Historie
Het was de bedoeling dat we in 2020 meer met de Raspberry Pi zouden gaan doen, maar corona gooide roet in het eten. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. In november 2022 hadden we de eerste twee sessies onder leiding van André van Vlaanderen die in het kader stonden van de Raspberry Pi. In de eerste sessie heeft André een multiroom audio met de Raspberry Pi gedemonstreerd (zie dia's). In de tweede sessie hebben geïnteresserden met elkaar nagedacht hoe we structureel binnen de NLLGG aandacht kunnen geven aan de Raspberry Pi. Deze sessie is in januari 2023 herhaald. De dia's van deze sessie zijn via deze link te downloaden.
In mei gaan we drie verschillende dingen doen rondom de Raspberry Pi:
- Nico Oosterwijk gaat een workshop van USB opslagmedium booten met de Raspberry Pi 3B of 4. Na afloop van deze workshop kun je vanaf een USB medium je Raspberry Pi 3B of 4 booten.
- André van Vlaanderen gaat start met de eerste interactieve workshop over de bediening van de Raspberry Pi met behulp van commando's via de terminal;
- André Fondse gaat een workshop PiVPN geven. Het is de bedoeling dat je aan het einde van deze workshop met een werkende OpenVPN of Wireguard VPN server naar huis gaat.
In september gaat André van Vlaanderen verder met de interactieve workhop over de bediening van de Raspberry Pi met behulp van commando's. Nico Oosterwijk gaat dan een start maken met het installeren van HomeAssistant op de Raspberry Pi.
Tijdens de landelijke bijeenkomst in maart 2023 zijn we aan de slag gegaan met de installatie van Raspberry Pi OS onder VirtualBox op een computer met een i386/X64 processor. Dat is meestal je laptop. Je kunt een image van deze installatie via deze link downloaden. Daarna zijn we aan de slag gegaan met de installatie van Pi-Hole onder deze net geïnstalleerde Raspberry Pi OS.
In de januari sessie is besloten om vanaf maart 2023 het liefst iedere bijeenkomst aan de slag te gaan met de Raspberry Pi. Vanwege het feit dat de Raspberry Pi momenteel lastig te verkrijgen is en we het liefst een situatie hebben dat iedereen dezelfde omgeving heeft gaan we tijdens deze bijeenkomst aan de slag met het installeren van Raspberry Pi OS onder VirtualBox. Op deze manier stellen we iedereen die interesse heeft in de Raspberry Pi in de gelegenheid om mee te doen met de Raspberry Pi sessies. Tijdens de eerste sessie zal ingegaan worden op het installeren en gebruik van VirtualBox. In de tweede sessie is het installeren en configureren van Raspberry Pi OS onder VirtualBox het onderwerp. Tot slot wordt in de derde sessie ingegaan op een praktische toepassing met Raspberry Pi OS onder VirtualBox.
Doel Raspberry Pi bijeenkomsten
Voor de Raspberry Pi bijeenkomsten hebben we de volgende (verschillende) doelen geformuleerd:
- Praktisch toepasbare oplossingen met een Raspberry Pi maken;
- Kennis van Linux opdoen;
- Samen knutselen met de Raspberry Pi.
We kunnen dit bijvoorbeeld gaan vormgeven door:
- Aandacht te besteden aan het werken met de commandline (CLI);
- Het inrichten van een beveiligingscamera;
- Het inrichten van een centrale add-blocker voor je hele (thuis)netwerk;
- Het werken met buttons, led's, weerstanden en het werken met de GPIO aansluitingen.
Kom gerust zelf ook met voorstellen met onderwerpen.
Voor wie?
De Raspberry Pi bijeenkomsten zijn voor iedereen die interesse heeft in de Raspberry Pi. Ervaring met of voorkennis van de Raspberry Pi is dus niet noodzakelijk. Iedereen die met de Raspberry Pi wat wil gaan doen hoeft uiteindelijk ook niet op hetzelfde niveau uit te komen. We kunnen met elkaar het nodige bereiken door elkaar te helpen.
Interessante links:
- Getting started with Raspberry Pi
- Raspberry Pi Beginner's Guide 4th Edition