raspberry PI aanschaffen en/of uitbreiden ? Geen probleem, dit keer is Daniël van den Akker van RaspberryStore.nl aanwezig.

Ga je na afloop van deze enerverende dag ook mee om een borrel/frisje te drinken, geef dat dan even aan bij de programmacommissie.

Nieuw in 2014: we willen bezoekers en communities de tijd geven om met elkaar (bij) te praten. Daarom zal de inloop vanaf 10:00 zijn, je bent dus dan al van harte welkom. Om 11:30 zal er voor de leden van de NLLGG een verenigingsmomentje zijn (dit keer zelfs een ALV). Het programma start nog steeds om 12:00 en de laatste sessie eindigt om 16:00. Het afsluiten krijgt ook meer tijd, namelijk tot 17:00. Daarmee willen we bezoekers de mogelijkheid geven om meer aansluiting te vinden voor eventueel gezamenlijk eten of na-borrelen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Wouter van Wijk
De Raspberry PI - PiMusicBox
Zaal 1
1200 Alexander Swen
Workshop VIM
Zaal 2
1200 Diverse MODX sprekers
MODX CMS
Algemene zaal
1330 Jeremy Jongepier
Muziek maken met de Raspberry Pi
Zaal 1
1330 Alexander Swen
Workshop VIM - deel 2
Zaal 2
1330 Diverse MODX sprekers
MODX CMS
Algemene zaal
1500 Arthur Viegers
MongoDB
Zaal 1
1500 Alexander Sven
Onder voorbehoud - VIM on steroids !
Zaal 2
1500 Diverse MODX sprekers
MODX CMS
Algemene zaal

Lezingen

Onderwerp: De Raspberry PI - PiMusicBox

Spreker:

Wouter van Wijk

Biografie:

Meer info volgt

Samenvatting sessie:

PiMusicBox, wat zijn de mogelijkheden?
PiMusicBox aangeslotenHet is zo de max! OK, ik probeer het even op een rijtje te zetten:

Volledig te bedienen vanop je computer, smartphone, tablet via webinterface of je favoriete MPD-client.
Een verbruik van maximum 5 watt, daar kan geen enkele computer aan tippen!
Ondersteunt streaming-muziek vanuit Spotify, Google Music, Soundcloud, webradio’s, network-shares, lokaal op SD/USB, … .
Multiroom.
Scrobbled alles netjes naar last.fm.
Kan geluid afspelen via de stereo-uitgang, via de HDMI-uitgang en zelfs via I2S. Volledig voorzien van auto-detect!
Zowel bedraad netwerk als WIFI mogelijk.
Past op een SD-kaartje van amper 1GB.
Eenmaal de parameters instellen met je gewone computer, SD-kaartje in je Raspberry Pi pluggen, elektriciteit aansluiten en het werkt volledig autonoom en automatisch.

Onderwerp: Workshop VIM

Spreker:

Alexander Swen

Biografie:

Alexander werkt ~15 jaar in de IT. Ooit begonnen op helpdesks en een tijdje windows/citrix beheer gedaan. Sinds de overstap naar Linux heeft hij plezier in zijn werk. Sinds begin 2011 werkt hij bij Nedap in Groenlo.
Hij is getrouwd, heeft 3 jonge kinderen en woont sinds kort in Lochem (voorheen Haarlem).
Sinds hij Linux gebruikt is VIM een belangrijk stuk gereedschap en sindsdien krijgt hij er steeds meer handigheid in, maar gelukkig is VIM zó veelzijdig dat er nog voldoende te leren blijft.

Samenvatting sessie:

Op verzoek in de herhaling !!
Dit is je kans om nou eindelijk eens goed kennis te maken met VIM !!

De workshop is bedoeld voor mensen met geen of weinig ervaring met VIM, maar misschien zelfs wel interessant voor mensen met enige ervaring. Alexander zal vertellen over de verschillende modes (command/insert/visual), commands (modifier/move) en vimrc. Het doel is de begrijpelijke koudwatervrees voor de enorme berg commando's in VIM weg te nemen door uit te leggen hoe VIM eigenlijk werkt; dan worden alle mogelijkheden ineens heel wat minder onlogisch en ga je structuur zien in de ogenschijnlijk willekeurige brei aan opties.

Deelnemers moeten laptop met VIM geïnstalleerd meenemen en vooraf een clone maken van https://github.com/aswen/vim-workshop. Doe dat alsjeblieft, het is zonde om het eerste half uur van de training te verspillen aan geneuzel met VIM installeren, internetverbinding krijgen en git repo clonen (maar doe het wel weer zo kort mogelijk tevoren, de repo is nog niet helemaal af). Je kunt natuurlijk ook alleen het verhaal aanhoren en later elders oefenen.

Voor mensen die niet met Git overweg weten te gaan, je kan de repo ook downloaden als zip: https://github.com/aswen/vim-workshop/archive/master.zip

Deze workshop duurt twee uur, met de lunchpauze er tussen.
Bij voldoende interesse wordt er nog dieper op de materie in gegaan.

