Software Freedom Day

Datum: zaterdag 20 september, 2014

De derde zaterdag van september is een vaste feestdag in de wereld van de vrije software. Software Freedom Day wordt jaarlijks gevierd in een heleboel verschillende evenementen over heel de wereld. Ook de Nederlandse Linux Gebruikers Groep gaat daar een bijdrage in leveren, met de bedoeling om mensen (beginners en gevorderden) een leuke dag in de FLOSS wereld te geven. Dit willen we doen met een zaal met diverse community's en verschillende soorten lezingen/demonstraties.

In de algemene zaal gaan community's neer strijken, waar ze zichzelf vertegenwoordigen en promoten. Jij kan al je vragen kwijt die je al ooit hebt willen stellen over hun software of producten.

Bevestigde community's zijn:
Debian, een van de oudste Linux distributies waar vele andere distributies op gebaseerd zijn. Dit najaar werkt Debian aan een nieuwe stable versie.
LibreOffice, het moderne en vrije programma voor persoonlijke office-productiviteit voor jouw computer.
Mozilla, onder andere bekend van de Firefox browser, heeft als missie het bevorderen van openheid, innovatie en mogelijkheden op het internet. Je hebt onder meer de mogelijkheid om Firefox OS uit te proberen!
Ubuntu Nederland
Hostingvereniging Soleus
Free Software Foundation Europe
Linux Amsterdam is een vereniging die het gebruik van Linux en Open Software stimuleert.

Michael Meelis van Freshbook is eveneens de gehele dag aanwezig. Freshbook levert een "Happiness Makeover" voor jou & je PC. Ze maken computers Hip & Snel en de mens achter de PC weer blij. Kun je wat tijd vrijmaken? Kom dan langs samen met *jouw* oude notebook, desktop, laptop of mini-notebook. Na 90 min loop je weer naar buiten met een glimlach van oor-tot-oor. Kijk voor meer info over de mogelijkheden en prijzen op: de Freshbook FAQ

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Jeroen Hupkes
Je favoriete linuxdistro's in je broekzak
Zaal 1
1330 Frank Schaap
Drupal voor Gemeenten
Zaal 1
1500 Cor Nouws
Verslag LibreOffice conferentie 2014
Zaal 1
1330 Gerrit Bruijnes
Presentatie / Workshop Scribus
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Je favoriete linuxdistro's in je broekzak

Spreker:

Jeroen Hupkes

Biografie:

Jeroen studeerde begin jaren tachtig af in de metamathematica (grondslagen van de wiskunde). Vanaf 1987 werkt hij als wiskundedocent voor volwassenen. Toen hij in 2002 met linux kennismaakte was hij meteen verkocht. Zodra hij zich genoeg kennis had eigengemaakt om de dingen te kunnen doen die hij nodig had heeft hij nooit meer naar windows omgekeken.
Hij is altijd al op zoek geweest naar software voor zijn wiskundeonderwijs en omdat hij er een hekel aan heeft om met een laptop te zeulen heeft hij ook altijd al gezocht naar manieren om die software op vreemde locaties, op vreemde computers te kunnen laten draaien. Deze zoektocht leidde van een Zipdrive en een ThumbDrive (een eerste generatie usbstick van 32MB) om Dos-programma’s te laten draaien naar een (aangepaste) Knoppix-cd, een Slax-usbstick (een mini-live-distributie die op een toenmalige 500MB-stick paste), een mini-pc en de EeePc. Tot op de dag van vandaag gebruikt hij op zijn werk een EeePc die opstart van zo’n Slax-usbstick, waarmee hij alle programma’s die hij in de loop der jaren verzameld heeft kan laten draaien inclusief (in een virtuele machine) alle Dos-programma’s.
Privé heeft hij een 32GB-stick waarop verschillende linuxdistro’s in live-mode (read-only) draaien en waarop hij zijn belangrijke bestanden heeft staan. Zo heeft hij een werkwijze ontwikkeld waarbij hij zijn besturingssysteem altijd op zak heeft en een computer voor hem alleen (tijdelijk) de hardware levert.

Jeroen volgt met interesse de ontwikkelingen op het gebied van software om opstartbare multidistro-usbsticks te kunnen maken. Al enige tijd geleden ontdekte hij MultiSystem en pas recentelijk Easy2Boot. Hij zal in zijn presentatie beide de revu laten passeren.

Samenvatting sessie:

Hoe je je eigen multidistro-usbstick maakt:
1. Van "Dos starten vanaf een 32 MB grote thumbdrive" (2001) naar "Verschillende Linux distributies starten vanaf een 32 GB grote usbstick" (2014) - mijn eigen ervaringen en fascinatie met het onderwerp "je besturingssysteem in je broekzak".

