Linux

Welkom bij Linux.

Misschien bezoekt u deze website uit algemene interesse. Misschien bent u bewust op zoek naar een open source besturingssysteem. Wat de reden ook is van uw bezoek, wij heten u van harte welkom op uw zoektocht naar meer informatie over Linux, een modern besturingssysteem dat vrij te verkrijgen is voor iedereen.

Open, vrij en eerlijk

Iedereen kan zien dat onze samenleving snel afhankelijk wordt van software: internet, overheidsadministratie, patiëntendossiers, stemmachines. In een democratie past het niet dat de werking van software geheim wordt gehouden en het domein is van enkele organisaties, landen of multinationals. De oplossing hiervoor ligt in vrije en open software en open standaarden.

Niet alleen voorkomt dat gesjoemel en oneerlijke concurrentie, ook de kwaliteit is vaak beter. Dit komt door betere uitwisselbaarheid en meer verbeteringen omdat gebruikers en andere ontwikkelaars onder de motorkap kunnen kijken en verbeteringen mogen aandragen. Daarnaast bepleiten economen dat het gebruik van meer vrije (open source) software bijdraagt aan een gezondere softwaremarkt in Nederland, Europa en de wereld.

Wie? Linux!

Alle programma's die u gebruikt draaien uiteindelijk op hardware aangestuurd door een besturingssysteem. En alleen als dat besturingssysteem vrij en open is kunnen die programma's vrij en open gebruikt worden.

Het besturingssysteem dat altijd al vrij, veilig en open was en steeds meer gebruiksvriendelijk en compleet, heet Linux. Een schitterend stuk gereedschap dat bewijst dat vrije software professioneel ingezet kan worden en uitermate flexibel is. Naast veel professionele servers draait het ook op uw PC en laptop, maar ook op allerhande intelligente apparaten zoals routers, mobiele telefoons en routeplanners. En zonder Linux zou er geen internet zijn.

Linux zelf gebruiken?

Waarom maakt u uw computer niet vrij? Probeert u Linux gewoon eens naast Windows. Dat gaat heel simpel en hier en op internet is genoeg hulp te vinden. Beginnen met Linux is eenvoudig genoeg.

Je kunt ook hulp in de buurt zoeken. Als je al gekozen hebt voor Ubuntu dan op deze kaart.

Laat u verrassen door de mogelijkheden van dit vrije besturingssysteem en alle software die vrij voor u toegankelijk is om te gebruiken, te verbeteren, van te leren en van te genieten.