Onderwerp: MODX CMS

Spreker:

Diverse MODX sprekers

Biografie:

Samenvatting sessie:

Maak kennis met MODX.
MODX is een CMS (content management systeem) waar mee website beheerd kunnen worden.
De MODX community in Nederland blijft maar groeien.
En dat is geen wonder, want het beheren van een website met MODX is niet moeilijk.
Zowel beginners als (ver)gevorderden kunnen tips en trucks met elkaar uitwisselen.

Kijk ook op: http://www.meetup.com/modx-nederland/events/160349642/

Onderwerp: Muziek maken met de Raspberry Pi

Spreker:

Jeremy Jongepier

Biografie:

Jeremy Jongepier is Linux beheerder bij een managed hosting provider en daarnaast als semi-professioneel gitarist en zanger actief in diverse projecten. Ook voor het opnemen en componeren van muziek heeft hij gekozen voor Linux en maakt hij volop gebruik van de schaalbaarheid van dit besturingssysteem. Voor zijn opnames en composities gebruikt hij dan ook niet alleen gangbare computersystemen maar ook zogenaamde development boards zoals de Cubieboard en de Raspberry Pi. Deze op de ARM architectuur gebaseerde systemen zet hij vooral in als moderne muziekinstrumenten, denk daarbij aan samplers, drumcomputers, synthesizers of effectapparatuur.

Binnen de Linux Audio community is Jeremy geen onbekende temeer daar hij naast het maken van muziek met Linux ook op andere manieren actief is binnen de community: modereren van fora, up to date houden van software repositories en het beheren van de services van linuxaudio.org, één van de belangrijkste organisaties binnen de Linux Audio community. En niet te vergeten het helpen van andere mensen die vragen of problemen hebben met betrekking tot het gebruik van Linux voor het maken van muziek, een intrinsiek onderdeel van het deelnemen aan een community die grotendeels drijft op open source initiatieven.

Jeremy Jongepier is 39 jaar, woont in Beverwijk en is vader van twee kinderen. Momenteel werkzaam bij Cyso Managed Hosting in Alkmaar als Senior Extended Support Engineer met Linux beheer als specialisatie. Op het internet vooral actief onder de nickname AutoStatic op diverse fora, mailinglijsten en IRC kanalen. Blogt over Linux audio gerelateerde onderwerpen op http://linux.autostatic.com/ en publiceert zijn met Linux gemaakte muziek op http://theinfiniterepeat.com.

Samenvatting sessie:

Wat zijn de mogelijkheden van de Raspberry Pi op het gebied van het maken van muziek? Jeremy Jongepier zal aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien wat er zoal mogelijk is en wat er nodig is om een Raspberry Pi zo in te richten dat deze geschikt is als sampler, sequencer, drum computer of virtuele gitaarversterker. Tijdens deze lezing zal dan ook de nodige aandacht worden besteed aan de ins en outs van het Linux audio ecosysteem, het tweaken van je Linux systeem en de Raspbian distro in het bijzonder voor het gebruik van het maken van muziek en het gebruik van specifieke audio soft- en hardware. Uiteraard zal de lezing opgeluisterd worden met een aantal live demonstraties van de beschikbare mogelijkheden.

Onderwerp: Workshop VIM - deel 2

Spreker:

Alexander Swen

Biografie:

Zie eerste sessie

Samenvatting sessie:

Zie eerste sessie

Onderwerp: MODX CMS

Spreker:

Diverse MODX sprekers

Biografie:

Samenvatting sessie:

Maak kennis met MODX.
MODX is een CMS (content management systeem) waar mee website beheerd kunnen worden.
De MODX community in Nederland blijft maar groeien.
En dat is geen wonder, want het beheren van een website met MODX is niet moeilijk.
Zowel beginners als (ver)gevorderden kunnen tips en trucks met elkaar uitwisselen.

Kijk ook op: http://www.meetup.com/modx-nederland/events/160349642/

Onderwerp: MongoDB

Spreker:

Arthur Viegers

Biografie:

Arthur Viegers is a Senior Solutions Architect at MongoDB. He specialises in logistics and fleet management solutions. Before joining MongoDB, Arthur founded the CarrierWeb group of companies which was later acquired by Transics NV in Belgium.

Samenvatting sessie:

What started as a way for web giants to solve problems of serious scale has become the default way all enterprises manage Big Data. With the rise of Big Data awareness and analytics technology, the digital universe has taken on the feel of a tangible geography — a vast, barely charted place full of promise and danger. In this presentation, Arthur Viegers will outline the projected growth of the Big Data universe and how MongoDB and other open source NoSQL technologies are shaping the overall data management landscape.

Onderwerp: Onder voorbehoud - VIM on steroids !

Spreker:

Alexander Sven

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: MODX CMS

Spreker:

Diverse MODX sprekers

Biografie:

Samenvatting sessie:

Maak kennis met MODX.
MODX is een CMS (content management systeem) waar mee website beheerd kunnen worden.
De MODX community in Nederland blijft maar groeien.
En dat is geen wonder, want het beheren van een website met MODX is niet moeilijk.
Zowel beginners als (ver)gevorderden kunnen tips en trucks met elkaar uitwisselen.

Kijk ook op: http://www.meetup.com/modx-nederland/events/160349642/