Landelijke bijeenkomst november 2024

Datum: zaterdag 16 november, 2024

Op zaterdag 16 november 2024 komt de Nederlandse Linux Gebruikers Groep samen voor een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerken tijdens onze Landelijke bijeenkomst.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen.

Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Free Software Foundation Europe

Deze keer is onder andere André Ockers met de FSFE-kraam aanwezig.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Laten we samen de kracht van open-source software vieren. Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis.

En komt 16 november niet gelegen? Schrijf 18 Januari dan alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 BuurtLinux team
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1130 Bestuur NLLGG
Extra algemene ledenvergadering
Zaal 1
1200 Matto Fransen
Zim: een wiki voor de desktop
Zaal 1
1200 Arjan ten Hoopen
Bellen met RasPBX
Zaal 2
1345 Serge Gielkens
GIMP workshop deel VI
Zaal 1
1345 André Fondse
Wireguard
Zaal 2
1530 Geert-Jan Meewisse
Open Source op school
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

BuurtLinux team

Biografie:

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: Extra algemene ledenvergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

1. Opening
2. Bestuursverkiezingen
3. Afsluiting

Onderwerp: Zim: een wiki voor de desktop

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 25 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 25 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

In deze sessie maken we kennis met Zim.

Zim is een open source desktop notitie-applicatie. Zim draait op Linux, BSD, Windows en macOS.
De notities schrijf je in WYSIWIG opmaak, de bestanden staan als platte tekst in wiki-formaat op je eigen systeem. Zim is makkelijk en werkt prettig.

Zim vormt een krachtige notitie-omgeving voor persoonlijk gebruik. Maak je eigen knowledgebase of een digitale Zettelkasten met Zim, of gebruik het voor taakbeheer, dagelijkse notities, een lab-logboek, het schrijven van webpagina's en nog veel meer.

Zie: https://zim-wiki.org/

Onderwerp: Bellen met RasPBX

Spreker:

Arjan ten Hoopen

Biografie:

Arjan ten Hoopen heeft Computer Techniek gestudeerd in Enschede en is vervolgens in Unix gerold via de mainframe (Yep, Unix op mainframes). Hij is altijd bezig geweest met *nix. Tegenwoordig houd hij zich onder anderen bezig met Blockchain maar in zijn vrije tijd is hij o.a. schrijver voor Linux Magazine, website beheerder voor het DS Technisch Team en probeert hij zijn eigen server in de lucht te houden.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: GIMP workshop deel VI

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT.
De kennis over Linux heb ik vooral zelf opgedaan door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten. Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Wireguard

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 20 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 15 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het door er onder andere op mijn eigen website (https://www.hetnetwerk.org) over te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine.

André is sinds 2018 ben ik actief betrokken bij de NLLGG. Ik ben lid van de programmacommissie van de NLLGG geweest. Op dit moment is hij bestuurslid en ben betrokken bij de Raspberry Pi activiteiten van de NLLGG.

Samenvatting sessie:

Je kunt Wireguard installeren (dia's zie
https://nllgg.nl/sites/default/files/lezingen/PiVPN.pdf) en er dan gaan gebruik van maken. In deze sessie wil ik nader ingaan op het gebruik van Wireguard en daarbij voorbeelden geven. Wist je dat je iedereen die bij jou in mag loggen op de WireGuard server na zonder verder de Wireguard configuratie aan te passen toegang geeft tot je interne netwerk? Daarom wil ik deze sessie ook stilstaan bij hoe je de toegang tot Wireguard kunt configureren. In deze sessie laat ik voorbeelden zijn op een Raspberry Pi, Fresh Tomato (open source router software), zie
https://nllgg.nl/sites/default/files/lezingen/Linux%20op%20je%20router.pdf een router met een ingebouwde Wireguard client en een Android telefoon.

Onderwerp: Open Source op school

Spreker:

Geert-Jan Meewisse

Biografie:

Netwerk ontwerper, opensource fan, nerd en initiatienemer van eerlijkdigitaalonderwijs.nl

Samenvatting sessie:

De meeste scholen hebben een maatschappij visie waarin ze de publieke waarden omschrijven die voor de school belangrijk zijn. Waarden als burgerschap, kritisch denken, democratie, zelfstandigheid en autonomie zijn voor veel scholen belangrijk. Maar waarom geven ze dan de zeggenschap over de IT omgeving aan een paar commerciële Amerikaanse cloudbedrijven? In deze sessie leg ik uit waarom scholen de IT omgeving op basis van opensource software zoals Linux zouden moeten inrichten en dit moeten stimuleren, gebruiken en onderwijzen. En hoe we daar kunnen komen.