Landelijke bijeenkomst mei 2019

Datum: zaterdag 18 mei, 2019

De derde en tevens laatste bijeenkomst voor de zomervakantie! Op 18 mei zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan. En heb je een leuk idee? Stap je zelf op de zeepkist? Stuur anders even een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur ook daarvoor een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn. Wil jij met je community aanwezig zijn, dat kan!

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 18 mei aanstaande! Kan je niet, zet dan in ieder geval 21 september in je agenda voor de volgende. ;-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Nico Oosterwijk
Deployment met Ansible
Zaal 1
1200 André van Vlaanderen
Screenly OSE - Digital Signage
Zaal 2
1200 Hans de Goede
Bugs rapporteren: ook jij kan software beter maken
Zaal 3
1330 Alex de Haan
Open Source Software - handel en commercie
Zaal 1
1330 Matto Fransen
i3wm - Improved tiling window manager
Zaal 2
1500 Patrick Jenner
Inkscape - Begrijpelijke introductie voor de creatieve beginner
Zaal 1
1500 Bert Boerland
Drupal - 18 jaar geschiedenis met een open einde
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Deployment met Ansible

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als DevOps engineer in Linux-omgevingen, met name in de gezondheidszorg. Ansible speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis v.w.b. Ansible graag delen met andere Linux enthousiaste lingen.

Social media: LinkedIn, Facebook, blog

Samenvatting sessie:

Wat is Ansible en hoe kun je dit gebruiken voor jouw projecten. Wat heb je nodig om een server te voorzien van je laatste software-release en hoe kun je configuraties aanpassen. We starten met het opzetten van een Ansible lab-omgeving, we kijken naar het beheer van services en gebruikers via Ansible commando's en sluiten de presentatie af met het gebruik van ansible-playbook(s) eventueel in combinatie met een Vagrantfile.

Deze sessie is interessant voor iedereen die software op één of meerdere systemen wil installeren en configureren.

Media

Onderwerp: Screenly OSE - Digital Signage

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

Officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox (er is net een nieuwe beta uit).

Tegenwoordig ook veel bezig met Arduino, ESP’s en HomeAssistant.

Samenvatting sessie:

Wat is Digital Signage (Narrowcasting) en wat kun ik er mee ? Opzetten Digital Signage op basis van Screenly OSE (Open Source Edition). Waarom Screenly: voordelen / nadelen ? Alternatieve oplossingen.
Gebruik andere OSS voor het aanpassen van de afbeeldingen / filmpjes.

Deze sessie is interessant voor iedereen die zakelijk of privé afbeeldingen, filmpjes en/of websites (in welke vorm dan ook) wil presenteren en automatisch roterend wil afspelen. Voor zakelijke presentaties, maar ook leuk voor op een feestje.

Onderwerp: Bugs rapporteren: ook jij kan software beter maken

Spreker:

Hans de Goede

Biografie:

Samenvatting sessie:

Vervolg op de vorige sessie. Samen gaan we kijken naar problemen die je tegen bent gekomen. Wat kan je doen om dat probleem op te lossen, zonder dat de oplossing alleen bij jou bekend is?

Onderwerp: Open Source Software - handel en commercie

Spreker:

Alex de Haan

Biografie:

Alex de Haan is al meer dan 20 jaar bezig met Open Source Software, eerst als een gebruiker/tester en daarna de medeoprichter geworden van de Stichting SoftwareConsulent.nl. Deze stichting bestaat al meer dan 14 jaar en gaat in 2020 15 jarig jubileum vieren. Als eigenaar van Computer Texel en werkzaam op de lokale scholengemeenschap is hij elke dag wel bezig met software.

Samenvatting sessie:

Deze lezing gaat over gebruik van Open Source Software in de commerciële wereld. Als eigenaar van een lokale computerbedrijf ben ik dagelijks bezig met o.a. Linux en andere Open Source software en Standaarden.

Tracht zoveel mogelijk klanten te betrekken bij Open Source Software en doe dit ook vaak commercieel. Mijn idee is dat je juist de computer gebruikers niet teveel moet vertellen wat het allemaal is, echter juist ermee laten werken en/of kennis maken. Hoe ik dat doe? Dat vertel ik u graag vandaag!

Onderwerp: i3wm - Improved tiling window manager

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 20 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 20 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

Waarom je een tiling window manager moet gebruiken. Tiling window managers bieden vele voordelen, je werkt veel efficiënter, en sneller. De i3 window manager is vriendelijk voor beginners, je voelt je er snel in thuis. Voor je het weet, ben je een echte keyboard junkie!

Deze sessie is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in het gebruik van tiling window managers en is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde Linux gebruikers.

Media

Onderwerp: Inkscape - Begrijpelijke introductie voor de creatieve beginner

Spreker:

Patrick Jenner

Biografie:

Patrick is zijn carrière 27 jaar geleden begonnen in de reclamewereld, waarin hij werkte met CorelDraw, Quark Xpress, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator om advertenties te creëren voor trams, bussen en winkeletalages.

Na een natuurlijke overgang richting de IT waarin hij als Solution Architect oplossingen bedenkt voor grote organisaties op basis van open source software en open standaarden werkt hij principieel ook alleen nog maar met software dat draait op Linux omgevingen.

Hobbymatig bedient Patrick zich nu dus grafisch met Scribus, GIMP en Inkscape. ;-)

Samenvatting sessie:

Inkscape is desktop software om lijntekeningen zoals logo's of illustraties te maken. In deze sessie leer je onder andere de verschillen tussen GIMP en Inkscape, de creatieve mogelijkheden en gebruikstoepassingen met Inkscape en alles op een begrijpelijke manier uitgelegd zodat je zonder enige kennis vooraf thuis aan de slag kan met jouw ideeën.

Uiteraard is er ook gelegenheid voor de meer ervaren gebruiker om prangende vragen te kunnen stellen of best practices te delen.

Onderwerp: Drupal - 18 jaar geschiedenis met een open einde

Spreker:

Bert Boerland

Biografie:

Ik vind het heerlijk om met nieuwe technieken te creëren, te leren en ideeën te realiseren. Dit doe ik al 25 jaar met open source software en 18 jaar met het content management framework "Drupal".

Zo ben ik oprichter en bestuurslid geweest gedurende 10 jaar van de Stichting Drupal Nederland, met als doel de Drupal community te ondersteunen en uit te bouwen. Voorst ben ik starter en lead organiser van de eerste 10 DrupalJams en heb deze uitgebouwd van een kleine unconference met 40 pizza's in een kelder tot een tweedaags congres met 500 personen. Ik doneerde het domain drupal.org aan de gemeenschap en was Board Member van de Drupal Association VZW.

Samenvatting sessie:

Een algemene introductie van Drupal, haar geschiedenis en de toekomst voor de komende 42 jaar. Luchtig verhalend verteld met ruimte voor een leuke vraag.

Slides: Bert Boerland - 18 jaar geschiedenis met een open einde