2. Demonstratie door middel van filmpjes hoe je zelf een multi-Linux-usbstick kunt maken met Easy2Boot en MultiSystem.

3. Demonstratie van het opstarten van zo'n kant-en-klare usbstick op een oude laptop die niet van usb kan (kon) opstarten met behulp van een minicd met de Plop-bootmanager lukt het ook een oude laptop / desktop op te starten vanaf usb !

N.B. Voor een enkele liefhebber is er een 16GB-stick met een tiental distro's + een minicd met Plop-bootmanager verkrijgbaar tegen kostprijs + 5 euro

Onderwerp: Drupal voor Gemeenten

Spreker:

Frank Schaap

Biografie:

Frank werkt bij de gemeente Vught als beleidsmedewerker elektronische dienstverlening. Zijn eerste computerstappen zette hij met een MSX homecomputer en voor zijn scriptie culturele antropologie deed hij onderzoek naar de eerste generatie online text-based multiplayer role-playing games (MUDs en MOOs).

Samenvatting sessie:

Voor de gemeente Vught heeft Frank Schaap de Drupal voor gemeenten distributie opgezet. Het eerste doel was een klantgerichte "toptakenwebsite" voor de dienstverlening van de gemeente zelf. De website is gemaakt met het open source CMS Drupal en de complete implementatie is als een kant-en-klaar installatieprofiel vrijgegeven. Het tweede doel is om door samen te werken aan de doorontwikkeling en uitbreiding van de distributie ook de voordelen van open source te kunnen benutten. Frank vertelt over het project, de distributie, de samenwerking en beantwoordt graag de vragen uit de zaal.

Onderwerp: Verslag LibreOffice conferentie 2014

Spreker:

Cor Nouws

Biografie:

Cor Nouws, oprichter en eigenaar van Nou&Off, heeft een achtergrond als ingenieur, bedrijfskundige en software-engineer. Na een periode als senior consultant bij een bedrijf dat Lotus Notes en Microsoft Office ondersteunt, start hij in 2004 een eigen bedrijf. Vanaf het begin zijn de speerpunten zowel technische uitbreidingen als de ondersteuning van gebruikers middels trainingen en de directe behandeling van vragen.

Samenvatting sessie:

Begin september vond in Bern alweer de vierde LibreOffice conferentie plaats. Cor Nouws geeft een overzicht van de gepresenteerde onderwerpen. Hij gaat in op code, gebruikers-mogelijkheden en ontwikkelingen in de LibreOffice-gemeenschap.

Onderwerp: Presentatie / Workshop Scribus

Spreker:

Gerrit Bruijnes

Biografie:

Begonnen als docent Engels in het reguliere en volwassenenonderwijs, maakte ik in 1986 de overstap naar een eigen bedrijf.
Als freelancer gaf ik jarenlang pakket- en programmeertrainingen bij toonaangevende opleiders en grote bedrijven in Nederland en België.
Enige tijd later begon ik handleidingen te schrijven over uiteenlopende softwarepakketten die uitgegeven werden door gerenommeerde uitgevers als Academic Service en Pearson Education en die in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen te vinden waren.
Tegenwoordig werk ik nog op bescheiden schaal als auteur waarbij ik zelf ook als uitgever optreed.
Het gaat nu niet alleen meer over commerciële maar ook over Open Source software.
En soms maak ik een zelfs uitstapjes naar andere onderwerpen.
Ik geef lezingen onder meer over het zelf uitgeven van je eigen boek, iets wat dank zij Open Source software voor Desktop Publishing (Scribus) en Printing on Demand (POD) voor iedereen is weggelegd.

Samenvatting sessie:

Tijdens deze gecombineerde Scribus presentatie / workshop worden we door Gerrit meegenomen in de wereld van document opmaak !

Er zal eerst een presentatie gegeven worden waarin de basis van Scribus uitgelegd wordt, daarna kunnen we zelf aan de slag.
Breng dus vooral je laptop of pc mee om direct te kunnen oefenen.
Het is slim om vooraf Scribus al te installeren, maar als dat niet lukt kunnen we je daar voor aanvang van de sessie mee helpen.
Neem hiervoor even contact op met de programmacommissie.
Vanzelfsprekend is er ook ruimte om vragen te stellen...

Voor de echte liefhebbers zal Gerrit ook boeken meebrengen welke gedurende de dag aangeschaft kunnen worden.